Bu haftanın dünya basınında en çok konuşulacak gündemi hiç kuşkusuz Madrid’de gerçekleşecek NATO zirvesi olacak.

Batı cephesi İsveç ve Finlandiya’nın üyelik sürecini başlatabilmek için yarın gerçekleşecek NATO zirvesinde bu iki ülkenin liderlerini de masaya oturtmak istiyorlar.

Yaklaşık bir aydır, üyelik sürecini veto eden Türkiye’yi ikna etmek için tüm diplomasi yeteneklerini kullandılar. Türkiye’nin sunduğu koşulların sağlanmasının kolay olduğunu söyleyen batılı diplomatlar teröre verilen destek konusunda istikrarlı bir değişim içine girip girmeyecekleri merak edilen konular arasında yerini alıyor.

Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya arasında liderler düzeyinde bir dörtlü zirve yapılacak. Müzakerelere ivme kazandıracağı öngörülüyor. Âmâ yarın için bir sonuç alınamayacağı ortada. En azından Türkiye sunduğu koşullar konusunda kararlılığını sürdürüyor.

Suriye Operasyonu

Daha önce de pek çok kez Suriye’ye hareket düzenleme planından bahseden Erdoğan, son olarak 9 Haziran’da Efes-2022 Tatbikatı’nı takip eden konuşmasında kullandığı görüldü.

Konuyu gündeme aldığı zaman operasyona yönelik “Türkiye’nin bu meşru güvenlik adımlarına bakalım kimler destek verecek, kimler köstek olmaya çalışacak göreceğiz” sözlerine yer vermişti.

Çok gecikmeden endişe duygusunun altına sığınan köstekler kendini belli etti. Ancak son on gündür operasyon adına hiçbir şey söylenmiyor.

Sahi ne oldu Suriye operasyonu?

Müttefiklerin endişeleri mi değere alındı?

Belki de NATO liderler zirvesi sonrasına planlanmıştır.

Öyle ya konuşulacak konu çok .