ANKARA - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın hem Batı'ya ve AB standartlarına hem de Rusya'nın gazına ve oradan gelen petrole ihtiyacı olduğunu belirterek, "Ya AB ile ortaklık anlaşması ya da Rusya'nın başını çektiği ortaklık anlaşması. Ukrayna gibi bir ülkeye yapılabilecek en büyük haksızlık bence bunu istemektir" dedi.

Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky'yi bakanlıkta kabulünde yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın içinde bulunduğu durumun en yakın komşusu olarak Türkiye'yi üzdüğünü söyledi. "İsterdik ki Ukrayna böyle bir duruma düşmesin" diye konuşan Çavuşoğlu, Rusya'nın askerlerin üslerine dönmesi çağrısının olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, "Umarım Rusya bu olumlu adımı devam ettirir ve Ukrayna'nın iç güvenliğine saygı duyar. Aynı saygıyı Avrupa Birliği'nden de bekliyoruz" ifadesini kullandı. Ukrayna'nın içinde bulunduğu durumun esas sebebinin "ya beni seç ya da benden değilsin" şeklinde baskı altına alınması olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Ya AB ile ortaklık anlaşması ya da Rusya'nın başını çektiği ortaklık anlaşması. Ukrayna gibi bir ülkeye yapılabilecek en büyük haksızlık bence bunu istemektir. Ukrayna'nın hem AB standartlarına ve içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan dolayı IMF gibi uluslararası platformun desteğine ve hem de Rusya'nın gazına ve oradan gelen petrole ihtiyaç duyduğu herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla bu coğrafyada yaşayan Ukrayna'nın iki taraftan birisini seçmek zorunda bırakılması kadar Ukrayna'ya yapılacak başka bir haksızlık olamaz. Ama geldiğimiz noktada hala endişeler devam ediyor. Hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın stratejik ortağı olan, AB ile müzakere yapan bir ülke olarak biz üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. Tek isteğimiz Ukrayna'nın sınır bütünlüğü korunsun ve istikrarı geri gelsin."

Büyükelçi Korsunsky de Ukrayna ile Türkiye'nin stratejik ortak olduğunun ve bu ilişkilere çok önem verdiklerinin altını çizdi. Ukrayna'daki durumu değerlendiren Korsunsky, Rusya'nın askerlerini geri çektiği yönündeki haberleri hatırlatarak, bu durumun çok sayıda asker bulunan Kırım'ı da kapsamasını umduklarını söyledi.

Ukrayna'nın bu durumun çözümü konusunda Türkiye'den çok yüksek beklentileri olduğunu belirten Ukrayna Büyükelçisi, ABD, Çin, AB ve büyük ülkelerin Ukrayna'nın yeni yönetimini tanıdıklarını ve Ukrayna'ya siyasi ve ekonomik desteğin verilmesi noktasında Türkiye'nin de katkıda bulunmasını istediklerini ifade etti.

Türkiye'de bulunan Kırım Tatarlarıyla çok yakın işbirliği içinde olduklarını anlatan Korsunsky, Kırım Tatar Milli Meclisi ile de yakın bir ilişki içinde olduklarının altını çizdi. Kırım'da yaşayan Tatarların Kırım'ın Ukrayna'da kalmasını istediğini belirten Korsunsky, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) Rusya temsilcisinin dediğine göre, Rusya askerlerini Ukrayna'nın eski devlet başkanının isteği doğrultusunda gönderdiğini söyledi. Bu istek yasa dışıdır. Eğer bu doğruysa eski devlet başkanımızın devlete ihaneti anlamına gelir. Fakat sizin de bildiğiniz gibi BMGK'daki Rusya dışındaki ülkeler Ukrayna'yı desteklediler. Bu kriz en kısa zamanda çözülecek ve çözülmesinin ardından Sayın Çavuşoğlu ile yeni işbirliklerini konuşacağız. Türkiye'de seçimler yapılacak, Ukrayna'da yeni cumhurbaşkanı seçilecek ve bütün bu gelişmelerden sonra iki ülkenin ilişkileri daima çok yakın ve yapıcı kalacaktır."