ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Genel Merkezinden katıldığı, Star TV'deki "Liderler Star'da" isimli canlı yayın programında soruları cevapladı.

Bahçeli, Mersin ve Seyhan binalarındaki patlamalara ilişkin HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Bugüne kadar 60 büromuza saldırı oldu ve bu bürolarda da saldırı yapan grupların MHP'lilerin ülkücülerin yaptığı hareketleri işaretini gördük. MHP'ye soruyorum onlarla ilişkiniz var mı? Çıkın açıklayın" ifadelerinin sorulması üzerine,  bu tür bir sorunun muhatabının partisinin olmaması gerektiğini söyledi. 

MHP'nin seçimlerin barış, huzur ve esenlik içinde geçmesini arzuladığını ve bütün siyasi partilere başarılar dilediğini dile getiren Bahçeli, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Seçimleri gölgelemek isteyenler, seçimleri farklı amaçlara doğru yönlendirmek isteyenler, bazı provokasyon olaylarıyla Türkiye'yi karşı karşıya bırakıyorlar. MHP'nin, HDP'nin herhangi bir binasına saldırabilmesi için hiçbir  sebebi ve gerekçesi olmaz. Çünkü her şeyden evvel muhatabımız değiller. Onun için HDP'liler, MHP'nin dışında bunu aramalarında yarar vardır. Biz bazı olayları yakından takip ediyoruz. Eylemlerin başında veya sonunda herkesin çok rahatlıkla yapabileceği 'Bozkurt' işaretini kullanarak sloganlar atarak dağılanlar var. Bir de bunun tam tersi olanlar var. 20 siyasi partinin içinde provokasyona iki partiyi temel alıyorlarsa buralarda birilerinin fayda sağlayacağı kanaati uyanır. O birileri kimdir? Zannediyorum başta, sorumlu olan siyasi iktidardır. Önce HDP, siyasi iktidarın etrafına bakmasında yarar var." 

"Anket yaptırmıyoruz"

MHP'nin seçimde oy hedefiyle ilgili de Bahçeli, "MHP, oy tahmininde bulunmamaktadır. Geçmişte de bu böyledir. Ankette yaptırmamaktayız. Bir ilkemiz vardır. Bütün teşkilatlarımıza, davamıza gönül vermiş insanlarımıza tavsiyemiz, MHP oylarını en çoklaştırmayı hedef almalıdır. Hangi ilde oylarını çoklaştırma konusunda ne gerekiyorsa yapmalarını tavsiye ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Bahçeli, "MHP'nin alacağı hangi oy oranının başarısız sayılabileceği" yönündeki soruya da şu yanıtı verdi: 

"MHP'yi seçimlerde oy oranı ile başarısız kılmak doğru değildir. Çünkü Türkiye'nin genelini siyasi hayatını ve  seçim faaliyetlerini dikkate aldığımız vakit eşit şartlarda, demokratik bir yarış içindeseçim olmamaktadır. Sandıklarda hileler vardır, kamuoyu araştırmaları ile insanları yanlış yollara doğru sürüklemek vardır. Bütün bunları dikkate aldığınız vakit, başarı ve başarısızlık iktidarda aranmalıdır."

"Koalisyonlar uzun ömürlü değil"

Bahçeli, AK Parti ile koalisyon olup olmayacağı konusunda da, AK Parti'nin kuruluş amaçları, 13 yıllık süre içerisindeki uygulamaları ve sahip olduğu zihniyet temel alındığında, MHP'nin koalisyon yapacağı bir parti olarak görülmediğini savundu. Bahçeli, şunları söyledi: 

"MHP'nin bu aşamada böyle bir koalisyon düşüncesi yoktur. Hedefi tek başına iktidardır. Bunu olmak için eldeki imkanları en verimli ve etkin kullanarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bu konuda bizim bir şey söylememiz de doğru değildir."

Koalisyonların uzun ömürlü olmadığına işaret eden Bahçeli, "Birden fazla partinin bir araya gelmesi, istikrar getirmemektedir. Türkiye'nin sorunlarının çözümünde yetersiz kalmaktadır" dedi.

"HDP'nin kendi sorunu"

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "HDP, barajı aşar mı, aşmalı mı? Sizin iç sesiniz bu noktada ne diyor?" şeklindeki soruya karşılık da şu değerlendirmede bulundu: 

"HDP, PKK'nın bir siyasal ucudur. TBMM'de bağımsız adaylarla seçimlere girmiş, belli oranda temsil kabiliyeti de kurmuştur. Bundan sonraki aşama zannediyorum HDP'nin kendi sorunudur, aşıp aşmayacağını kendilerinin düşünmesi lazım."

