Röportaj: Hülya Aslan

Ressam Kasım ADIGÜZEL bey, kendinizi bize tanıtırmısınız lütfen?

1966 da Ağrı’da doğdum resim sanatına ilgim çocukluk döneminde başladı maddi imkansızlıklara rağmen çalışmalarımı sürdürdüm, zamanla tarih ve mitolojiye yönelerek yeni bir tarz oluşturdum. Çeşitli sanat derneklerinde yöneticilik yaptım birçok sergilerde yer aldım ve sosyal sorumlukluk projeleri alanında etkinlikler düzenledim. Savunma sanayi müsteşarlığı’ na bağlı uzun yıllar çalıştım Kocaeli de ikamet ediyorum.

Eserlerinizi  tarihin hangi çağındaki  toplumun sosyo kültürel yapısından ilhamla yapıyorsunuz. Tarih ve Mitoloji alanında ki  tarzınızdan söz eder misiniz?

Akadlardan sonra mezopotamyanın hızla şekillenmesi beni çok etkiledi ömrüm yeterse oradan günümüze kadar geleceğim. Bu konuda bir kitap üzerinde çalışıyorum. Muhteşem bir değişimi birlikte göreceğiz.

Araştırmalarınızın sonunda Sanat tarihimize  kıymetli bir eser kazandıracağınıza inanıyorum  ben de  kitabınızı merakla ve heyecanla bekliyorum. Ülke kalkınması ve toplum bilinçlenmesinde “Sanat  bilimden önce gelmelidir” sözünü bize sanatçı gözüyle  sözlerinizle resmeder misiniz lütfen?

Elbette bilim olmadan hiçbir şey olmaz  ressamın boya/fırçası, müzisyenin kemanı/piyanosu sinemanın kamerası bilimin ürünüdür, ancak toplumu ruhen fikren bilime hazırlayan da sanattır yani birbirini olumlu tetikleyen en önemli iki alandır. ’Sanatta yaratıcılık vardır, sanat bilime yol gösterir,  bu halde Sanat bilimden öndedir.

Sizce; çağdaş sanat nedir, ülkemizde sanat çağdaş mıdır?    

Çağdaş sanat, sanatın her alanında yenilikçi, sanata ekstra birşeyler katan topluma yeni ufuklar açan ve her zaman kendi sınırlarını zorlayan ve arayış içinde olmaktır. Ülkemizde son dönemlerde sanat alanında bir durgunluk ve yerinde sayma gibi bir durum görüyorum ama elbette bu geçicidir. İnsanlığa yön vermiş mezopotamya da anadoluda sanatsız bir yaşam düşünülemez.

Toplumsal sorunlara  farkındalık getirmek amacıyla,sanatın her dalında yapılan sanatsal eylemler (Sergiler, gösterimler, filmler, tiyatro oyunları, Edebii çalışmalar) Günümüzde toplum tarafından ne kadar benimsenmektedir?

Malesef bu konuda her zaman umduğumuzu bulamıyoruz belki de bizlerin eksiklerinden kaynaklanıyor, biz yeteri kadar anlatamamış olabiliriz, toplumumuz giderek özünden uzaklaşma eğilimindedir bunun için bir araya gelip yeni çözümler aramalıyız.

Sanat ve sanatçı maddi, manevi anlamda  toplumdan gerekli ilgi ve takdiri görüyor mu, destekleniyor mu?

Bu konuda büyük sıkıntılar çekiyoruz. Özellikle resim alanında tamamen karşılıksız aşk misali sanatı icrâ etmeye çalışıyoruz, halkımız daha çok popüler alanlara ilgi duyuyor, manevi destekleri bile bizleri mutlu ediyor.

“Sanat ekmek parası peşinde koşarsa alçalır” cümlesini biraz  açar mısınız?

Ekmek peşinde koşma tabiri ticari boyutu için söylenmiş. Sadece ticari amaçla sanat yaparsanız özünden uzak ve ruhsuz olur anlamını yitirir sanat çorak toprakta fidan yetiştirmeye benzer evvela su vereceksiniz emek vereceksiniz, büyüteceksiniz sonra meyve toplayacaksınız.

Sanat, sanat içinmi sanat toplum içinmi sorusu sıkça tartışılan bir konu  sizin de bu konudaki fikriniz nedir paylaşır mısınız lütfen?

Sanat elbette toplum içindir topluma yeni ufuklar açmayacaksa yeni fikirler vermeyecekse değersizdir. Bu yüzden sanatçı da buna göre doğru mesajlar vermelidir.

Sanatın toplumda birleştirici, kaynaştırıcı özelliği sizce nedir?

Sanat geçmişte birleştiriciydi  gelecekte de birleştirici olacaktır, sanatta ötekileşme yoktur. Sanat bütün farklılıkların ortak enerjisidir dikkat ederseniz sanat ruhuna sahip insanlarda sınırlar savaş makinaları nöbetçi kuleleri anlamsızdır.
Çünkü; Sanatta önce  insandır ve ona göre herkes öyledir  o halde enerjimizi olumsuz şeylerle tüketmemeliyiz.

Genç Ressamlara, olmak isteyenlere  sözünüz  ne olur?

Genç arkadaşlarıma şunu söyleyebilirim evvela bizden çok daha avantajlılar çünkü heyecanlıdırlar. Sanatı severek icra etsinler. Sanata hocalarından öğrendiklerine mutlaka birşeyler eklesinler, günlük gereksiz çekişmeleri bir kenara bırakıp sanata odaklansınlar. İyi olanlar mutlaka hakettikleri karşılığı bulacaktır. Şu an  dört  genç arkadaşıma yardımcı oluyorum, bundan dolayı mutluyum bana her zaman sorabilirler.

Sizin sol  el sanatçı olduğunuzu gözlüyorum, sol eli güçlü sanatçılardan hangisi sizin örneğiniz yada benimsediğiniz desem?

Muhteşem solaklar arasında yer almak beni cesaretlendirdi, hepsinin insanlığa büyük katkısı oldu  ama Charlie Chaplin in sessiz mesajları ve güldürürken kendisi ağlayan yönü günlük hayatta benimle örtüşüyor diyebilirim.

Sanat için özet sözlerinizi alabilir miyim?

Her insan mutlaka bir sanat dalıyla uğraşmalı. Günlük hayatta gereksiz uğraşlardan korunmanın kurtulmanın tek yolu bu. Ayrıca insanlara sanatsal güzellik katarken, kendi ruhunuzu da  güzelleştiriyorsunuz, ufkunuz genişliyor çok şeyler küçük kalıyor. Kısaca  Sanatsız bir hayat çok korkunçtur.

Size  ve “Önce Vatan Gazetesi”ne kültür sanata yer verdikleri  için çok teşekkür ediyorum.

Toplumsal sorunlara sanatsal tepkilerinizi, sanatsal eyleme dönüştürerek, Kültür sanatımıza  verdiğiniz katkı ve desteklerinizden dolayı ben teşekkür ederim.