Av. Narin Ceren DİNÇER TURAN 

Kanun teklifi 3 maddeden oluşmaktadır. 1. Maddeye göre; 7.5.1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 12. Maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra ve madde eklenmiştir. Buna göre; 

‘Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle işlenen 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan kasten yaralama( madde 86), tehdit( madde 106) , hakaret (madde 125) ve görevi yaptırmamak için direnme (madde 265) suçlarında; 

İlgili kanunlara göre artırılacak ceza yarı oranında artırılır.

Türk Ceza Kanununun 51 inci maddesinde  düzenlenen hapis cezasının ertelenmesi ve Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesinde düzenlenen hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümleri uygulanmaz.’

‘Şiddetin vuku bulduğu sağlık kuruluşunda, faile veya yakınına mağdurun verdiği hizmeti verebilecek başka sağlık personeli bulunması halinde hizmet diğer personel tarafından verilir.’  Şeklinde tasarlanmıştır. 

Teklifin 2. Maddesi kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girdiğini, 3. Maddesi kanun hükümlerini Cumhurbaşkanının yürüteceğini ihtiva etmektedir. 

Zor günler geçirdiğimiz şu günlerde, en özverili ve sıkı şekilde çalışan meslek grubunun sağlık çalışanları olduğunu belirtirsek yanlış bir ifade kullanmış olmayız. Ülkemizde özellikle son yıllarda sağlık çalışanlarına karşı artan şiddet olayları bilinmektedir. Bu kanun teklifi yasalaşır ise kasten yaralama, tehdit, hakaret, görevi yaptırmamak için direnme suçlarının kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle işlenmesi durumunda hem verilecek cezalar yarı oranında artırılacak hem de hapis cezasının ertelenmesi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması müesseseleri uygulama alanı bulmayacaktır. Yani fail, ilk defa dahi böyle bir eylemde bulunsa ve normal şartlarda bu iki müessesenin uygulanması koşulları oluşsa dahi bu madde neticesinde uygulanmayacaktır. Ceza alan fail, cezasını ceza infaz kurumunda çekmek durumunda kalacaktır.

Ayrıca teklifte yer alan düzenlemede şiddetin gerçekleştiği sağlık kuruluşunda fail veya yakınına,  bakabilecek başka sağlık personeli var ise mağdur onlara bakmaktan kaçınabilecektir. 

Bu maddenin düzenlenmesi teklifi,  gecesini gündüzüne katan ve özveriyle çalışan meslek grubuna karşı acımasızca görevleri başında gerçekleşecek suçlara karşı önemli bir düzenlemedir. 

Konu ile ilgili AKP Grup Başkanvekili Bülent TURAN şu açıklamada bulunmuştur; "Sağlıkla ilgili çalışma içinde olan hangi personelimiz varsa bunların tümünü kapsayan bir teklif. Teklife göre üç önemli ana başlığımız var: İlki, teklifte yine kamu-özel ayrımı yapmaksızın tüm sağlık çalışanlarımızın, tehdit, hakaret, yaralama, görevi erteleme suçları söz konusu olduğunda cezalar yüzde 50 oranında artırılıyor. Bu suçlar, asla erteleme ve hükmün açıklanmasının ertelenmesi gibi infaza ilişkin hususlara konu olmayacak. Mağdur personele, faile hizmetten eğer başka bir kişi varsa kaçınma hakkı verecek. Örneğin hasta iddiasındaki kişi, ilk yardıma geldiğinde birden fazla doktor varsa ve doktorun biriyle bir polemiği, kavgası, nizası, mahkemesi varsa, bu doktorumuza bir başka doktor olması kaydıyla çekilme hakkı tanınacak."

Dünyanın en zor ve özverili meslek gruplarının belki de başında gelen sağlık personellerinin mağduriyetini azaltmak için böyle bir kanun teklifinin hazırlanmasında geç kalınmış olsa da gelişmeler sevindiricidir. 08.04.2020