YALOVA’NIN KÜLTÜR SANAT MELEĞİ SUNA KOÇAL 

KÜVEYT ÇÖLLERİNİ DE EBRULADI

M KEMAL SALLI

“Almanya’da doğdum büyüdüm, dolayısıyla 1980’de Türkiye’ye geldiğim zaman Türkçe’yi, Türk kültürünü, adetlerini, dinimizi ve diğer herşeyi Türkiye’ye geldikten sonra öğrendim. Ve çok sevdim. Sonra bu sanatları gittiğim camilerde, ilk başta çinilerle keşfettim. Üç dört sene kadar çini dersleri aldım. 

İstanbul’da bu işin merkezi olan Süheyl Ünver Nakkaşhanesi’nde ders almaya başladım. Gülbün Mesara’dan ve Jale Yavuz’dan tezhip ve minyatür dersleri aldım. Sonra ebrunun keşfine vardım. Bu sanatlardan ikisine gönül verdim, minyatür ve ebruya… 

Bu son senelerde, diğerlerini biraz kenara koydum. Hepsi ayrı bir derya. İkisi de çocuğum gibi aslında. Birbirinden ayırt edemiyorum. İkisini de çok seviyorum. Çünkü ikisinin de ayrı yeri var. 

Ebrunun görsellik açısından çok büyük özelliği var, huzur verme özelliği… Selçuklu döneminde şifahaneler kurmuşlar. Ebruyu o şifahanelerde kullanmışlar terapi amaçlı. Hayran kalmamak elde değil.”

Kültür Bakanlığı Minyatür ve Ebru Sanatçısı Suna Selma Koçal bu cümlelerle anlatıyor sanat yolculuğuna çıkış hikayesini. Böylesine bir azim ve heyecanla çıktığı sanat yolculuğu sonunda Suna Selma Koçal, bugün, küresel çapta tanınan bir ebru sanatçısı, bir minyatür ve tezhip ustası. 

Ebru üstadı Hikmet Barutçu ile birlikte katıldıkları Franfurt Kiatap Fuarı’nda (2010), katılımcıların ve televizyoncuların meraklı bakışları arasında 2x10 metrekarelik bir ebru üreterek Guinness rekorlar kitabına girmeye hak kazanan bir rekortmen.. 

Ebru sanatımızın “İnsanlığın Kültür Mirası Listesi”ne alınıp tescil edilmesi konusunda Attila Can ile birlikte Paris’te, UNESCO kulislerinde savaş veren bir mücahit..  Türk süsleme sanatlarını konularının uzmanlarının dilinden anlatan bir belgeselin, “Aşk Olsun”un yapımcısı.. 

Kısaca, “Yalova’nın Kültür Sanat Meleği” olarak andığımız “Suna Selma Koçal”, artık, uluslararası bir marka..

Hem usta bir sanatçı hem bir örnek insan olması açısından, Suna Koçal’ın ses getiren etkinliklerini, ebru sanatımızın tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusundaki çalışmalarını okurlarımıza duyurmaya çalıştık. Suna Koçal’ın, eşi Yakup Koçal’ın Belediye Başkanı olduğu dönemde, Yalova’nın Türk süsleme kültürünün zenginliğini ve zerafetini yansıtan nakış nakış işlenmiş mermer çeşme örnekleriyle bezenmesine ve Türk süsleme sanatlarını öğretecek kalıcı kurumların oluşturulması konusunda yaptığı örnek çalışmaları sayfalarımıza taşıdık.  

Suna Koçal’ı daha yakından tanıyabilmeniz için, güzel sanatların, özellikle geleneksel sanatlarımızın pek çok dalıyla ilgilenen ve eserleri yalnız Türkiye’de değil, dünyanın çeşitli şehirlerindeki sergilerde ve müzelerde yer bulabilen bu sanatçımızla ilgili haberlere elimizden geldiği kadar genişçe yer vermeye çalışıyoruz. Suna Koçal’ın başarı defterindeki sayfalar ayrı ayrı yazıların konusu..

CEZAYİR’DE TEZHİP VE MİNYATÜR SERGİSİ

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından Tlemcen’de düzenlenen “2011 yılı Tezhip ve Minyatür Uluslararası Kültür Festivali”ne Yalova’lı Türk Süsleme sanatçılarından Suna Selma Koçal ve Azize Vildan Pirim katıldı. 

22 ülkeden birçok sanatçının katıldığı festival 18-30 Haziran 2011 tarihlerinde gerçekleşti. 

SELMA KOÇAL’IN MiNYATÜR ESERi AMASYA ŞEHZADELER MÜZESiNDE 

2012 yılında Amasya Valiliği Kültür Bakanlığı Ebru ve Minyatür Sanatçısı olan  Suna Selma Koçal’ ın yaptığı “Amasya Minyatürü”nü 8.000 adet kartpostal olarak bastırdı. Bastırılan kartpostalların satışıyla elde edilen gelir ile Planetaryum ve Anaokulu İnşaatı tamamlanarak Amasya’da hizmete açıldı. Ayrıca kartpostal olarak kullanılan eserinin aslı Amasya Şehzadeler Müzesinde asıldı. 

SUNA KOÇAL “ÇEŞMELERDEN AKAN SANAT” ŞÖLENİNDE

2013 yılında İstanbul’da ‘hayat kaynağı su’ etrafında şekillenen kültüre kapı aralıyan muhteşem bir sergi açıldı. Dolmabahçe Sarayı’nda açılan “Bezemeleri ve Minyatürleri ile Osmanlı Çeşmeleri” sergisinde, Yıldız Sarayı girişindeki çeşmeden Tarabya’daki Bezm-i Alem Valide Sultan Çeşmesi’ne, oradan Tophane Çeşmesi’ne İstanbul’un dört bir yanını mekan tutmuş tarihî çeşmelerin süsleme ve bezemeleri, 40’tan fazla tezhip, minyatür, ebru ve hat sanatçıları tarafından yeniden yorumlanıyordu. Bu sanatçılar arasında Suna Koçal’ın da imzası vardı.

SUNA KOÇAL’IN BALKAN ÇIKARMASI

Suna Koçal, 2014’te Balkan coğrafyamızda, evlad-ı fatihan diyarında yaşayan insanlarımızla, açtığı ebru sergileri aracılığı ile kucaklaştığında duyduğu heyecanı şöyle anlatmıştı: “Makedonya’nın Manastır kentinde, Ohrid’de, Üsküp’de ve son olarak Sırbistan’ın Yeni Pazar kentinde sergi ve ebru gösterileri.. Çok, çok büyük bir mutluluk. Buralardaki Türklerin mutluluğu bize coşku ve heyecan kattı. Türk olmanın gururunu bir kez daha yaşadık.” 

Suna Koçal’ın ebrulu, tezhipli ve minyatürlü Balkan çıkartması 4 önemli merkezde gerçekleşmişti:

Suna Selma Koçal ve Azize Vildan Pirim’in ortaklaşa Tezhip, Minyatür,Ebru sergileri: 1) Makedonya- Manastır( Müzesinde) Tezhip,Minyatür ve Ebru sergisi.2)Makedonya-Ohri Ebru Gösterisi. (Ohrid, Yalova’nın kardeş şehirlerinden biri. 3)Makedonya-Üsküp’te “Tezhip,Minyatür ve Ebru Sergisi”. (Yunus Emre Vakfı ve Yalova Belediyesi organizasyonu), 4)Sırbistan-Novi Pazar’da “Tezhip,Minyatür ve Ebru sergisi.” ( Novi Pazar Yalova’nın Kardeş şehri)

SUNA KOÇAL BU KEZ MOSKOVA FUARINDA EBRU SANATIMIZI TANITTI

2015’in Mart ayında Rusya’da, Moskova Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı  (MITT) açıldı. 

