Bu yıl 11.'si düzenlenen çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul'da, ressam Fatma Zeynep Çilek'in eserleri de yer aldı.

Eserleri daha önce Roma, Washington ve Tokyo gibi şehirlerde sergilenen sanatçı, İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam eden fuara, Merkür Galeri ile birlikte katıldı.

Ressam Çilek, fuara 4 eserle katıldığını belirterek, öncelikle Arap ve Latin harfleriyle "HİÇ" yazan 2 tablosunu sergilediğini ve bu eserlerin koleksiyonerler tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Sanata yaklaşımının, Türk motiflerini çağdaş çizgiye taşıma amacında olduğunu anlatan Çilek, "Güncele ayak uydurmaya çalışıyorum ve aslında çağdaş sanat yapıyorum. Bir sanatçı olarak, geçmişe takılı kalmadan, sürdürülebilir tarihi yaşatmak istiyorum." diye konuştu.

"Eserlerimde küçük oyunları seviyorum"

Çilek, Contemporary Istanbul'un, sanat çevrelerini bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak, fuardaki eserlerinin "Op-Art" türünde olduğunu dile getirdi.

"Op-Art"ın, Vasarely ile başlayan bir optik sanat olduğuna dikkati çeken Çilek, "Bu akım, 'Pop-Art'ın içerisinde gelişiyor ve sanat tarihinde yerini alıyor. Adından da anlaşılacağı gibi, 'Op-Art' göz yanılsamalarını kullanıyor. 'Op-Art' yapanlar, göz oyunlarıyla sanatsal tasarımlar sundular. Ben de 'Op-Art'tan etkilendim çünkü hiçbir şey göründüğü gibi değil. Her şey bir yansıma ve onlar senin algıladığın kadarıyla varlar. Ben de eserlerimde böyle küçük oyunları seviyorum." ifadelerini kullandı.

"Bütün disiplinleri deniyoruz"

Sadece "Op-Art" çalışmadığını anlatan sanatçı, şunları kaydetti:

"Günümüzde bir akım oluşmuyor ya da sanatçı herhangi bir akımın parçası olmuyor. Bütün sanatçılar disiplinler arası çalışıyor. Bir sanatçı heykel de resim de video da yapıyor. Artık bütün disiplinleri deniyoruz. Çünkü teknolojinin değişimi başta olmak üzere, birçok etken sanatı bu yönde etkiledi. Sanatçılar hakkında artık genel bir çerçeve çizemiyoruz. Her sanatçı kendi başına bir akım oldu. Bunların tanımını sanat tarihçileri yapacak ve sanat tarihinde bunlar 50 yıl sonra yazılacak."