ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakanlık Merkez Bina'dan çıkışında gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

Mısır'da ordu tarafından gerçekleştirilen darbeye ilişkin, Bozdağ, "Öncelikle şunun altını çizmekte fayda var: Dünyanın neresinde olursa olsun, kim tarafından, hangi saikle ve hangi amaçlarla yapılırsa yapılsın demokrasiye ve milli iradeye yapılan hiçbir müdahaleyi doğru görmüyoruz" diye konuştu.

Bunun, demokrasiyi kabul eden, demokrat olan herkesin altını çizeceği bir husus olduğunu belirten Bozdağ, Mısır ile Türkiye'nin dost iki ülke, iki halkın da kardeş olduğunu vurguladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve bazı CHP'li milletvekillerinin darbeye ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Bozdağ, demokrasilerde iktidara gelmenin, iktidar değişikliğinin tek yolunun seçim olduğunu vurguladı.

Seçimler sonunda millet kimden yana iradesini kullanırsa ülkeyi onun yöneteceğini anlatan Bozdağ, "Sonuçta bunun değerlendirmesini yapacak halktır. Bütün demokratik ülkelerde iktidara gelmenin ve iktidarın değişmesinin tek yolu vardır o da sandıktır. Demokrasilerde böyledir. Demokrasinin olmadığı yerlerde sandık dışındaki yol ve yöntemlerle iktidara gelinebilir ama demokrasilerde asla sandık dışı bir yol ve yöntemle iktidara gelmek söz konusu değildir" dedi.

Mısır'da 24 Ocak devriminden sonra seçimlerin yapıldığını, iktidarın seçimle oluştuğunu hatırlatan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Doğru olan, iktidar değişikliğinin kurulacak sandıkta yapılacak oylamayla, halkın iradesiyle gerçekleşmesi. Biz onu söylüyoruz. Her yerde iktidarın değişikliği halkın iradesiyle olur. Mısır'da halkın iradesiyle bir iktidar değişikliği yaşanmamıştır, demokrasiye ve hukuka uygun bir değişiklik yaşanmamıştır. Demokrat olduğunu söyleyen, demokrasinin doğru olduğuna inanan herkesin bu değişikliğin usulüne dair elbette  karşı duruşunun olması lazımdır. Çünkü demokrasinin demokrat olan insanların kabul etmeyeceği bir yol ve yöntem ortaya çıkmıştır. Dileriz ki Mısır'daki kargaşa ve karışıklık uzun sürmez ve orada yeniden demokrasiye dönülür, yeniden halkın iradesinin esas olduğu bir yapı ortaya çıkar."