Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Başbakan'ın talimatıyla sadece Türkiye'nin başmüzakerecisi olarak değil, aynı zamanda Arnavutluk'un, Bosna Hersek'in, Kosova'nın, Makedonya başta olmak üzere bütün Balkan ülkelerinin AB üyelikleri için çalışıyoruz'' dedi.
Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu'nun organize ettiği 3. Büyük Rumeli Balkan Buluşması, Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.
Buluşmaya, Egemen Bağış'ın yanı sıra İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, milletvekilleri ve diğer protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Buluşmada konuşan Bağış, Balkanlar'ın damadı olmuş birisi olarak Balkanlar'a gönül bağı ile bağlı olduğunu belirterek, ''Bu akşam burada iktidar, muhalefet yok. Bu akşam burada Anadolu'nun dört bir yanında Rumeli'den Türkiye'nin zenginleşmesine emek harcayan kardeşlerimizle birlikteyiz'' dedi.
Gördüğü birliktelikten herkesin umudunun arttığını ifade eden Bağış, Rumeli'den gelen vatandaşların birlik ve beraberliğinin sadece Türkiye'yi değil, Türkiye'yi kendisine örnek olarak gören milyonları, milyarları da heyecanlandırdığını söyledi.
Bağış, ''İstanbul'da Rumeli coğrafyasının her köşesini görürsünüz. Çok şükür İstanbul, Asyalı olduğu kadar Avrupalıdır, Balkanlar'a aittir. İstanbul artık Balkanlar'a çok farklı bir heyecanla kucağını açmış bulunmaktadır'' diye konuştu.  
Makedonya'nın AB'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Teuta Arifi'yi İstanbul'da ağırladıklarını kaydeden Bağış, şöyle devam etti:
''Başbakan'ın talimatıyla sadece Türkiye'nin başmüzakerecisi olarak değil, aynı zamanda Arnavutluk'un, Bosna Hersek'in, Kosova'nın, Makedonya başta olmak üzere bütün Balkan ülkelerinin AB üyelikleri için çalışıyoruz. Çünkü AB, insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesidir. Asırlardır birbirleriyle savaşmış İngilizlerle Fransızların, Almanlarla Hollandalıların birlikte yaşamasına vesile oldukça, Balkanlar'da da barışın kalıcı olması için çok önemli bir süreci temsil etmektedir. Hamdolsun biz de Türkiye olarak onların yanındayız. O coğrafyalarda istikrarın, barışın güçlenmesi için Türkiye çok farklı bir yol alıyor.''
Hep beraber aynı Allah'ın kulları olduklarını vurgulayan Bağış, ''Eskiden televizyonları izlerken hep Balkanlar'dan gelen soğuk hava akımlarını duyardık. Oradan soğuk haberler gelirdi. Çok şükür artık sıcak haberler geliyor. Artık Balkanlar'da, Rumeli'de insanların sıkı sıkı sarıldığını görmek bizleri mutlu ediyor. Aynı yoldan geçtik, aynı sudan içtik, şarkılarımız, türkülerimiz bir'' ifadelerini kullandı.  
Bağış, sergilenen birlikteliğin daim olmasını temenni ederek, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un, ''Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez.
Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez'' dizelerini okudu.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de coğrafyasıyla, insanıyla ayrılmaz, ayrılamaz bir bütünün parçaları olduklarını ifade ederek, bu güzel tabloyu kutladığını söyledi.  
Şahin, Karadeniz'den, cihan imparatorluğunun bir diğer bölgesinden yeni geldiğini belirterek, ''Karadeniz'in selamını getirdim. Anadolu'nun selamını getirdim, Trakya'ya, Balkanlar'a, Rumeli'ye...'' dedi.  
Balkan hadiselerinin 100. yılını andıklarını söyleyen Şahin, Yahya Kemal Beyatlı'nın ''Eğil Dağlar'' isimli şiirini daha dün gece Ordu'da okuduğunu kaydederek, şiiri salondakilere okudu.  
Şahin, konuşmasını, ''Biriz, beraberiz, yürekten, bedenden, akıldan, gönülden. Dün, bugün, yarın. Yaşasın Balkanlar, yaşasın Kafkaslar, var olsun Anadolu'' şeklinde tamamladı.  
TBMM Başkanvekili Meral Akşener ise Rumelililerle beraber olmaktan onur duyduğunu belirterek, Rumelili bir ailenin çocuğu olduğunu hatırlattı.
Akşener, ''Burada hiçbir Balkan göçmeninin dedelerinin mezarı yoktur. Bizim hikayelerimiz vardır. Analarımız anlatır. Anneannelerimiz anlatır. Bize annelerimiz, babalarımız sabretmeyi, vatan sevgisini öğretti'' dedi.
Ailesinden duyduğu Balkan hikayelerini de anlatan Akşener, bir Rumeli kızı olarak seslendiğini ifade ederek, ''Ey bu bayrağı indirmek isteyenler, kimse korumasa bile biz Rumeli kadınları olarak koruruz. Abdullah Öcalan'ın heykelini yapacakmışsınız. Yapın da görelim'' şeklinde konuştu.
Akşener, salona ''Ne mutlu Türküm diyene'' diye seslendi.