KAHRAMANMARAŞ İLE TRABZON VE DOĞU KARADENİZ İLLERİMİZİN TARİHSEL KARDEŞLİĞİ 

Fatih Sultan Mehmet Han; daha 21 yaşında iken 29 Mayıs 1453 Salı günü İstanbul’u fethedip bir çağı kapatarak yeni bir çağ açtıktan sonra, önce Başşehri Maraş olan Zulkadiroğulları (Dulkadirli) beyliği ile iyi ilişkiler kurar. 

Babası Sultan Murat Han zamanında evlendiği eşi Sitti Hatun’un ve mahiyetinde Osmanlı Sarayına gelen Maraşlıların kişiliklerinde yakînen tanıma fırsatı bulduğu Maraş Halkının; milliyetine, dinine, vatan sevgisine, namusuna, dürüstlük ve mertliğine, üstün meziyetlerine, örf adetlerine çok aşina olduğu için hayranlık duyan Fatih Sultan Mehmet Han, Osmanlıya resmen bağlamayı düşündüğü Doğu Karadeniz Bölgesine (1460-61 yıllarında) Maraşlı dokuz gönüllü aileyi (Abdikoğulları, Saçaklızadeler, Fettahoğulları, Hocaoğlu Hasan Efendi gibi aileleri) Trabzon ve kazalarına yerleştirir. Bu aileler; aslında çok köklü, sevilen, ulema, müderris, müftü, kadı gibi kültürlü Müslüman Türk büyüklerinin aileleridir. Bu aileler; Trabzon’da, Vakfıkebir’de (Bu kasaba, Yavuz Sultan Selim’in Trabzon’da şehzadeliği döneminde Annesinin türbesinin de bulunduğu camiye verilen Büyük Vakıftan dolayı bu ismi almıştır), Of’ta, Maçka’da, Sürmene’de ve diğer benzer kazalarda sevilen, herkesin yardımına koşan çok örnek ve takdire şayan hizmetler vererek Trabzon ve civarındaki çoğu aslen Çepni Boyuna mensup olan Türkler ve diğerlerinin İslam Dinini kabul etmelerine öncülük ederler ve çok başarılı olurlar. 

Fatih Trabzon’u fethettikten sonra bu hizmetlerin karşılığı Trabzon’un o tarihteki en büyük caddesinin ismini (doğru olması çok muhtemel bir bilgiye göre) “MARAŞ CADDESİ” adını koyar. Devam eden yıllarda yüzlerce Maraşlı ve Anadolu’nun pek çok bölgelerinden aileler akın, akın Trabzon ve civarına yerleşirler. Yukarıda sözü edilen bu mübarek 9 ailenin büyükleri vefat ettiklerinde mezarları bir türbe şeklinde yapılır. (Örneğin, Çaykaraya bağlı Paçanlı (diğer adı Maraş’lı) yerleşim yerindeki Saçaklı Türbesi, Trabzon Of arasındaki Maraşlı Hasan Hoca Efendi Türbesi gibi). 

Asırlar sonra 1960-70’li yıllarda aslen Trabzonlu olan Sayın Necmettin KARADUMAN Kahramanmaraş’a Vali atanır. (Daha sonrada TBMM Başkanıdır). Valiliği döneminde diğer valilerimiz gibi üstün hizmetleri için; misafiri baş tacı eden ve “Türkün en büyük şiarı vefa, kadirşinaslık ve misafirperverliktir” vecizesine ve düsturuna gönülden bağlı olan Kahramanmaraşlılar ve büyüklerimiz, Sayın Karaduman’a duydukları sevgi ve vefadan dolayı Kahramanmaraş’ın yeni yapılan en büyük caddesinin adını TRABZON CADDESİ KOYARLAR VE TRABZON’U DA KAHRAMANMARAŞ’A KARDEŞ ŞEHİR İLAN EDERLER. 

Burada çok özetle sunmaya çalıştığım aslı çok detaylı olan bu güzel olaya sebep olanlara ve bu vesileyle her iki kardeş şehirli hemşehrilerime ve bu büyük kardeşliği daha da güçlendirmek için canla başla çalışan tüm kardeşlerime, emek verenlere, manen birlikte olduğumuz Trabzonlu ve Doğu Karadenizli manevi hemşehrilerimize en içten teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım. 

Bu vesileyle tüm Kahramanmaraşlı hemşehrilerime ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki diğer hemşehirlerimize, tüm halkımıza ve bütün İslam Alemine sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim. 

En içten saygılarımı sunarım. 


Prof. Dr. Faruk ERZENGİN