Bugün 5 Aralık Biz Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı verildiği gün tam 84 yıl önce. Atatürk'ū sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.

Bizlerin erkeklerle eşit tutulmaması sosyal ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmasına sebep olmuştur, zaman zaman ayaklanmalar protestolar olmuştur.. Geçmişten günümüze kadar toplumsal deĝişimle birlikte bizlerin iş hayatında yer edinmesini saĝlamıştır. Gelişen teknolojiyle birlikte  tekstil alanında çalışarak bir konuma ulaşmıştır, daha sonraları okuma yazma öĝrenme, Atatürk'ün Türk medeni kanununu kabul etmesiyle kadın erkek eşitliĝi saĝlanmış, seçme ve seçilme hakkı kazanan kadınlar ekonomik alanda da özgürlūklerini ilan etmişlerdir. Günümüzde de kadınların aile içinde yeri ve önemi fazladır.

Türkiye Cumhuriyetinde 5 aralık 1934 tarihinde kadınlara seçme seçilme hakkı tanınırken o dönemde Avrupadaki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmıyordu. Seçme seçilme hakkını Fransa 1944, İtalya 1945, Yunanistan 1952, Belçika 1960, İsviçre 1971 yılında kavuşmuştur.

Kadının bugünkü toplumdaki durumuna baktıĝımızda Avrupa ülkelerinde kadınların çalışma oranı çok daha yüksek ama bizlerde köylerde tarlalarda çalışan kadınlar çok fazla onlarda şehire gelseler çalışmazlar evlere kapanırlar, birçok kadın evlenince  yada çocuk doĝurunca çalışmayı bırakıyor, çoĝu iş alanları erkek egemenliĝi altında,çalışan kadına uygulanan cinsel taciz kadınları iş hayatındaki oranı düşürüyor, kadınlar sokakta istedikleri gibi gezemiyor, oysa sosyetik güzelide, köylü güzelide aynı haklara sahip.

Türkiye'de var olan hakları kullanmak çok zor olabilir ama unutmayalım ki bu hakların korunması ve ilerlemeside yine biz kadınların çabalarıyla olacaktır..

Bu arada 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günū o vakit bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var diyerek sevdiklerimizle kahve içmeye ne dersiniz?

Haftaya Perşembe görüşmek üzere dostlarım..