ANKARA


Gül'ün Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Çankaya Köşkü'ndeki resmi karşılama töreninin ardından yaptığı baş başa görüşmede, ikili ilişkilerin çeşitli boyutlarıyla gözden geçirildiği ve güncel bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı kaydedildi. 

Görüşmede, Nazarbayev ve heyetini misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Gül, konuk Cumhurbaşkanının 2009 yılındaki ziyareti sırasında imzalanan anlaşmayla iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğine işaret ederek, ilişkileri bu temelde en güçlü şekilde geleceğe taşımak istediklerini belirtti.
 
Türkiye'nin, Kazakistan'ı, Orta Asya'daki en önemli ortakları arasında gördüğünü vurgulayan Gül, ilk toplantısı bugün düzenlenecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasının ilişkilere yeni bir dinamizm kazandıracağını kaydetti. 

Gönül bağımız var

Cumhurbaşkanı Nazarbayev de Türk dünyasında 200 milyon insanın yaşadığını ve halklar arasında gönül bağları bulunduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Gül'ün Türk Konseyi ve Akademisi'ne verdiği desteği takdirle karşıladığını belirtti.
 
İki ülke ilişkilerinin her alanda mükemmel seviyede olduğunu, Kazakistan'da faaliyet gösteren 20 Türk lisesi ve 2 Türk-Kazak üniversitesinin bunun en güzel ispatı olduğunu ifade eden Nazarbayev, yarın İstanbul'da katılacağı İş Forumu vesilesiyle 3 milyar dolarlık yeni sözleşme imzalanmasının beklendiğini kaydetti. Nazarbayev, önümüzdeki dönemde de karşılıklı iş ve ticaret hacmi ile turizmin geliştirilmesi için çabaların devam etmesi gerektiğini söyledi.