Estetisyen ve Sağlıklı Yaşam programının moderetörü Demet Kaytan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm.Dr.Ayşegül Ellialtıoğlu ile depresyon ilgili en çok merak edilenleri konuştu…
1-Son zamanlarda halk arasında çok fazla ilgi toplayan PRP tedavisi ya da halk dilinde bilinen Kök Hücre tedavisi hakkında sizden bilgi almak istiyoruz .Genel anlamda PRP nedir?
PRP özellikle son 5 yıldır giderek artan bir şekilde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmış yeni ve doğal bir tedavi yöntemidir.Esas tam açılımı  Platelet Rich plasma ya da Türkçesi Trombositten Zengin Plazma demektir.Eklem,kas ve tendon sorunlarının ameliyatsız tedavisi için kullanılan doğal ve biyolojik bir yöntemdir. Eklem ve kas dokuları dışında cilt yenilenmesi ve saç dökülmesine  kadar daha bir  çok alanda kullanılmaya başlamıştır.  Bu yöntemde İLAÇ HASTANIN KENDİ KANI ‘dır.
2-PRP kök hücereler ile hastalarda neyi amaçlamaya çalışıyorsunuz?
PRP ile elde edilen Trombositlerin içindeki doku rejenrasyonunu artıran biyolojik moleküllerin maksimum düzeyde hasarlı dokuya aktarmaktır.Kısacası hasarlı dokunun tamiri amaçlanmaktadır.Yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon kıkırdak gibi yapıların hücrelerini uyararak o bölgedeki iyileşmeyi hızlandırırlar. PRP ‘nin özellikle diz kireçlenmelerinde görülen kıkırdak zedelenmeleri ve aşınmaları üzerine iyileştirici etkisi gösterilmiştir. Bu gibi durumlarda PRP yavaş ortaya çıkan ama kalıcı tedavi sağlayabilmektedir.Hastalara ileride diz protezi takılmasını önleyen bir tedavi metodudur.
3-PRP kök hücre tedavisini bir Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi olarak siz hangi hastalıklarda kullanıyorsunuz?
Genel anlamda tendon , kas, eklem, ligaman ve kıkırdak lezyonların hepsinde kullanıyoruz.Ama ağırlıklı olarak DİZ KİREÇLENMELERİ ‘de (GONARTROZ) sıkca kullanmaktayız . Bunun dışında;
*Omuz ağrıları ,omuz kas ve tendon hasarlarında
*Kronik plantar fasiit dediğimiz ayak tabanı ağrılı hastalıklarında (topuk dikeni veya dikensiz olsun fark etmez) 
* Dizlerde Ön çapraz bağ yaralanmalarında
* Pelvik yani kalça kemiklerinde ve bağlarında ağrı ve instabilitede 
* Boyun ve bel ağrılarında 
* Tenisçi ve golfçu dirseğinde
*Ayak bileği burkulmaların hepsinde  
* Her türlü eklemin bağ zorlanmalarında 
* Dizlerdeki Meniskus yırtıklarında
*Kas romatizmalarında kök hücre tedavilerini uygulamaktayız.
4-Peki Kök hücre tedavisi herkese uygulanabilir mi?
Aktif bir enfeksiyonu olanlarda,kanama bozukluğu olan hastalarda ya da kanama zamanını etkileyen kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda bu tedavi uygulanamaz.
5- Bir kök hücre tedavisi yaptırmak isteyen hasta kime başvurmalıdır?
Eğer kas iskelet sistemi ile ilgili bir şikayeti var ise bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanına başvurması en doğrusu olacaktır.Ancak cildiyecilerinde bu tedavi metodunu çok kullandıklarını es geçmemek gerekir. Cildiye uzmanlarıda özellikle cildin yenilenmesi, bir takım lekelerin giderilmesi , yüzeyel kırışıklıkların giderilmesinde ve saç ile ilgili dökülme ya da canlanma sorunu olanlarda kullanmaktadır.
6-Kök hücre tedavisi pahalı bir yöntem midir ?
Kök hücre tedavisi aslında hiç te pahalı bir tedavi değildir. Özellikle dizlerde kıkırdak kaybı olan hastalar tedavi olmadıkları takdirde ileride diz protezi operasyonu olmak zorunda kalabilirler. Bir diz protezinin maliyeti ile karşılaştırılacak olursa öncesinde yapılacak olan bir kök hücre nakli ile bu maliyet kıyaslanamayacak kadar azdır. Tedavi de kullanılan PRP kitleri (tüpleri) haricinde herhangi bir maliyeti yoktur. 
7-Kök hücre tedavisi nasıl uygulanır?
PRP  klinikte veya muayenehanede hazırlanıp uygulanabilir. Kan tahlilinde olduğu gibi hastadan belirli miktarda kan alınır. Kan PRP için özel olan tüpe alınır. Tüpe alınan kan uygun devirde santrifüj edildikten sonra  tüp içinde 3 bölüme ayrılır. Tüpün üst kısmında ayrılan plazma ve hemen altındaki trombositten zengin olan kısım gerekli miktarda alınır ve uygulanacak eklem ya da kas içine zerk edilir. Enjeksiyondan sonraki 48 saat boyunca eklemin-tendonun zorlanmaması gerekir. Trombositlerin taşıdığı güçlü faktörlerin etkisi ile bölgede güçlü bir hücre hareketi başlar ve enjeksiyondan sonra bazen 1-3 gün boyunca ağrı hissedilebilir. Temel ağrı yavaş yavaş azalır ve aylar içinde geçer 
8-Ne kadar sıklıkta kök hücre tedavisi yapılabilir?
Diz uygulamalarında biz 10 gün ara ile toplam 3 kez uygulama yapıyoruz. Dirsek  probeli olanlarda çoğu zaman tek uygulama yetebiliyor. Aslında kaç kez uygulanması gerektiği hastanın muayenesine göre hekimin vereceği karara bağlıdır.
9-Kök hücre tedavisinde başarı oranı nedir.?
Kök hücre tedavisinde başarı oranı doğru ellerde ve kaliteli kit (tüp) ile yapılmış ise nerede ise % 100 sonuç vermektedir. PRP tedavisi bir tür semptom baskılama tedavisi olmayıp direk olarak hastalığı tedavi etmeye yönelik bir tedavidir.