Konyaspor bu sezon birbirinden ilginç maçlara imza atıyor. İç sahadaki Malatyaspor maçının henüz 20. Saniyesinde kaleci Serkan’ın cezalanı dışında topu elle a-oynayıp kırmızı kart görmesiyle başlayan kötü maçlar serisi Gençlerbirliği mücadelesinde adeta zirveye ulaştı. 2-0’lık Malatya yenilgisinden sonra Fenerbahçe hüsranını yaşayan, ardından Türkiye Kupası’na dahil olduğu Eyüp maçında aldığı 1-0’lık yenilgiyle havlu atan Konyaspor, Ligin taban takımlarından Gençlerbirliği önünde en kötü futbolunu sergiledi.

Muhabirlik dönemimizin getirdiği tecrübe ile ‘antrenman bilgisi olmadan yapılan derinlemesine maç yorumlarının keskin doğruluklar içermeyeceğini’ biliyoruz. Gençlerbirliği maçında o kadar çok uygulama hatası yapıldı, pas tercihlerinde o kadar çok hata göze çarptı ki sırlamakla bitmez. Bu nedenle kayda aldığımız 90 dakikayı bir de ekrandan inceleme gereği duyduk. İlk 45 dakikanın ilk 20 dakikasında sahada ne yaptığını, ne yapmak istediğini bilmeyen bir Konyaspor vardı. Fakat 20. dakikaya doğru oyunun seyri değişti, pas alışverişlerindeki düzensizlikler, yanlış uygulamalar yerini doğrulara bırakırken Denizlispor ve Kasımpaşa maçlarındaki oyun ruhu sahaya geri döner gibi oldu. 45 dakikaya dair pozisyon analizlerine bir bakalım;

**

2.33’de Konyaspor’un kazandığı taç atışında Alper topu 3. dakikada üç savunma oyuncusunun arasındaki Ömer Ali’ye atıyor ki. Mesafe itibariyle, top kendisine gelinceye kadar dörtlü savunma arasında kalan Ömer Ali arka boşluğa kafayla aşırtıyor. Fakat bu bölgede Konyaspor’dan kimse yok. Oysa Alper ön blokta hareket sahası açık olan iki arkadaşından birini tercih etse, Ömer Ali’ye topsuz olarak savunmanın arkasına deplase olurken önüne atılacak topla gol bölgesine ilerleyecek. Alper’in bir başka tercihi orta saha çizgisi üzerindeki arkadaşıyla paslaşmak; sağ arka planda bomboş bir koridorda depar imkanı olan arkadaşına aktarmak olsa bir gol organizasyonu hazırlayacaktı.

**

3.55’de Gençlerbirliği’nin faul atışından dönen topu Alper, sol kulvarın en ileri ucundaki Miloseviç’in koşu yoluna atıyor ki savunma oyuncusunun kontrol bölgesine düşen top etkili bir atağa dönüşmüyor. Oysa orta bölgeden hücum bölgesine yönelen rakibin kontrolü dışındaki iki arkadaşını tercih etse boş koridorda yardımlaşma imkanıyla bir hücum organizasyonu oluşacaktı.

**

5.50’de Konyaspor sol kanatta kendi sahasında taç kazandı. Serkan’a kadar giden top riskli bir şekilde savunma bölgesine döndü. Aniçiç ters kulvarda duran ve boş pozisyonda hücuma çıkmak için el kaldırıp top isteyen arkadaşı yerine yakın bölgede ve çizgide, yani dar alandaki Alper’e pas vermeyi tercih etti. Taca çıkan top böylece rakibe geçti. Taç atışında yakın bölgedeki Gerçlerbirliği oyuncusunu arkadan sarmalayan Konyasporlu oyuncu, rakibin önünde yerden sekerek kafa hizasına gelen topu bulunduğu pozisyonda izlemekten başka hamle yapamazken, Sio Konyasporlu oyuncunun kucağında önce topu kafasıyla önüne indirdi ardından diz hizasındaki topu yarı vole vuruşuyla ceza alanına ortalayıp son bölgedeki arkadaşını net bir gol pozisyonuna soktu. Bu pozisyonda taç kullanan oyuncu ile ara bölgedeki Konyasporlu oyuncunun da önce taç atanı, sonra da topu kale önüne yollayanı seyretmekten başka bir eylemi olmadı. Neyse ki Stancu’nun ayağı topa yetişmedi de, atak autla eriyip gitti.

**

7.20’de Skubiç’in sağda kafayla karşıladığı topu Jevtoviç rakibin arkasındaki Miya’ya gönderince top rakibe geçiyor. Oysa orta yuvarlakta önü açık pozisyondaki arkadaşına daha kolay pas verebilir böylece hücum şansı oluşturabilirdi. Fakat yanlış tercih sonucunda Ancak Candeıas’ın yakın pozisyonda üç Konyasporlu’nun arasından çektiği şutla herkesin yüreğini ağzına getiren bir pozisyon yaşandı.

**

Görülüyor ki topu alan oyuncuda o ana kadar, kendisine top geldiğinde ne yapacağına dair bir fikir oluşmuyor. Biz bunu ‘oyuncu maçın içinde değil’ şeklinde de yorumlayabiliriz. Bu yüzden de aldığı topu mümkün olan en yakın arkadaşına, hatta kendisine pas veren arkadaşına iade edip pozisyondan sıyrılıyor.

**

10.35’de Shengelia orta alanda Ali Turan’dan gelen topu sağ kulvarda bomboş bekleyen Skubiç’e aktarsa boş koridordan kaleye inmesini sağlayacak. Ancak o topla iki oyuncunun arasına girdikten sonra zor duruma düşüp geri pozisyonda ve önünde 6 savunma oyuncusu olan Miloseviç’e pas çıkarmayı seçti. Yüzü sahaya hakim, yani herkesin pozisyonunu görmeye müsait olan Miloseviç ise yine arka uçta bomboş Skubiç’i tercih etmek yerine kendisinden de geri konumda ve iki rakip arasındaki arkadaşına vererek durağan top çevirme eylemine dönüştürüyor. Top Ali Turan’a kadar geriledikten sonra Skubiç’i topla buluşturuyor ki zaten rakip o bölgeyi de kapatmış durumdaydı.

**

16. dakika sağ kulvarda iki Gençlerbirliği oyuncusu yardımlaşarak topu cezalanındaki üç arkadaşlarıyla buluşturmanın organizasyonunu yaparken buna karşılık 9 Konyasporlu oyuncu topun oynanmasını seyretmenin ötesinde bir aksiyon gösterme gereği duymadı.

**

16.30’da Alper taç atışında topu ayağına ya da göğsüyle yumuşatabileceği şekilde göndermediği için Shengeliya  zorlu bir kafa aşırtmasıyla iki Gençlerbirliği oyuncunun arasındaki Miya’ya vermeye çalışıyor. Doğal olarak da pozisyon top kaybına dönüşüyor.

**

17. dakika Aniçiç faul atışını önündeki arkadaşıyla paslaşarak kullanıyor, geldiği gibi kendisine iade edilen topla da geriye yönelmek, ekseninde bir tur atmak ihtiyacı duyuyor. Neyse ki yediği baskıda top rakibe çarpıp autla sonuçlanıyor. Oysa 7 Gençlerbirliği oyuncusunun sol koridora odaklandığı anda topu sağda bomboş bir koşu alanına sahip arkadaşına gönderse veya kendi koridorunun rakip saha kısmındaki arkadaşına pas vermeyi tercih etse heyecan verici bir akın oluşturacaktı.

**

18.49’da Alper ortalanın sol çizgisinde topu önü üç oyuncuyla kapatılmış arkadaşıyla oynayınca, geri pasıyla pozisyon yumuşatılmak isteniyor. Oysa Alper kafasını kaldırıp hücum bölgesinin sonundaki arkadaşının koşu yoluna topu indirebilse kaleciyle karşı karşıya bir pozisyon hazırlayacaktı. Yanlış pas neticesinde, gol ya da rakibin kırmızı kart görmesiyle bitebilecek bir pozisyon rakibin atağına dönüşüyor. Bu an maçın kırılma anlarından biridir.

**

19.21’de Miloseviç ortaalanda topu Shengelia’ya veriyor, o da başka bir alternatif aramadan sol çizgideki Alper’e göneriyor. Oysa, kendisi baskı altında değil ve sağına baksa iki savunma arasından ceza yayına doğru koşu pozisyonunda olan arkadaşını görecek. Sonu gol olmasa da penaltı ya da serbest vuruş, hatta rakibin kırmızı kart görmesiyle bitebilecek bir pozisyonu değerlendirememek te maçın öneli dönüm anıydı. Pozisyonun devamında Alper topla birlikte ve geniş bir görüş açısına sahipti. Üstelik etkili pozisyon üretebilecek tam beş arkadaşına pas verme şansına bulunuyordu.  1-Sol uçta Miya iki rakip arasında ısrarla top istiyor. 2- önü kaleye açık olan Shengelia ileriye doğru deplase vaziyette, 3- ceza yayına yakın bölgede bir başka Konyasporlu oyuncu koşu yoluna top bekliyor, 4- sağ kulvarda Skubiç’in önü tamamen boş, 5- ortaalandan hücuma destek veren Konyasporlu oyuncunun önünde de halısaha büyüklüğünde bir alan açık. Ama Alper bütün pas tercihlerini boşverip iki rakibinin arasına dalıp topu kaybediyor. Bu anı da boşa harcamak futbolun ruhuna aykırıdır.

**

19.39’da Jonhson topu Miya’nın önüne bırakıyor.  O ise sol çizgiye yakın bölgeden içeriye doğru geniş bir daire çizerek yarı sahanın ortasından kaleye şut çekmeyi tercih ediyor ki, rakip savunmanın sağ ve sol kulvarda boşta unuttuğu iki Konyasporlu hücum oyucusuyla, ceza yayının kenarında kontrol dışı bir arkadaşı var. Şutun akıbetini sormayın; kaleci için en kolay geri pas bile bundan daha kolay olmazdı.

