Arazilerin bölünmesinin önüne geçilecek

Bakan Eker, “Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek olan düzenlemeyi yapıyoruz” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek düzenlemeyi yaptıklarını söyledi.
Erenler ilçesindeki Elmas Garden Otel'de Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) Marmara Bölge Toplantısı'na katılan Eker, bakanlık olarak politika belirleme, organize etme, yönlendirme ve denetleme işini yaptıklarını ifade etti.
Bir takım mesleki faaliyetleri de meslek odaları eliyle yaptırmak istediklerini, bunun için de meslek odaları ve kuruluşlarının altyapılarını güçlendirmeleri gerektiğini ifade eden Eker, şöyle konuştu:
''Çağın ihtiyaçlarının gerektirdiği donanıma, teçhizata, altyapıya sahip olmamız gerekiyor. İl ve ilçelerdeki ziraat odalarımızın bu anlayışla yenilenmesi lazım. Bir zihniyet değişimi gerçekleşmesi lazım. Hep beraber tarım sektörünü daha iyi bir noktaya getirelim, tarım meselelerini daha doğru analiz edelim ve daha etkin çözümler ortaya koyalım, buna ihtiyacımız var.''
7 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekimin köylerde görevlendirildiğini kaydeden Eker, 2 bin 500 yeni personel almayı amaçladıklarını bildirdi.
Görevli veteriner hekim ve ziraat mühendislerinin sayısının 10 bine ulaşmasıyla zirai üretim kabiliyeti, kapasitesi ve potansiyeli olan 33-34 bin köyün bu hizmetten istifade edebileceğine dikkati çeken Eker, şöyle devam etti:
''81 vilayette bu danışmanlardan bir tanesini tahsis edeceğim. İl içindeki mesaisinin oluşturulması, merkez ilçede mi başka bir ilçede mi nasıl olacak? Buna ziraat odaları kendisi karar versin. 81 vilayet, 81 danışmanı size görevlendireceğim. Bunu özellikle bilmenizi istiyorum. O arkadaşımızdan o ilimizdeki ziraat odaları istifade edecek. Bilgisinden görgüsünden... Bakanlığımızın personeli ama her gün 8 saat mesaisini ziraat odasının talebi doğrultusunda hizmet üretmekle yapacak.''
GAP Eylem Planı'nında 2012 yılı sonunda öngörülen kanalların inşaatının planlandığı şekilde tamamlanacağını kaydeden Eker, Türkiye'nin 1 milyon hektar ilave alanda sulama yapılmasıyla daha çok üretim yapma imkanına kavuşulacağını söyledi.
Temel sorunların çözümü konusunda irade ortaya koyduklarını anlatan Eker, ''Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek olan düzenlemeyi yapıyoruz'' dedi.
Konunun hükümetin programında ve acil eylem planında da yer aldığına dikkati çeken Eker, şunları kaydetti:
''Onun çalışmasını yapıyoruz, bir noktaya getirdik. Geçen hafta 270 sektör paydaşıyla çalıştay yaptık. Şu anda 50 bin kişiyle anket çalışması yapılıyor. Kim bu 50 bin kişi? Muhtarlarımız, üreticilerimiz, çiftçilerimiz, tedarik sektörü, sanayi sektörü, meslek kuruluşları, üniversiteler, kısaca tarım sektörünün tüm paydaşları. Yanlış uygulama 80 küsur yıldır Türkiye'de devam ediyor. İsviçre Medeni Kanunu'na göre tarım arazilerini aynı bir para ve eşya gibi değerlendirip babadan evlada geçerken bunun bölünmesine, parçalanmasına imkan veren bir kanun yapmışız. Bununla arazilerimiz parçalanmış.''
Türkiye'deki 3 milyon 100 bin tarım işletmesinden her birine ortalama 7 parça halinde, 60 dönüm arazi düştüğünü ifade eden Eker, ülkede 22 milyon parsel tarım arazisi bulunduğunu bildirdi.
Türkiye'nin parçalı tarım arazilerine rağmen gelişmiş ülkelerle rekabet ettiğine işaret eden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Arazi toplulaştırması da hükümet olarak çok önem verdiğimiz bir konu. Bir yandan toplulaştırırken diğer yandan bölünme devam ederken olmaz. Onun için diyoruz ki bölünmeyi durduralım, toplulaştıralım. 4 milyon hektar alan hükümetimiz döneminde yapıldı, 1 milyon daha yapıyoruz şu anda. Hedefimiz yılda 1 milyon hektar. 1961 yılında Türkiye arazi toplulaştırma çalışmalarına başlamış, 2002 yılına kadar sadece 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapmış, yılda 10 bin hektar. Biz ne yapıyoruz, yılda 1 milyon hektar... Değişmesi lazım ama bu değişimin nasıl olacağına da millet ve çiftçilerle birlikte karar vereceğiz onun için anket ve çalıştay yapıyoruz.''