TBMM  - Meclis'te Düzenlediği basın toplantısında,tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ayhan, tarım sektörünün temel sorunlarının başında ''yapısal sorunlar'' geldiğini belirterek, ''Türkiye halen tarımda dönüşümü sağlayamamıştır'' dedi. 

Tarımsal desteklerin genel olarak ''para dağıtım aracı'' olarak görüldüğünü, sektörün çözüm bekleyen sorunlarına çare olmaktan uzak olduğunu ifade eden Ayhan, ''Bakanlığın açıkladığı destekler, bütçe için ayrılan belirli miktardaki paranın oransal olarak dağıtımı şeklinde paylaştırılmış durumdadır. Bu destekleme politikaları ve popülist yaklaşımlarla desteklerin üretimi yönlendirici etki yaratması beklenmemeli. Destekleme konusunda Hükümet, çıkardığı kanuna uymamaktadır. GSYİH'in yüzde 1 oranındaki destek nerede? '' diye konuştu. 

Ayhan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı ''reçeteli zirai ilaç'' uygulamasının fiyaskoyla sonuçlandığını savunarak, tarım ürünlerinin AB sınır kontrol noktalarında pestisit kalıntısı gerekçesiyle geri döndüğünü söyledi. 

Tarımda istihdam artışının nasıl gerçekleştirildiğinin anlaşılmasının güç olduğunu ileri süren Ayhan, şöyle konuştu:

''Geçen yıl ilk çeyrekte 4 milyar lira bütçe açığı verilmişken, bu yıl 6,5 milyar lira vermiştir. Ekonomi yavaşladığında cari işlemler açığı azalırken, bütçe açığı artıyor. Faizler de geçen yıla göre yüksek olunca faiz giderleri artıyor ve bütçe olumsuz etkileniyor. Ekonomideki yavaşlamaya rağmen işsizlik oranının düşmeye devam etmesi ilginç bir gelişmedir. Kredi artışı yavaşlamaktadır. Yabancıların sermaye girişi hız kesmiş durumdadır. Kredi faizleri yüksektir. Hükümet'in, ekonomide yaymaya çalıştığı iyimser beklentiler gerçekleşmemiştir. Önümüzdeki döneme ilişkin olarak Hükümet'in beklentisinin aksine enflasyon, cari açık, bütçe açığında olumuz gelişmelerin ortaya çıkacağı açıktır.''