LEFKOŞA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çalışma ziyareti için bulunduğu KKTC'de, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonlara rağmen dünyayla entegre olma yolunda önemli mesafeler katedildiğini, bu şartlar altında ulaşılan siyasi, ekonomik ve sosyal seviyenin başarı öyküsü olmaya aday olduğunu söyledi.

İki günlük temaslar için KKTC'ye gelen Kıbrıs'tan sorumlu Başbakan Yardımcısı Arınç, ilk olarak işletme hakları özelleştirilen Ercan Havalimanı’ndaki yeni yatırımların temel atma törenine katıldı. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, milletvekilleri ve üst düzey yetkiler katıldı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC’ye iki günlük çalışma ziyareti için geldiğini belirterek, gelir gelmez böylesi hayırlı bir iş için temel atmanın ve bu projenin başlamasının kendisini gururlandırdığını söyledi. Temelin atılmasıyla projenin kısa sürede tamamlanabileceğini ifade eden Arınç, bu işin hem siyasi hem de ekonomik olarak faydalı ve bereketli olacağını kaydetti.

Arınç, nüfusunun üç katına ulaşan turisti ağırlayan KKTC’nin adaya gelecek barış suyunun katkısıyla refah ve üretim seviyesinde de sıçrama yaşayacağına inandığını ifade etti. Arınç, "Kıbrıs bir ada olması nedeniyle ulaşımın büyük oranda hava yoluyla sağlanıyor. Günde 80 civarında inip kalkan uçakla yılda 3 milyon insana hizmet vermekteyiz. Bu atılımla 5 milyon yolcu kapasitesine sahip bir havaalanı yapmak, anlamlı ve öncelikli yatırımdır" diye konuştu.

Bunun ekonomik boyutu yanında siyasi bir başarı olduğuna da işaret eden Arınç, havalimanının KKTC’de yapılan en büyük özel sektör yatırımı olduğunu kaydetti.

Bülent Arınç, havaalanının yapımı için tercih edilen "yap-işlet- devret" modelinin oldukça çağdaş ve Türkiye'nin son yıllarda tercih ettiği yöntem olduğunu belirterek, KKTC'ye 200 milyon avroluk bu yatırımın diğer yatırımcıları da cesaretlendirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun selamlarını getirdiğini ifade eden Arınç, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonlara rağmen dünyayla entegre olma yolunda önemli mesafeler katedildiğini, bu şartlar altında ulaşılan siyasi, ekonomik ve sosyal seviyenin başarı öyküsü olmaya aday olduğunu vurguladı.

Eroğlu: "Turizmin yatırıma ihtiyacı var"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Ercan Havalimanı’nın gelişmesini sağlayacak projenin temelini atmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, projeyi hayata geçirecek şirketin bunu kısa sürede tamamlamasını temenni etti.

Havalimanından bahsederken akla ilk olarak turizmin geldiğini ifade eden Eroğlu, turist sayısının artması için altyapının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, ilk kez başbakan olduğu zaman ekonominin itici gücünün turizm olmasına karar verdiklerini, bunun için de turizmi teşvik yasasıyla yollarına devam ettiklerini hatırlattı.

Eroğlu, o dönemde ilk turizm hareketlerini başlatarak belli bölgeleri turizm bölgesi ilan ettiklerini ve değişik bölgelerde 5 yıldızlı oteller yapmaya başladıklarını anımsatarak, "15 bin yatak kapasitesine ulaştık. Yeterli mi, değil. Daha turizm yatırımına ihtiyaç var" diye konuştu.

KKTC’de sorunların başında işsizliğin geldiğini, bu tip yatırımların istihdam yarattığına değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, üniversiteleri ilk kurduklarında bunun bir başlangıç olduğunu söylediklerini ve bugün 78 bin civarında öğrenci kabul ettiklerini vurguladı.

Eroğlu, 48 ay içerisinde yeni havalimanına kavuşmayı umduklarını dile getirerek, herkese hayırlı olmasını temenni etti.

10 milyon yolcu hedefleniyor

Projeyle, Ercan Havalimanı'nda 157 bin metrekarelik kapalı alan oluşturulacak, 8 körük ile 18 açık uçak park yeri hizmete girecek. Yıllık 10 milyon yolcu kapasitesine ulaşılması hedeflenirken, eski pistin uzunluğu 3,2 kilometreye çıkarılacak ve yeni bir pist daha yapılacak.

Proje dahilinde bin 500 araçlık kapalı ve bin 500 araçlık açık park yerlerinin yanı sıra CIP ve VIP bölümleri de yeni terminal içinde yer alacak. Yeni terminalde ayrıca yeni hizmet binaları yapılarak, yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlanacak.