Derya Kargılı

(Yiğit Okulları Genel Müdür Yardımcısı)

Özel Okullarda Kayıt Süreci

Liseye Geçiş Sistemi (LGS) Merkezi Sınavı’nın sonuçları 30 Haziran’da açıklanacak. Böylece yabancı ve Türk özel okullar için de kayıt takvimi başlayacak. Geçtiğimiz yıllara nazaran, bu yıl özel okullarda kayıt süreci yarım günde tamamlanmış olacak. Birinci ön kayıt dönemi 30 Haziran, 1-2 ve 3 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Ön kayıtlar 3 Temmuz Pazar günü saat 13.00'te son bulacak. Aynı gün asil ve yedek kayıt listeleri açıklanacak. Birinci kesin kayıt dönemi 4 Temmuz Pazartesi günü yapılacak. Saat 12.00'ye kadar asil listede olanlar kayıt yaptırabilecek. Yedek listeler de aynı gün saat 13.30'da açıklanacak. Bu nedenle velilerin okulda bulunması gerekiyor. Kayıt işlemi ise saat 21.00’de son bulacak. Eğer boş kontenjan varsa, serbest kayıt dönemi için yeni puan belirlenecek. 5,6,7 ve 8 Temmuz ise serbest kayıt dönemi olacak. Amerikan, Alman, Fransız, İtalyan, liselerinin de yer aldığı yabancı özel liseler de kayıtlarında aynı takvimi işleyecekler.

Öğrenci, puanının yettiği birden fazla okula ön kayıt yaptırabilir. Bu yıl özel okulların kayıt tarihinde bir sıkışma yaşanacak. Aynı gün içerisinde asil ve yedek listelerin kayıtlarının yapılmasından dolayı birden fazla) özel okula kayıt yaptıran velilerin anne, baba olarak ayrı ayrı kayıt yaptırdıkları okullarda bulunmalarında fayda var. Ön kayıt sürecinde, okula sadece bir kişi gelebilecek. Zamanın kısıtlı olmasından ötürü, veliler kayıt işlemleri için vekalet verebilirler. Özel okullar, kendi internet sayfalarında okullarının özelliklerine göre yayımladıkları kayıt kabul kılavuzlarında belirtilen esaslar doğrultusunda kayıt-kabul işlemlerini yapacaklar. Velilerin kayıt sürecinde kayıt yaptıracakları okulda kesin karar kılmaları çok önemli. Çünkü, kayıt yaptırılan özel okuldan vazgeçilmesi durumunda, o okulun yıllık ücretinin yüzde 10’u kesilerek iade yapılır. LGS puanı ile öğrenci alan bir devlet lisesine kaydını yaptıranlara ise, bu durumu belgelendirdikleri takdirde, ücretin tamamı iade edilir.

Özel Okul Seçimi 

Özel okul seçerken, o okulun akademik yani Üniversiteye Giriş Sınavı başarısı önemli. Bu konuda veli ve öğrencilerin çok ciddi bir şekilde bilgi sahibi olmalarında yarar var. Günümüzün şartlarından dolayı, okullarımız tek taraflı değil, interaktif eğitime geçti. Bu da öğretmen kadrosunu ön plana çıkardı. Seçilecek okulun öğretmenlerinin yüz yüze ve uzaktan eğitime ne kadar adapte oldukları araştırılmalı. Ayrıca okulun, uluslararası olanakları, yani yurt dışı okullarla çift diploma verip vermediği incelenmeli. Teknoloji, sanat, spor ve sosyal sorumluluk atölyeleri gözlemlenmeli.  Kariyer merkezinin özelliklerine bakılmalı. Kurucunun eğitim dünyasındaki yeri ve ekonomik durumu sorgulanmalı.