Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ, "demokratikleşme paketini" "doğru yolda atılmış önemli bir adım" olarak niteledi.
Ertuğ, yaptığı yazılı açıklamada, yüzde 10'luk seçim barajının düşmesini öngören, siyasi parti kurmayı kolaylaştıran ve siyasi partilere maddi desteği artıran paketin Türkiye'de demokrasinin güçlenmesine katkıda bulunacağını belirtti.
Paketi "doğru yolda atılmış önemli bir adım" olarak niteleyen ve Türkiye'nin hala daha fazla reform yapmaya ihtiyacı olduğununu ifade eden Ertuğ, sivil haklar için büyük önem taşıyan pakete tüm siyasi partilerin destek olması gerektiğini vurguladı.
Ertuğ, pakette yer alan Mardin'in Midyat ilçesindeki Mor Gabriel Manastırı'nın Süryani vakfa iadesi, özel okullarda Kürtçe öğrenimine olanak sağlanması ve eski köy isimlerinin tekrar kullanılması ile ilgili maddeleri de memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
Demokratikleşme paketinde öngörülen reformların uygulamaya konulması için bir programa ihtiyaç olduğuna işaret eden Ertuğ, Alevi toplumunun statüsü ile ilgili de reform yapılması gerektiğini ifade etti.
Ertuğ, "Türkiye'de siyasiler, büyük şirketler ve basın organları arasındaki ilişkileri düzenleyen bir medya yasası olmadıkça ifade özgürlüğünden söz edilemez. Bu alanda da reform yapılması gerekir" görüşüne yer verdi.