ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesine ilişkin, "Şunu ifade edeyim net olarak, Türkiye'nin angajman kuralları ister Suriye ister Rusya ister başka bir ülke uçakları için olsun, geçerlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri, net olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa, kim Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını ihlal ederse, gereken müdahalede bulunulur" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları ile hava sahasının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin denetiminde ve kontrolünde olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Kim olursa olsun, nereden olursa olsun, hangi cihetten olursa olsun hava sahamızı ihlal ettiğinde angajman kurallarımız bellidir" diye konuştu.

"Suriye meselesi Türk-Rus krizi değildir"

Hava sahasının ihlaline ilişkin diplomatik temas trafiğinin başladığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Biraz önce Genelkurmay Başkanımızla tekrar görüştüm. Dışişleri Bakanımıza gerekli talimatları ilettik. Bir diplomatik temas trafiği başladı. Tavrımız çok açık, kim sınırlarımızı ihlal eder, hava sahamızı ihlal ederse, dostça uyarırız. Bu hangi ülke olursa olsun ki Rusya bizim komşumuzdur, dostumuzdur. Bu anlamda Türkiye ile Rusya arasında bir gerginlik yaşanmamıştır. Suriye meselesi bir Türk-Rus krizi değildir."

Rusya'ya gerekli diplomatik girişimlerde bulunduklarını bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye içindeki müdahalenin Türkiye'ye sıçraması durumunda da, işte dün yaşanan sınırlı gerginlik gibi, 3 Ekim'de de söz konusu oldu. Rusya'ya gerekli diplomatik girişimlerde bulunduk. Dışişleri Bakanımız, Rus Dışişleri Bakanını aradı ve net olarak bir daha bunun tekerrür etmemesini söyledi. Aynı şekilde Ankara'da ve Moskova'da girişimlerde bulunarak, Türk sınırlarına bir daha bu tür müdahalelerde, ihlallerde bulunulmaması gerektiği söylendi. Bu sabah bize Rusya tarafından intikal eden bilgilerde bunun sehven olan bir şey olduğunu, Türkiye'nin sınırlarına saygılı olduklarını ve tekerrür etmeyeceğini ifade ettiler."