**

22.23’de Miya yediği pres nedeniyle ceza alanına girme teşebbüsünden vazgeçip geri dönerek dışarıdaki Miloseviç’e pa veriyor. Onun aşırtma pasıyla da Skubiç sağ kulvardan altı pasa doğru inip tribünleri ayağa kaldıran bir vuruş yaptı. Auta giden pozisyonun değeri zaten ofsayttı. Oysa Miya görüş açısında olan ve 18 yayı üzerinde bekleyen, kaleyle arasında hiçbir rakip oyuncu da bulunmayan Johnson önüne topu yuvarlasa mutlak bir gol pozisyonu hazırlamış olacaktı.

**

24.27’de Ançiç topu sol çizgideki Alper’e verdi. O ise yakın pozisyonunda ve iki oyuncunun baskısındaki arkadaşının bölgesine, daha dorusu rakibe yakın alana topu göndererek pozisyonu sonlandırıyor. Oysa görüş açısı , 18 yayındaki Miya’yı ve ceza alanının ters köşesinde markaj dışındaki Skubiç’i görmeye yetiyordu. Her ikisi de koşu yollarına atılacak topla tehlikeli bir pozisyon üretebilirdi.

**

Konyaspor’un ilk köşe vuruşunu 35. Dakikada kazanması oyundaki zafiyetin görülmesi açısından kayda değerdir. Kaleci Ertaç ellerinde eriyen atağın akabinde topu eliyle Sio’nun önüne atıyor, siyahi oyuncu topla orta bölgeden deplase olup ceza alanı köşesinden penaltı notasına orta yapabilecek serbestlikte hareket edebilmesi Konyaspor açısından ciddi bir saaunma hatası oldu.

**

36.35’de Jevtoviç’in kendi sahasından sağ kulvardaki Skubiç’e havadan uzun pasını savunma oyuncusu kalecisine geri pas olarak gönderip pozisyonu bitirmek istedi. Ancak Ömer Ali’nin ceza alanındaki topa koşu yapması kaleci Ertaç’a hata yaptırdı, kısa düşen vuruşunda top Skubiç’in önünde kalırken kalede boşalmıştı. Skubiç’in macera aramadan, görüş açısı net olan Miya’nın önüne topu zarifçe bırakması akıllıcaydı. Faruk kalecinin kayarak müdahalesine rağmen ustaca vuruşunu tamamlayıp golü attı.

**

Haftalar sonra galibiyet golünün gelmesi elbette büyük bir coşkuya vesiledir. Kale arkasındaki tribünlere koşan oyuncuların bu sevinci taraftarlarıyla paylaşması kadar doğal olması gereken bir şey daha vardı ki o yaşanmadı! Gözden kaçırmadıysak saha içindeki hiçbir Konyasporlu oyuncu golden sonra yerlerinden fırlayan kulübedeki arkadaşlarıyla yüz yüze, göz göze gelmedi. Gol sevincini kulübeyle paylaşan oyuncu olmaması son derece manidar olsa gerek!

**

38. dakikada golden hemen sonra Konyaspor bir mutlak pozisyon daha yaşadı. Miloseviç soldan ceza alanına girerken önü kapatılmış olmasına rağmen ısrarla şut atınca sonuç alamadı. Oysa sol bölgede paralelinde koşan Johnson’a pas vermeyi tercih etse geniş bir alandan kale önüne gidebilmesi ya da penaltı noktasına havadan göndereceği bir topla Miya’yı bir kez daha gol pozisyonuna sokması mümkün olacaktı.

**

41.21’de Alper kendi yarı alanında taç kullanıyor, kendisine iade edilen topa vurmakta gecikince de top taca çıkarak rakibe geçiyor.

**

42.15 Miya orta alanda aldığı topu Ömer Ali’nin bomboş koşu yoluna değil de çıkış yaptığı noktanın ilerisine doğru atınca arkadaşını kontrpiyede bırakıyor ve atak şansı kayboluyor.

**

Buraya  kadar olan bölüm sadece ilk 45 dakikanın video analizidir. 20. dakikadan itibaren sahaya yansıyan futbol Konyasporlu oyuncuların adeta ‘Biz istersek destan bile yazarız’ kabilinden bir çıkışı olarak değerlendirilebilir. Oyuna bu denli hakimiyet sağlayabilen bir takımın, bir anda özgüven kaybına uğraması akla pek uygun düşmüyor. Maç içerisindeki varyasyonları, hareketleri yan yana koyduğumuzda Konyasporlu oyuncuların kafasında ‘maç ötesi planlar olduğunu’ söylemek mümkün!

Gerek olursa, video analizimize yarın ikinci 45 dakika pozisyonlarıyla devam ederiz.