Herkese merhabalar...

Bugün sizlere dalışın her evresinde gözlemleyeceğimiz, aceleye getirilen ve baskı gören dalgıç ile ilgili düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.

Nedir Acele ve Baskı Gören Dalgıç ?

Acele konusuna geçmeden evvel, dalışın bir aceleci ya da birine bir şeyler kanıtlamak için yapılacak bir aktivite olmadığını söylemek isterim. Öncelikle neden dalmak istediğinizi, kafanızda her ne olursa olsun; bu merak olabilir, sualtı ekosistemini yakından tanımak gözlemlemek olabilir, ileriye dönük sualtı ile ilgili akdemik ya da başka çalışmalar olabilir, seviyeniz ne olursa olsun, dalışın güvenliği ve sürdürülebilirliği açısından dalış, sakin ve bir düzen içinde, disiplin içinde yapılmalıdır. 

Başlangıç eğitimlerinin de bu bakışla yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar hazmederek bu işe başlar ve kendinizi verirseniz o kadar  keyif alacak hem de kaliteli bilgi ve becerilerle donatılmış olacaksınız.

Özelikle gurup dalışlarında, tekne dalışlarında bu harala güreleyi çok görürsünüz. Aslında bunun sebebi yukarıda da bahsettiğim üzere, eksik eğitim ve eğitimle beraber düzenin ne olduğunu anlatmamaktan başlıyor. Her dalış ve bölgeyi standardize edemeyiz. Bulunduğunuz bölgeye göre, suya göre, aldığınız lojistiğe göre ya da kendi imkanlarınızla da bir noktaya dalışa gidiyorsanız mutlaka ve mutlaka bir disiplin ve sistemde ilerlemeniz gerekmektedir. 

Maalesef  tekne ortamlarında, yapılan bir çok dalışta, kalabalık olduğu için ve sınırlı bir gün ve zaman olduğu için bu patırdı, gürültü hep olur. Bu durum teknedeki uzman dalıcıları da, konsantrasyon  ve hazırlık sırasında olumsuz etkiler. Durum böyle iken yeni başlamış ve ilk defa tekne ile dalışa giden bir dalıcının halini de hayal edebilirsiniz. Buradaki eksiklik aslında karşılıklıdır, eğitmen o disiplini bilgiyi doğru aktarmakla sorumlu iken, dalıcı adayı da o bilgiyi dinlemek ve yapileceğinin en iyisi yapmakla yükümlüdür. Ama bu durum baştan verilecek disipliner  bakış açısı ile, dalışın adabıyla nasıl olacağına kadar anlatılması, dalışın keyifle, eğlenceli olduğu kadar da risklerinin anlatılması gerekmektedir. Siz bu noktada dalıcı adayına verilmesi gereken bilgileri netlikle anlatamazsanız, o zaman tekneye gidildiğinde dalıcı adayı şaşkın tavuk gibi ordan oraya dolanacak ne yapacağını bilemeyecek ve dalış bölgesine giderken de stres yüklenmiş olacaktır.

Peki bu durumun olumsuz yanları neler olabilir ?

  • Öncelikle malzeme hazırlarken stres altında olan dalıcı adayı mutlaka malzemelerinden bazılarını unutur.
  • Malzemesini kurduktan sonra, yani tüpünü bağladıktan sonra bütün kulanacağı malzemeleri bir arada tutması onun dalış bölgesine gittiğinde hazırlanması açısından daha rahat olacaktır. Eğer bu durumu umursamaz ise, dalıcı dalış bölgesine ulaşıp hadi hazırlanın talimatı geldiği zaman kendini baskı altında hissetmeye başlayacak ve yapması gereken kontrolleri, guruba ayak uydurmak adına risk alacaktır.
  • Tüpünü yarım açmış ama nefes kotrolü yapmayıp, manometresinden ibrenin oynacağını bile farketmeden suya atlayıp kısa süre sonra nefessiz kalacağını bilemeyecektir. Bu durumda, büyük ihtimalle fırlayacak ya da daha ciddi sıkıntılarla karşılaşmış olacaktır.
  • Ağırlığını takarken, tokayı aceleden iyi kapatmayıp, dalış esnasında yada suya atlarken ağırlık kemerini düşürme ihtimali olabilecektir. Asağıdan başka bir grup o sırada yüzeye çıkıyorsa, düşen ağırlık kemeri sakatlık yaratabilme riski oluşturacaktır.
  • Mutlaka, yanınızda yedek kopabilecek parçalar bulundurmanızda yarar vardır. Örneğin maske kayışı, ya da paletiniz klipsli ise yedek klipsler ve kayışları
  • Lojistiği olmayan bir yerde dalıyorsanız, yani yanlız başınıza seviyeniz doğrultusunda dalış eşinizle dalıyorsanız bir O-ring kiti bulundurmalısınız.
  • Dalışta gereksiz malzemeleri üzerine takıp takıştırmayınız. Bunlar çaparize olmanıza sebep olabilir.
  • Seviyenizin üstünde dalışlardan kaçınınız. Dalışta ilk kural kendi güvenliğinizdir. Kim ne derse desin son karar sizindir. 
  • Hiç bir dalışınızı aceleye getirmeyiniz. Suya girmeden evvel bütün kontrolleri düzgün bir şekilde yaptığınızda emin olunuz. Örneğin fenerinizin pillerini evde takmış iseniz bunu suyun altında çalışıp çalışmadığını kontrol etmeyiniz. Karada bunun testini yapınız, gerekirse yan cebiniz var ise, yedek bir fener bulundurunuz.
  • Yapacağınız her ne dalış olursa olsun, beden sağlığınıza özen gösteriniz. İyi uykunuzu alınız, bol su içiniz. Dalış öncesi ve sonrası SİGARA VE İÇKİ İÇMEYİNİZ. Bu hassas bir konu olup, dalışta size paniğin de vermiş olacağı tükenmişliğe kadar götürebilir ve sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Kısacası dalış, aceleye,  baskıya gelmeyen sakinlikle ve yaptığınız işe konsantre olarak yapılması gereken bir aktivitedir. Unutmayın ki güvenlik her zaman ilk önceliğiniz olsun.

Doğada ve mavide kalmanız dileğiyle.

Çalışmalarımı web sitem üzerinden takip edebilir, web siteme abone olarak gelecek olan yeniliklerden de haberdar olmuş olursunuz.

Hepinize iyi çalışmalar, mutlu haftalar diliyorum.