Dede Korkut Masal Kahramanı Kanturalı Doğu Karadeniz Yollarında

DEDE KORKUT KAHRAMANI KANTURALI TARİHİ ROMAN OLDU


Tarihçi araştırmacı yazar Haşim Albayrak, Dede Korkut masal kahramanı Kanturalı’yı konusu Doğu Karadeniz’de geçen tarihi roman yaptı.

Türk edebiyatının ve Türk tarihinin en önemli kaynaklarından biri Dede Korkut destanlarıdır. Bu destanlar; genelde Türklerin yoğun yaşadıkları her yerde, Türklerin yaşantılarıyla ilgili izler bırakır. Bu illerden önemli kısmı Anadolu fethinden sonra Anadolu’ya Ortaasya’dan gelmeye başlayan Türk boylarının hem yeni Müslümanlaşması hem gelirken getirdikleri Ortaasya kültürleri hem de bulundukları topraklardan aldıkları izleri taşır. Kanturalı kitabında bu izleri görmek mümkün.
Dede Korkut destanlarından biri olan Kanturalı hikâyesi aslında Doğu Karadeniz’de geçer. Soğanlı Dağları’nın ardındaki Bayburt’a bağlı Hart Ovası (Aydıntepe) etrafındaki bir oğuz obasının kahramanlarından Kanturalı’nın Trabzon Tekfuru’nun kızını alma mücadelesini hikayeleştirir. Bu hikâyede Doğu Karadeniz’e özgü deli bal, Doğu Karadeniz’in doğal güzellikleri Kanturalı kahramanının etrafında kurgulandırılmıştır. Bu kurgulamada 1170 yıllarına ait Bizans, Trabzon ve çevresi tarihi ve sosyal durumu da ele alınmıştır. Bu yıllarda Kanturalı, arkadaşlarıyla birlikte Trabzon Tekfuru’nun kızı Selcan Hatun’u alabilmesi için yaptıkları kahramanlıklar ve karşılıklı akıl dolu öyküler ilk defa Dede korkut kahramanlarından biri romanlaştırılıyor. Bu romanın bir başka özelliği de kahramanların yaşadığı yerlere ait orijinal resimler ile desteklenmesidir.