ANKARA
HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi partilere yaptığı yeni anayasa çağrısına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Anayasanın içeriğinin demokratik olması kadar yapım yönteminin de katılımcı, uzlaşmacı ve ikna esasına dayalı olması gerektiğini ifade eden Bilgen, bu durumun anayasanın meşruiyeti açısından önemini vurguladı. 

"Toplumun bütün kesimlerinin yanı sıra siyasetin de mümkün olduğu kadar, birlikte yaşanacak ülkenin hukukunu beraber yapma konusunda uzlaşması son derece yararlı olacak" görüşünü dile getiren Bilgen, anayasa yapım yönteminin, yeniden tartışılması ve ortak bir yöntem bulunması gerektiğini ifade etti.

"Anayasa yapımı konusundaki her türlü çağrıyı dikkate değer buluyoruz ve önemsiyoruz" diyen Bilgen, "Burada, doğrudan bir sayısal, aritmetiksel parlamento prosedürünün tamamlanması değil katılım ve iknanın gerçekleşmesini önemsiyoruz" görüşüne yer verdi.

Ayhan Bilgen, yeni anayasadan, "toplumsal ve güçler ayrılığını netleştirecek, güçlendirecek bir mekanizmanın oluşmasını" beklediklerini belirtti.