Herkese merhabalar. Bugün sizlere derin denizlerin ilginç bir canlısı olan Pelikan Yılan Balığı bir diğer adı  Gulpeer Eeel olan canlı hakkında bilgi ve düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.

Bu canlı ilk bakışta bizim müren ya da mığrı diye bildiğimiz canlı türüne benzetilse de aslında ondan  çok farklıdır. Yaşadığı derinlik 500m ile 3000 m arasında  değişir. Evrimsel sürecinde yaşadığı bu  derinlik ve deniz suyunun basıncına maruz kalması onun çene yapısının kusursuz gelişmesine neden olmuş ve iyi bir avcı haline getirmiştir.

Pelikan yılan balığı kendi boyu kadar hatta boyundan bazen daha büyük canlıları  avlar.Balığın kuyruk bölgesine doğru bakıldığında  iç organlarının şeffaf olduğu görülür. Bu durumu kurbanlarını tuzağa düşürmek için kullanır. Çünkü o derinliklerde, ortam karanlıktır ve ışık o denli derine ulaşamaz. Bu yüzden kurbanları onu yem gibi görür ve farkedilmesini sağlar. Oysa  evrimin geliştirdiği  zeki bir tuzaktır bu  Avlanma durumuyla  Pelikan Yılan balığı hala gizemini korumaktadır.

Karakteristik özelliklerine bakacak olursak Pelikan Yılan balıkları ve  bazı siyah alt gruplarında beyaz şeritler  görürülür. Ortalama  boyları 80cm civarındadır. Kafa yapıları vücütlarına göre çok büyüktür.

Ağzında  dıştan içe dönük testere gibi dizili dişleri vardır. Ağzını o kadar büyük açar ki, onu bir ağ gibi kullanarak avlanır. Yukarıda  bahsettiğim üzere kuyruğundaki bu biolüminans ışık saçan organını kurbanını çekmek için kullanır. Yapısal gereği ve vücut şekillerine göre  iyi yüzemezler. Bu yüzden yavaş hareket ederler ve karides türü canlılarla beslenirler. 

Pelikan Yılan balıklarını diğer canlılardan ayıran çok farklılıklar olmasa da ,   yüzgecin  ve  hava kesesinin olmaması ayırt edici  özellğidir. Kas yapısı V şeklindedir.Bunun yanı sıra bir çok balığın kas yağısı W şeklindedir.

Alt çenesi kafaya mafsallı bir şekilde bağlanmıştır ve o haliyle mafsal gibi hareket eder.

Bu yüzden ağzını açtığı zaman kafasına göre orantısız bir şekilde  büyük gözükür. Avını yakaladığı zaman da su bütün midesine dollar ve solungaçlarından süzerek gereksiz zararlı maddeleri dışarı atar.

Erkekler, cinsel olgunluğa ulaştığında koku alma duyuları  gelişir fakat dişleri  kırılgan ve hassas oduğunda çene güçleri düşmeye başlar. Dişilerde bu değişiklikler olmaz.

Düşündürücüdür ki, Pelikan yılan balıkları, üredikten sonra ölürler. Kısacası bu denli derin sularda yaşayan her canlının ilginç bir stratejisi olduğunu görmekteyiz. Çünkü av alanı kısıtlı ve şartlar çok zordur. Bu yüzden en ufak evrimsel değişim, yöntem bu canlıların ya soylarının devam etmesini sağlayacak ya da soylarını bitmesine sebep olacaktır.

Hepinize sağlıklı ve keyifli bir hafta dilerim.

Doğada ve mavide kalmanız dileğiyle.

Çalışmalarımı web sitem üzerinden takip edebilir, web siteme abone olarak gelecek olan yeniliklerden de haberdar olmuş olursunuz.

Web: www.psalvatore.com

İnstagram: Peter_salvatore

Facebook: Peter Salvatore

Youtube: My Underwater World

Peter Salvatore