"Mecbur kalırsa Türkiye için MHP, her şeyi yapar"

HDP'nin başarısız olması durumunda Çözüm Süreci'nin ortadan kalkacağı iddialarına karşılık da Bahçeli, şunları ifade etti:

"Türkiye'de MHP bölünmeyi kabul etmez. Anayasanın ilk maddeleri üzerindeki hassasiyetini korur. Kardeş kavgası çatışmasına da girmeyi düşünmez. Böyle bir çatışmanın bir kanadı olmayı da aklından geçirmez. Ama mecbur kalırsa Türkiye için MHP, her şeyi yapar"

"MHP son sözünü henüz söylememiştir"

Bahçeli, "Çözüm Süreci'nin hiç bir noktasına katılmıyor musunuz? Silahsız çözümde MHP olmaz mı?" sorusu üzerine "Çözüm kavramı, çok akıllıca ortaya konmuş, iç ve dış unsurların da desteğiyle Türkiye'yi bölünmeye doğru götüren bir sürecin örtüsüdür" diye konuştu.

Bahçeli, şunları kaydetti:

"Bizim çözüm önerimiz şudur, Türkiye'de bölücü terör vardır. Bu terör amaç itibarıyla Türkiye'yi bölmektedir. O zaman MHP olarak düşüncemiz, bölücü terörle amansız bir mücadeleye girmek  ve bu terörün kökünü kazımaktır. Silah zoruyla terör unsuruyla Türkiye'yi bölmeye çalışanlara MHP, son sözünü henüz söylememiştir. Bunu da söyletmemelerinde yarar vardır."

"Federal yapı bunun içine mi sığdırılacak?"

Başkanlık sistemi tartışmalarına yönelik değerlendirmede de bulunan Bahçeli, "Sayın Cumhurbaşkanı, parlamenter sistem içinde küçük bir anayasa değişikliğiyle halk iradesiyle seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Bununla yetinmiyor, başkanlık sistemi üzerinde ısrar ediyor. Bu ısrarın altında bir gerçek yatmalıdır" dedi.

"Paralel yapı" tartışmaları

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde paralel yapıya yönelik bir soruşturma açılmasını da değerlendiren de Bahçeli, şunları kaydetti:

"Her şey rayından çıkmış, çivisinden kopmuş. Hiçbir olayın inandırıcılığı kalmamış. Ne kadarı gerçek, ne kadarı kumpas belli değil. Türkiye karma karışık bir haldedir. Türkiye'nin bu halden kurtulabilmesi için 7 Haziran önemli bir fırsattır."

"Gerçekten özel bir Genelkurmay Başkanı olduğu anlaşılıyor"

Bahçeli, "Genelkurmay Başkanı Özel, sizce son gelişmelerden rahatsız mı?" sorusuna "Bilmiyorum" yanıtını verdi. Özel'i aramadığını ancak bir gazetecinin sorusu üzerine, "Özel'e Allah'tan şifa dilediğini" ifade eden Bahçeli, "Benim şahsi kanaatim, kimseyi de incitmek istemiyorum, Silahlı Kuvvetleri de kastederek ifade etmiyorum. Gerçekten özel bir Genelkurmay Başkanı olduğu anlaşılıyor" dedi. 

Bahçeli, 2011yılındaki açıklamaları hatırlatılarak, günümüzde Paralel Yapı'ya bakış açısının hangi noktada olduğu sorusuna şu yanıtı verdi:

"Benim hiçbir görüşmem yoktur. Hiç görüşmedim. Cemaatin de MHP'yi fazla sevdiğine de inanmıyorum ama cemaatle ilişkisi olan partimiz içerinde bazı insanlar vardır. Bunlar da değişik cemaatlerle de ilişkisi olan arkadaşlarımızdır. Yani biz, cemaatin yanında hiçbir zaman olmadık, karşısında da olmadık çünkü Türkiye'de bilinen üç veya dört cemaat var. Bir bilimsel çalışmaya göre de ana damar 34 kadar da tarikat var. Bir siyasi parti olarak o partinin genel başkanı olarak toplumun inanç dairesinde bu tür tercihlerde bulunan her vatan evladına eşit mesafede olmak benim görevimdir."

"Şantaj kaseti" iddialarına tepki

Bahçeli, MHP'li Meral Akşener hakkındaki iddiaların anımsatılması üzerine, milletin bu tür davranışları, iftiraları, yalanları sevmediğini ve bunları alçakça bulduğunu kaydetti. Bahçeli, Akşener'e böyle bur durum karşısında sabırlı ve soğukkanlı olması, her yönlü değerlendirmelere karşı biraz da kapalı kalması tavsiyesinde bulundu. Bahçeli, zamanı geldiğinde 2011 yılı da dahil olmak üzere kaset olayları ile toplumsal tahribat yapan aile yıkımlarına aracı olan ve bazı konularda da Türkiye'yi aşağılayan davranışların mutlaka hesabının verileceğini vurguladı.

Bahçeli, Türk toplumu istenmemesine karşın geleneklerinde oluşan kan davaları bulunduğunu söyleyerek, "Bu kan davalarının özü, tarla ve bağ bahçenin ötesinde namusa dayalıdır. Tekrar Türkiye'de namusa dayalı kan davalarını yaygınlaştırmaya kalkmak kimseye fayda getirmez. Bu milletin bazen böyle özellikleri de vardır. Herkes ayağını denk alsın. Kimseye nasıl iftira edeceklerse bunu iyi hesap kitap etsinler. Bu iftiranın bir kendisinden hesabının sorulacağını mutlaka da unutmasınlar. 40 yıl da olsa hesabı sorulur" diye konuştu.