ANKARA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Akşemseddin Bedesteni'nde Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen "Ankara'yı Seviyorum" kampanyası açılış töreninde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

AB vize muafiyeti için kritik bir gün olduğu ve tavsiye kararının açıklanacağının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin son derece samimi ve iyi niyetli bir şekilde vize serbestisi konusundaki reform adımlarını büyük bir hızla gerçekleştirmeye çalıştığını söyledi.

Kurtulmuş, sürecin parlamentoda beklenen hıza kavuşamadığını, çünkü muhalefetin zaman zaman engellemeleriyle karşılaşıldığını belirterek, "Sonuçta büyük oranda Avrupa Birliği ile varılan mutabakat çerçevesindeki atılması gereken adımların önemli bir kısmı atılmıştır. Türkiye iyi niyetini, bu konuda samimi olduğunu ciddiyetle ortaya koymuştur. Bu konuyu rahatlıkla aşabileceğimizi ümit ediyorum." diye konuştu.

"Sadece yorumlar üzerinden hareket etmeyiz"

"ABD'ye istihbarat verilmesine rağmen DAEŞ hedeflerini vurmadığı" yönündeki iddiaların sorulması üzerine Kurtulmuş, çok önemli ve kritik bir süreçten geçildiğini, bu yüzden de birtakım teyit edilmemiş haberlere istinat ederek, bazı yorumların yapılmaması gerektiğini belirtti.

DAEŞ'in hem potansiyelinin hem uluslararası alanda gelmiş olduğu eylem yapabilme kapasitesinin, uluslararası camiada çok ciddi bir iş birliğini zorunlu kıldığını kaydeden Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünyanın her yerinde bir uluslararası koordinasyona ihtiyaç var. Her olay, her karşılaştığımız terör saldırısı da bize bunu bir kere daha ortaya koyuyor. Dolayısıyla biz sadece yorumlar üzerinden hareket etmeyiz. Her zaman söylediğimiz ilkemizi bir kere daha tekrar ederiz."

 "Çok ciddi iddiaları barındıran bir soruşturma yürütülüyor"

Kurtulmuş, sahte reçeteyle terör örgütlerine ilaç gönderilmesi hakkındaki soruşturmaya ilişkin soruya ise "Çok ciddi iddiaları barındıran bir soruşturma yürütülüyor. Bu söylediğiniz konu dahil olmak üzere soruşturma safhasında mümkün, muhtemel olan her türlü veri üzerinde titizlikle çalışılıyor. Soruşturma aydınlatılacak, gerçek neyse ortaya konulacaktır." yanıtını verdi.