Son günlerde ortalıkta bir grip salgınıdır gidiyor. Hastanelerin kulak-burun boğaz servisleri dolmuş durumda. Acil üniteleri, aile hekimleri durmaksızın çalışıyor.  Peki neden bu kadar fazla bir salgın var biliyor musunuz?  Elbette Maske takmadığımız için…

Geçtiğimiz gün ağzımda maske Taksiye bindim. Taksici arkadaş çok hastaydı. Neden maske takmadığını sordum. Bana “Olur mu öyle hiç? O zaman kimse arama binmez ki. Beni hastalıklı zannederler” dedi. “Peki benim maskem olmasaydı, sen bu hastalığı bana geçirecektin. Doğru mu?” dedim. “Evet, zaten bende yolcudan kaptım hastalığımı. İki kadın aracıma bindiler. Hapşırdılar, tıksırdılar ve ben de akabinde hastalandım. İşe çıkmak zorundayım eğer çalışamazsam her gün 200 TL cepten vermek zorunda kalacağım. Benim hastalanmam bir yana eşime de hastalık geçirdim. Eşim çocuğumuzu ortamızda yatırmak gibi bir cahillik yaptı. Şimdi çocuk da hasta”

Taksicinin anlattıkları dehşet verici değil mi? Adamcağız elalem ne der diye kendini hasta insanlardan korumak için maske takamıyor. Aslında onun değil, hasta olanların maske takması gerekiyor! Sokakta, toplu taşıma araçlarında bilinçsizce sağa sola aksıran tıksıranların bir zahmet maske takması gerekiyor.  O kadar umursamaz, kendini bilmez insan var ki resmen diğer yolcuların suratına hapşırıyor. 21. Yy’dayız bir maske kullanmasını öğretemedik olacak iş değil! Hastalıklı olarak görünmek istememeniz hasta olmadığınız, virüs saçmadığınız anlamına gelmiyor ki…

Ben söylenmeye devam ederken bir baktım ki yol bitmiş mahalleme gelmişim. Taksiden  yüzümde koruyucu maske ile indim. Adamın teki gözlerini açmış nasıl bakıyor biliyor musunuz? Kendimi uzaydan düşmüşüm gibi hissettim. Kendini korumak da kabahat oldu! Acaba ne var bende? Veba salıyorum veba!

Arkadaşlar bırakın sokakta maske takmayı evde çocuğunuza hastalık geçirmemek için de maske takmanız, ondan uzak durmanız gerekiyor. Çünkü hastalık okulda bir çocuktan diğerlerine yayılarak salgın haline geliyor.

Bu bir grip salgını olabilir ama yarın başka hangi tür salgınla karşı karşıya geleceğimizi bilmiyoruz. İnsanlığın sonu kanserden gelmeyecek. Bilakis salgın hastalıklar eliyle bazı halklar yok olacak. Şu anda bile kitle imha silahları kullanmanın anlamı yok. Ama bazı ülkelerin bir şekilde para kazanması gerekiyor. Dünya bu noktaya giderken, Çinliler ayda patates yetiştirmeye çalışırken bizim maske takmaktan utanmamız komik ve kabul edilemez.

Lütfen millet olarak dedikodu ve ayıplama illetinden vazgeçelim. Yoksa yok olan toplumlardan oluruz benden söylemesi…