Av. MEHMET ŞAH ÇELİK

İstanbul Barosu Tiyatrosu oyuncuları tarafından sergilenen Nazım Hikmet’in kaleme aldığı tiyatro oyun 20.05.2023 Saat: 20.00’ de İstanbul Barosu Konferans salonunda bir kez daha seyircisi ile buluşuyor. Her gösterimde yoğun bir tiyatro seyircisi ile buluşan oyunu mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. İstanbul Barosu Tiyatrosu’nun 2010 yılından beri kurucusu ve bir üyesi olarak görev alan birisi olarak oyun ve topluluk hakkında biraz sizlere bilgi vermek istiyorum.

OYUN HAKKINDA

Mısır'daki Nubia Müzesi farklı medeniyetlerden eserlere ev sahipliği yapıyor Mısır'daki Nubia Müzesi farklı medeniyetlerden eserlere ev sahipliği yapıyor

İyiliğin Enayilik sayıldığı bir yerde doğru olan kötü olmak mıdır?

Hayatı boyunca iyiliğin gölgesinden başka ağaca sığınmayan, dünyaya ışıltılı pembe gözlüklerle bakan, herkesi kendi gibi sanan ve yaşamın yegâne amacının sevgi olduğuna inanan Av. Ahmet Rıza’nın öyküsü.

Av. Ahmet Rıza, mesleğinin getirdiği adalet inancı ile güzellik uğruna dövüşebilecek kadar cesurdur. Her şeye rağmen temiz kalmak isteyen karakterimiz çevresi tarafından Enayi yaftası ile karşılaşmaktadır. Herkes ona karşı olsa dahi, o yine doğru bildiği yoldan gitmeyi düstur edinmiştir.

Tüm bunların yanında, karakterimizin canından çok sevdiği eşi de diğerleri gibi düşünmeye başlayınca hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Sırtını yasladığı son duvar da çökmüştür artık. İnandığı tüm değerler bir bir yok olmuş, yozlaşmaktan başka çaresi kalmamıştır. Kararı nettir, onlar gibi olacaktır. Artık herkesten çok kazanacak, herkesten daha acımasız olacak ve kendinden başkasını önemsemeyecektir.

Verdiği karar sonrası gittikçe daha çok kazanmaya başlar Av. Ahmet Rıza. Kazandıkça hırslanır, hırslandıkça hırçınlaşır, hırçınlaşınca da eskiye nazaran daha çok saygı görmeye başlar..

Paranın gücü ile gittikçe yozlaşan karakterimiz, kendine de yabancılaşmaya başlar. Hesap etmediği husus ise, karıştığı bir kavgada bir işçinin kendi hayatını kurtarması olacaktır.

İyilik ve kötülük arasında cebelleşen, bir hoş sözün veya güzel bir bakışın mı yoksa kaba davranıp insanlara üstten bakmanın mı değerli olduğunu sorgulayan oyunumuz, karakterimizi bir girdabın içine almaktadır.

Yaşadığı tüm elim olaylara, hor görülmelere, dışlanmalara karşın iyiliği seçecektir yine de. Basit bir işçinin hayatını kurtarması tüm süreci tekrar yaşamasına ve tekrardan iyi insanlara inanmasına vesile olacaktır.

Daha çok şiirleri ile tanınan Nazım Hikmet, kaleme aldığı bu oyun ile büyük bir ciddiyet ve özveri ile yaşamamız gerektiğini tekrar hatırlatmıştır bize…

OYUNCU KADROSU

Yöneten: Abdullah Gün
İstanbul Barosu Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni: Burhan Gün
 
OYUNCULAR: Baran Karaçeper, Cebrail Kalın, Delil Özçelik, Hamza Tüzen, Hüseyin Sağlam, İrem Tuğçe Şahin, Kaan Karanfiloğlu, Mehmet Şah Çelik, Mustafa Doğan, Rabia Arya Yıldırım, Servet Doğan, Şeyma Başaran, Wilma Elles
Dekor: Mehmet Şah Çelik
Kostüm-Aksesuar: Nebahat Yıldız
Reji Asistanı: Rabia Arya Yıldırım
Set-Işık: Sevde Canbaz
Koreografi : Asena Pınar
Afiş Tasarım: Selensu Ayata

