TBMM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,  partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, anayasaların çağın ihtiyaç ve yönelimlerine göre yenilenmesinin ve yeni baştan yazılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Bahçeli, anayasanın, herhangi bir parti veya siyasal hareketin mahsulü değil, topyekun 78 milyonun tamamına ait olması, zamanlar üstü bir zeka ve demokratik ölçülere dayanması gerektiğini kaydetti.

Devlet Bahçeli, "Bugün Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğu inkar edilmez bir gerçektir. 140 yıllık anayasa tartışması diyalog ve kapsayıcı uzlaşmayla bitirilmelidir. Parti olarak biz de bu konuda olumlu ve sıcak bir tutum içindeyiz" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, bu kapsamda, dün partilerine gerçekleştirdiği ziyarete değinen Bahçeli, son derece yararlı, nazik ve olumlu bir havada geçen görüşmede, başta anayasa olmak üzere, TBMM İçtüzüğü, bütçe süreci, terörle mücadele, iç ve dış siyasi gelişmelerin ele alındığını, karşılıklı düşüncelerin paylaşıldığını anlattı.

Devlet Bahçeli, görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Milliyetçi Hareket Partisi olarak yeni bir anayasa yapılması konusunda herhangi bir engel görmediğimizi, bu kapsamda üzerimize düşeni yapacağımızı samimiyetle muhataplarımıza ilettik. 19 Ekim 2011 tarihinde çalışmalarına başlayan ve Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin eşit sayıda temsilci vermeleriyle, vücut bulan Anayasa Hazırlık ve Uzlaşma Komisyonu'nun tekrar canlandırılmasını faydalı bulduğumuzu söyledik ve bu konuda da mutabık kaldık. Bu komisyonun çalışma usul ve esaslarının belirlenerek, daha önceden kabul edilen 60 maddenin aynen korunması hususunda fikir birliğine vardık. Temennimiz milletimize hak ettiği ölçü, kalite ve nitelikte bir anayasa yapılması ve kazandırılmasıdır. 

Anayasalar zamanın ruhuna, insan ihtiyaç ve beklentilerine, devlet-birey ilişkilerinin değişen çapına, toplumsal arayış ve yönelişlere cevap vermeli ve toplumsal dinamiklerin arkasına düşmemelidir. Fakat AKP heyetine çekincelerimizi de açık yüreklilikle dile getirdik." 

"Öz yönetim teklifi cezasız ve yaptırımsız bırakılmamalıdır"

Devlet Bahçeli, "Davutoğlu kaçak çay içmek yerine, HDP'nin verdiği randevuyu iptal etmiş, Kandil'in yolunu göstermiştir. Bu gelişme karşısında, biz 'HDP'yi flu görüyoruz' dediğimizde, eleştiri oklarını yönelten demokrasi bezirganları, PKK'nın kurşun askerleri niye suspus, niçin kayıptır? Ekranlarda saz çaldırıp, HDP yalakalığı yapan, sonra da 'Yanılttın bizi, Türkiyeli yüz sadece bir maskeymiş. Meğer ne kadar da safmışız' diyen kurumuş vicdan ve kof akıllar nerededir? Evet, biz dün solumuza baktığımızda flu görüyorduk, bugün ise sağımıza baktığımızda bomboş sıraları görüyoruz" dedi.

Bahçeli, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye milli ve üniter bir devlettir. Öz yönetim ise bölünmedir, ayrılmadır ve yılanın başı küçükken ezilmelidir. Türk milleti bin yıllık kaynaşma ve kardeşlik anıtıdır. Aramıza fitne sokuşturmaya çalışanlara göz açtırılmayacak, vatan ve millet kaderine terk edilmeyecektir. MHP, milli bir sorumluluk ve vakarla ihanete sonuna kadar direnecek, ecdadın mirasına leke düşürmeyecektir."