LONDRA

Türkiye'nin onur konuğu olduğu Londra Kitap Fuarı çerçevesinde İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Bakan Çelik, gazetecilerle yemekte bir araya geldi.

Gazetecilerin, piyanist Fazıl Say'ın hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin soruları üzerine Bakan Çelik, şöyle konuştu:

''Düşünce hürriyeti temel değerdir ama siz çıkıp da insanların varoluşsal önem atfettiği değerlere alenen hakaret ederseniz bu, hiçbir şekilde düşünce hürriyeti, ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilmez. AİHM kararları da bunu teyit etmiştir zaten.''

''AB, kaygı duyuyoruz diye açıklama yapmış'' diyen Bakan Çelik, Bunun eksik bilgiyle yapılmış bir açıklama olduğunu kaydetti.
 
Bakan Çelik, açıklama yapan sözcüye ilgili AİHM kararlarını hatırlattığını belirterek, ''Makul bir şekilde düşünen hiç kimse o ifadelerin, ifade hürriyeti kapsamına gireceğini savunamaz'' şeklinde konuştu.

Fazıl Say'ın ceza almasına neden olan sözlerin Ömer Hayyam'a ait olmadığını vurgulayan Bakan Çelik, Kültür Bakanlığı'nın bütün sanatçıların hasmı değil hısmı olduğunu söyledi.