ANKARA 

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Almanya'da dün yapılan genel seçimi kazanan Angela Merkel'in seçim performansının demokratik standartlar açısından takdire şayan olduğunu ifade ederek, "Bu başarının Merkel ve Alman halkı için, Almanya'da yaşayan Türk toplumu için ve Türkiye-AB ilişkileri için hayırlı olmasını dilerim" dedi.

Bakan Bağış, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ve yönetim kurulu üyelerini, Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı'nda kabul etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bağış, Almanya'da dün yapılan seçimlerin en başarııl siyasetçisinin Almanya Şansölyesi Angela Merkel olduğunu hatırlatarak kendisini tebrik ettiğini söyledi. Avrupa'da üç dönem art arda oyunu artırarak seçilen iki lider olduğunu belirten Bağış, bunlardan birisinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, diğerinin ise Merkel olduğunu vurguladı.

Merkel'in seçim performansının demokratik standartlar açısından takdire şayan olduğunu belirten Bağış, bu başarının Merkel ve Alman halkı için, Almanya'da yaşayan Türk toplumu için ve Türkiye-AB ilişkileri için hayırlı olmasını diledi. 

Bağış, Merkel'in, 22 Eylül seçimleri öncesi ve sonrasındaki duruşunun farklı olabileceğini daha önce belirttiğini ifade ederek, "Sonuçta her yeni seçim yeni bir başlangıcın işaretidir. Bu seçimin de Türk-Alman ilişkileri ve Türkiye-AB ilişkileri için yeni ve hayırlı bir başlangıç olmasına vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Kendisini sevindiren bir başka konunun, Almanya'daki Türk vatandaşlarının oylarını kullanma hakları konusunda dünkü seçimde daha evvelki seçimlere nazaran daha duyarlı olmaları olduğunu söyleyen Bağış, "Bu durum, Türkler'in de Almanya'nın önemli bir toplumu olduğunu herkesin anlamasına vesile olmuştur" diye konuştu. 

Bağış, Merkel'in, Türkiye'de bulunan yaklaşık 4 bin Alman şirketinin, kendi ülkesinde bulunan 3 milyon Türk vatandaşının ve iki ülke arasındaki 20 milyar avroya yaklaşan ikili ticaretin gerektirdiği gibi Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri ayrıcalıklı bir ortaklık haline dönüştüreceğine yürekten inandığını söyledi. Bağış, şunları kaydetti:

"Merkel'in ayrıcalıklı ortaklık teorisini Türk-Alman ilişkileri açısından yerinde buluyoruz ancak Türkiye-AB ilişkileri açısından Türkiye bugüne kadar üye olan bütün ülkeler gibi AB müktesebatının öngördüğü şekilde bu süreci yürütecektir. Resmi anlaşmalar çerçevesinde ve ikili anlaşmalar çerçevesinde bu ilişkinin daha da yeni ve hayırlı platformlara taşınacağına yürekten inanıyoruz"

"Sadece ve sadece kendi kalelerine gol atarlar"

Bağış, dün oynanan Galatasaray-Beşiktaş karşılaşmasında, olimpiyat seçmelerinde finale kalan İstanbul'a yakışmayan sahnelerin yaşandığına ve bunun kendisini çok üzdüğüne dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Darbe sonrası insanların stadyumlara toplatılması hayalini taşıyan zihniyet daha evvel çevreci bir görüntü vererek bu ülkenin başına çorap örmek istedi. Bugün de sporcu bir görüntü vererek aynı çorabı örme çabasıyla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz, Türkiye'nin huzurundan ve zenginleşmesinden rahatsız olan birtakım çevrelerin, kışkırtıcı çabalarla, gerek sahamızda görev yapan polisimize, gerek takımına gönül vermiş futbolseverlere, gerek orada sporunu icra eden oyuncularımıza karşı yaptıkları çok büyük bir terbiyesizliktir."

Kimsenin, yaşanan olayları AK Parti veya Türkiye'nin istikrarını korumakla görevli olan hükümetle ilişkilendirmeye kalkışmaması gerektiğini belirten Bağış, "Bu tür yanlış eylem ve söylem içinde olanlar sadece ve sadece kendi kalelerine gol atarlar" dedi.

Heybeliada Ruhban Okulu

Bakan Bağış, demokratikleşme paketinde Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasıyla ilgili bir düzenleme yer almasını arzuladığını belirterek, "Bu konuda her ne kadar bir mütekabiliyet meselesi olmasa bile Yunan hükümetinin kendi ülkesinde yaşayan Müslüman vatandaşlara yönelik atacağı pozitif adımların, Türkeye için de teşvik edici olacağını özellikle vurgulamak isterim" ifadelerini kullandı. 

"AB ile vize muafiyeti görüşmeleri 4 ila 5 yıl içinde bitebilir"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, geçtiğimiz yılın temmuz ayında, 27 AB üyesi ülkenin, AB Komisyonu'na Türkiye ile vize muafiyeti görüşmelerine başlama yetkisi verdiğine işaret ederek, bu yetki çerçevesinde komisyonla görüşmelerin başladığını belirtti. 

Komisyonla beraber bir taslak üzerinde çalışıldığını hatırlatan Bağış, taslak üzerinde bir kaç pürüzün kaldığını, pürüzlerin tamamlanmasının ardından vize muafiyeti görüşmelerinin kendi tahminine göre 4-5 yıl içinde biteceğini söyledi.