Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği'nin öncülüğünde BM'de gerçekleşen sempozyumda Atatürk'ün ekonomik devrimleri anlatıldı.
Bu yıl dördüncüsü "Atatürk devrimlerinde ekonomik gelişme ve endüstrileşme" başlığıyla düzenlenen sempozyuma Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Antonio de Aguiar Patriota, Prof. Peride K. Blind, Prof. George Gawrych ve Dr. David Cameron Cuthell Jr. konuşmacı olarak katıldı.
Büyükelçi Çevik, konuşmasında Atatürk'ün ekonomik özgürlük olmadan siyasi özgürlüğün sağlanamayacağına ilişkin sözlerine vurgu yaparak, büyük önderin milli mücadeleyi kazanmasının ardından ekonomik özgürlük için verdiği mücadeleyi anlattı.
Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Patriota da, Brezilya ile Türkiye'nin tarihi ve ekonomik süreçlerinin benzeştiğini söyledi.
İki ülkenin de aynı dönemlerde ekonomilerini millileştirdiğini, ekonomik modernleşme için reformlar yaptığını ve kalkınmayı sağladığını ifade eden Patriota, günümüzde iki ülkenin de liberal ekonomi ve sosyal adalet politikalarını benimsediğini dile getirdi.
Prof. George Gawrych de Atatürk'ün Türkiye'yi çiftçi bir toplumdan endüstriyel bir topluma dönüştürme çabalarını ve bu süreçte değişen istatistikleri örnekleriyle katılımcılara gösterdi.
Dr. David Cameron Cuthell Jr. ise Atatürk'ün havacılık alanındaki çalışmalarına vurgu yaparak, Atatürk'ün hem bir devlet adamı hem de askeri lider olarak havacılığa stratejik önem verdiğini dile getirdi.
Sempozyumun moderatörlüğünü de üstlenen Prof. Peride K. Blind da konuşmasında, Atatürk'ün ekonomi politikalarının bugüne yansımalarını ve Türkiye'de son yıllarda sağlanan önemli ekonomik gelişmelere ilişkin verileri paylaştı.