KONYA  - Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KONSİAD), ''İki Başkentin Buluşması'' anlayışıyla, Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek ''I. KONEXPO Sanayi ve Kültür Etkinliği''nde Konya'nın kültürünü, ekonomisini ve ticaretini anlatan stantlar açılacak.

KONSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Başcı, Konya Mevlana Bera Otel'de düzenlediği basın toplantısında, amaçlarının, Konya'nın dünyaya tanıtılması olduğunu söyledi.

Yaptıkları çalışmalar neticesinde 13-16 Eylül tarihleri arasında Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde ''I. KONEXPO Sanayi ve Kültür Etkinliği''ni düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Başcı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da programa katılımını beklediklerini bildirdi. 

İstanbul'da düzenlenecek programda Osmanlı ve Selçuklu'nun başkentleri olan İstanbul ile Konya'nın buluşacağını, öte yandan Konya'nın tarihini, kültürünü, ekonomisini ve ticaretini anlatan stantların kurulacağını anımsatan Başcı, ''Konyalı yetkililerimizin hepsini bu programda görmek istiyoruz. Çünkü orada Konya'nın kültürünü tanıtacağız'' dedi.

İstanbul'da çalışmalarını yürütürken her ay değişik mekanlarda ve kesimlerde iş adamları ile bir araya geldiklerini anlatan, bu ziyaretlerde Konyalı iş adamlarını bilgilendirici sohbetler yaptıklarını açıkladı.

-Türkiye'nin, uluslararası sermayenin güvenli limanı haline gelmesi-

Türkiye'nin dünya da ekonomik büyümesiyle dikkati çeken ülke olduğunu dile getiren Başcı, ''Bu süreçte uluslararası sermayenin güvenli liman olarak ülkemizi seçmesi önem arz etmektedir. Bu gelişme bir taraftan bizi uluslararası yatırım kurallarını iyi okuma ve buna göre hareket etmeye itmektedir. Diğer yandan ise uluslararası yatırımlara yönelmemizi ve yurtdışında yeni alanlar bulmamızı teşvik etmektedir. İnsanımız gelişen Türkiye'yle birlikte öz güven kazanmış ve sağlam adımlar atmaya başlamıştır. Bu gün Mevlana ruhu dünyanın dikkatini çok daha fazla çekmektedir. Şimdi bünyemizdeki değerlere daha sıkı bağlanarak bu küçülen dünyaya yeni şeyler söylemek zamanıdır'' ifadelerine kullandı.

-''Şeb-i Arus törenleri İstanbul'da da bir gün yapılsın'' önerisi-

Konya'da her yıl Şeb-i Arus törenleri yapıldığını hatırlatan Başcı, 4-5 bin kişilik salonlarda düzenlenen törenlere dünyanın dört bir yanından katılımın olduğuna değindi.

Törenlerin, bir günde olsa İstanbul'da 25 bin kişilik salonlarda yapılması halinde, İstanbul'da yaşayan Konyalıların yanı sıra, Rumeli, Balkanlar ve Avrupa'dan katılımın artacağına inandıklarını vurgulayan Başcı, ''Feshane'de düzenleyeceğimiz etkinliğin ardından bu yönde bir etkinlik düzenlemeyi de planlıyoruz'' diye konuştu.

İstanbul'da bulunan tüm Konyalıların mesleği ne olursa olsun, isim, ilçe ve iletişim numarasının bulunduğu bir isim havuzu oluşturduklarını belirten Başcı, 50 bin civarında üyenin kayıtlı olduğu ''Hemşehri portföyü'' oluşturduklarını kaydetti.

Konya'nın tanıtımı, Konyalı iş adamlarının bir araya gelerek çalışmalarını yürütmesi ve birlik beraberliğin sağlanmasını hedeflediklerini anlatan Başcı, şöyle devam etti:

''Bilindiği gibi başta Konya olmak üzere birçok Anadolu şehri, kendi öz kültüründen ve inancından beslenen insanları teşebbüsleriyle Türkiye ekonomisinin yakın geçmişine damga vurmuştur. Çalışmalarımızı yürütürken, şu ilkelerimizden taviz vermedik. Bizim görüşümüz, fikrimiz, zikrimiz ne olursa olsun bunların üstünde biz Konyalıyız. Rumeli'deki, Karadenizdeki ve doğudaki insanlarımız 'biz Konyalıyız' diyorlar. 'Konyalı' mozaiği her tarafa yayılmış, şu anda ülkemizin her tarafında Konyalı mevcuttur. Biz yalnızca diğer iller gibi küçük ya da orta ölçekli değil, biz Türkiye'yiz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütmekteyiz.''

Toplantıya, Dernek yönetim kurulu üyeleri de katıldı.