İSTANBUL BAROSU TİYATROSU HAKKINDA

7 Mart 2010 tarihinde tamamı avukat ve stajyer avukatlardan oluşan 30 kişilik bir ekiple kuruldu. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu ve İstanbul Barosu Kültür ve Sanat Komisyonu’nun desteğiyle çalışmalarına başlayan tiyatroda, avukatlara temel tiyatro ve oyunculuk eğitimleri verildi. İstanbul Barosu Sanat Merkezi’nde atölye çalışmalarını sürdüren İstanbul Barosu Tiyatrosu baro binasının yıkılmasından sonra bir müddet mekânız kalmış ardından 7 Şubat 2015 yılında Çağlayan’da kendileri tarafından finanse edilen ve gönüllülük esasına dayanan İstanbul Barosu Tiyatrosu Sanat Atölyesi’ni kurmuşlardır. İstanbul Barosu Tiyatrosu ilk etapta Avukat ve Stajyer Avukatları yönelik eğitim ve oyun çalışmalarına devam ederken daha sonra sanatla yoğrulmak isteyen herkese kapılarını açıyor. Her yaştan ve kültürden katılımcı burada hayallerini paylaşıyor, hatta belki tam ellerinden kaydığını hissederken hayallerine buradan tutunmaya çalışıyor.
İstanbul Barosu Tiyatrosu, amatör ruhundan ve nitelikli ürünler ortaya koyma çabasından vazgeçmeyerek tüm etkinliklerini seyirciyle buluşturmaya devam ediyor. İstanbul Barosu Tiyatrosu her yıl düzenli bir şekilde katılımcı almakta ve ilk etapta 4 aylık temel oyunculuk eğitimi vermektedir. Temel oyunculuk eğitimi alan katılımcılar daha sonra kendilerine uygun olarak seçilen bir oyun ile sahne üzerinde pratik yapılarak, eğitim sonunda oyunun sergilenmesi ile temel oyunculuk eğitimi tamamlanmaktadır. İstanbul Barosu Tiyatrosu birçok tiyatro festivallerine davet etmekte ünü ulusal ve uluslararası birçok tiyatro toplulukları tarafından bilinmekte ve her geçen gün gücüne güç katmaktadır.

SAHNELEDİĞİ OYUNLAR

1. 2010-2013 AYI (Komedi) Yazan: Anton Çehov
2. 2010 İSTANBUL ÜZERİNE ŞİİRLİ BİR OYUN DENEMESİ (Okuma Tiyatrosu)
3. 2011 ÖLÜMÜ YAŞAMAK (Okuma Tiyatrosu) Yazan: Orhan Asena
4. 2011 AÇIK AİLE (Komedi) Yazan: Dario Fo
5. 2011-2013 BİR EVLENME TEKLİFİ (Komedi) Yazan: Anton Çehov
6. 2011-2013 BAŞTAN ÇIKARMA (Komedi) Yazan: Anton Çehov, Neil Simon
7. 2011-2013 MÜREBBİYE (Komedi) Yazan: Anton Çehov, Neil Simon
8. 2011-2013 AKSIRIK (Komedi) Yazan: Anton Çehov, Neil Simon
9. 2011-2013 OYUNCULUK SINAVI (Komedi) Yazan: Anton Çehov, Neil Simon
10. 2012-2013 DUVAR (Gölge, Dram) Yazan: Jean-Paul Sartre
11. 2013 DON CRİSTOBİTA VE DONA ROSİTA’NIN ACIKLI GÜLDÜRÜSÜ (Komedi) Yazan: Federico Garcia Lorca
12. 2015 AŞKIN SEFERBERLİK HALİ ŞİİR PERFORMANSI (Şiir Performansı) Yazan: Hasan ÖZGEN
13. 2015-2016 ÖLÜM (Komedi) Yazan: Woody Allen
14. 2016 BARIŞ (Komedi) Yazan: Aristophanes
15. 2017-2018 ESKİCİNİ TAZESİ (Komedi) Yazan: Federico Garcia Lorca
16. 2017-2018 ARTİZ MEKTEBİ (Komedi) Yazan: Müjdat GEZEN- Kandemir KONDUK
17. 2017-2019 CÜBBESİZLER (Doğaçlama Ekibi)
18. 2017-2018 FİRARİ ŞEHZADE (İpli Kukla) Yazan: Burhan GÜN
19. 2018 OTOGARGARA (Komedi) Yazan: Yılmaz ERDOĞAN
20. 2018 SAHİBİNDEN SATILIK MİTOS(Komedi) Yazan: Mustafa HASTARAKÇI
21. 2019 ASLAN ASKER ŞVAYK (Kara komedi) Yazan: JAROSİAV HASEK

İSTANBUL BAROSU TİYATROSUNUN KATILDIĞI FESTİVALLER

1. Ayvalık Tiyatro Festivali (2016)
2. Kuşadası Tiyatro Festivali
3. Menemen Belediyesi İnadına Tiyatro Festivali
4. Barolar Arası Tiyatro Festivali (Ankara Barosu)
5. Kırklareli Belediyesi Özel Gösterim
6. Genç Günler Tiyatro Festivali (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)
7. İstabul Büyükşehir Tiyatro Festivali
8. Urla Toprak Sahne Tiyatro Festivali
9. Erdemli Belediyesi Ayaş Antik Kent Tiyatro Festivali
10. Barolar Arası Tiyatro Festivali (İzmir Barosu)
11. Ayvalık Tiyatro Festivali (2018)
12. Bozüyük Belediyesi Tiyatro Festivali
13. Selçuklu Belediyesi Efes Antik Kent Tiyatro Festivali
14. Barolar Arası Tiyatro Festivali (Bursa Barosu)
15. Ayvalık Tiyatro Festivali (2019)
16. İstanbul Kültür Üniversitesi Tiyatro Festivali
17. Gemlik Belediyesi 1. Av. Özgür Aksoy Tiyatro Buluşması