Moskova Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı’nda (MITT) ürünlerimizi sergilemenin yanı sıra Türk kültüründen örnekler de veriliyordu. Bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı Moskova’daki fuara Kültür Bakanlığı Ankara Halk Dansları Topluluğu’nu ve Kültür Bakanlığı Sanatçısı, dünyaca ünlü ebruzenimiz Suna Koçal’ı götürmüştü. Kültürümüzün bu güzide temsilcileri fuar boyunca kendi konularında gösteriler yaptılar.

YALOVA’DA AKKASE REKORU 

Geçtiğimiz yıl, 3. Dünya Ebru Günü dolayısıyla Yalova’da toplanan ebru sevdalıları, akkase tekniği kullanarak, ebru teknesinde en büyük bayrak oluşturmayı başararak Guinness Rekorlar Kitabına bir rekor daha eklediler. Rekoru gerçekleştiren Yalovalı ebrucular arasında Hikmet Barutçugil, Attila Can, Suna Koçal gibi ebru sevdalılarının imzası vardı. 

İLGİ VE TAKDİRLE İZLİYORUZ

Suna Koçal’ı ilgi ile izliyoruz, başarılarını sayfalarımızda paylaşıyoruz. Çünkü, genç yaşına bu kadar bilgi, beceri ve başarıyı nasıl sığdırabildiği konusunda kendisinden alacağımız dersler var. 

Suna Koçal’ı takdirle izliyoruz; çünkü, geleneksel sanatlarımızın yaşatacak ve bu sanatlarımızı gelecek nesillere aktaracak organizasyonların kurumsallaşması için eline geçen her fırsat değerlendiriyor. 

Suna Koçal’ı Yalova’da, İzmir’de, İstanbul’da ya da Anadolu’nun herhangi bir şehrinde geleneksel sanatlarımızla ilgili bir etkinlikte görebildiğimiz gibi, Kuzey Afrika’da, Balkanlarda, Avrupa içlerinde hatta Avustralya’da gerçekleştirilen bir etkinlikte ya eserlerini ya da kendisini görebiliyorsunuz. 

KUVEYT ÇÖLLERİNİ DE EBRULADI

Geçtiğimiz günlerde onu, Kuveyt Büyükelçilimiz Murat Tamer’in girişimiyle, 16-17 Nisan 2017 tarihlerinde Kuveyt’te gerçekleştirilen uluslararası "Mono Drama Festivali”nde gördük. Kuveyt Dasma Tiyatrosu'nda düzenlenen ve açılışını Kuveyt Kültür, Sanat ve Edebiyat Ulusal Konseyi Genel Sekreteri Ali Al Youha ile Tiyatro ve Sanat Bölüm Başkanı Bader Al-Duweish'in yaptığı etkinlikte Suna Koçal da eserlerini sergiledi. 

Suna Koçal’ın ebru ve minyatür konulu sergisi büyük bir ilgiyle gezen ziyaretçiler, yeni bir beceri kazanmanın heyecanını da yaşadılar. Kültür Bakanlığı  Minyatür ve Ebru sanatçısı Suna Koçal, sergisini gezen çeşitli yaştaki ziyaretçilerini ebru teknesi başına davet ederek, onlara ebru yapmasını öğretti. 

Sanatçı Koçal Kuveyt Büyükelçiliği'mize bağlı Kuveyt Türk Okulunu da ziyaret etti. Okulda yoğun ilgiyle karşılaşan Suna Koçal, öğretmen ve öğrencilerle birlikte uygulamalı ebru çalışmaları yaptı. 

Kültür Bakanlığı Ebru ve Minyatür Sanatçısı Suna Koçal’ın hedefi kültürümüzün beslendiği ana kaynak olan Türk Dünyası.. Yakınlarda onu, elinde boyaları ve fırçası, koltuğunun altında ebru teknesiyle Türkistan coğrafyasını ebrularken göreceğiz.