Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli okurlarıma kaçakçılık suçları hakkında  bilgilendirme yapacağım. 

Yurda girişi çıkışı  gümrüğe tabi  olan bir eşyanın  gümrük işlemlerini yapmadan siz  ülkeye sokarsanız ve ya gümrüğe tabi bir eşyayı  ülkemizden çıkartırsanız siz kaçakçılık suçunu işlemiş olursunuz.  

Gümrük işlemlerinde Devletimiz sizin gümrükten geçecek eşyalarınızdan bazı mali haklar elde eder. Siz gümrüğe tabi eşyanızın gümrük bedelini ödemeden geçmesini sağlarsanız kaçakçılık suçu işlemiş olursunuz ve bundan dolayı kamu zarar görür. Biz bu suça gümrük kaçakçılığı  suçu deriz. Gümrükte sizin gümrüğe tabi olan eşyanızın  ağırlığına markasına miktarına cinsine bakılır.Gümrük vergileri tespit edilir.

Uygulamada gümrük kaçakçılığı suçunun  konusu alkol kaçakçılığı sigara kaçakçılığı akaryakıt kaçakçılığı silah kaçakçılığı  uyuşturucu kaçakçılığı olabilir..Tarihi eser kaçakçılığı olabilir.

5607 SAYILI bizim  kaçakçılıkla   Mücadele Kanunumuz mevcuttur.  Bu kanunun  3. Maddesine bakacak olursak kaçakçılık suçu düzenlenmiştir. Bu özel bir yasadır.  

Silah kaçakçılığından siz değerli dostlarıma bahsetmek istiyorum . Silah kaçakçılığı 6136 sayılı  Ateşli  silahlar ve Bıçaklar ile diğer Aletler hakkında kanunumuzun 12. Maddesinde   düzenlenmiştir. 

.12. Maddeye göre bir kişi bu Kanunun kapsamına giren ateşli silahlarla bunlara ait mermileri ülkeye sokar veya sokmaya kalkışır veya bunların ülkeye sokulmasına aracılık eder veya bunları Harp Araç ve Gereçleri ile Silâh, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun hükümleri dışında ülkede yapar veya bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahları veya mermileri bir yerden diğer bir yere taşır veya yollar veya taşımaya bilerek aracılık eder, satar veya satmaya aracılık ederse veya bu amaçla bulundurursa beş yıldan oniki yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır. 

Eğer siz  bu suçu iki veya daha çok kişinin birlikte işlemeleri halinde, failler hakkında sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. 

Bu filleri işlemek  için kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek cezalar bir kat artırılır.

 Ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya bu fıkrada sayılanların benzerleri olması ya da bu niteliği taşımayan ateşli silahlar veya her türlü mermilerin miktar bakımından vahim olması halinde yukarıdaki fıkralarda yazılı cezalar yarı oranında artırılarak hükmolunur. Dördüncü fıkrada niteliği belirtilen ateşli silahlar ile benzerlerinin miktar bakımından vahim olması halinde birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda yazılı cezalar bir kat artırılarak hükmolunur.

Uyuşturucu kaçakçılığı  TCK 188 Maddede düzenlenmişti.uyuşturucu kaçakçılığı suçu işleyenler hakkında TCK 188 MADDE Uygulanır kaçakçılıkla mücadele kanunu uygulanmaz 

Siz gümrüğe tabi bir eşyayı gümrük işlemine tabi tutmadan ülkeye ithal ederseniz  ithal kaçakçılığı suçunu işlemiş olursunuz Bu durumda 5607 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanunumuzun 3. Maddesinin 1. Fıkrasından ceza alırsınız.Siz eğer böyle bir suç işlemiş olursanız 1 yıldan  5 yıla kadar hapis cezası alırsınzı. Ve 10 bin güne kadar  adli para cezası alırsınız. 

Eğer siz eşyayı belirlenen gümrük kapıları dışından  ülkeye  sokarsanız verilecek ceza  1/3 den yarısına kadar artırılı. (5607 sayılı kanun 3/1)Burada ithali yasak olmayan eşyayı gümrüğe  tabi tutmadan ülkeye soktuğunuz için ithalat kaçakçılığı suçunu işlemiş olursunuz  

Siz eğer gümrük vergisini sahte belge kullanarak  veya başka aldatan işlemler veya davranışlarla gümrük vergisini kısmen yada tamamen ödemez iseniz aldatıcı işlem ve davranışlarla eşyayı ithal suçunu işlemiş olursunuz. 

İhracat kaçakçılığı suçunda ise siz ihracı yasak olan bir eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesinden  çıkarttığınız için  ihracat kaçakçılığı suçu işlemiş olursunuz. 

Si,z kaçakçılık suçuna teşebbüs etmiş iseniz sanki suç tamamlanmış gibi ceza alırsınız.

Eğer örgüt faaliyeti çerçevesinde bu suçu işlerseniz yani 3 yada daha fazla kişi bu suçu işlerseniz  teşekkül halinde kaçakçılık suçunu  işlemiş olursuz  ve size verilecek ceza 2 kat artar.

Örgüt faaliyeti çerçevesinde değil de  3 yada daha fazla kişi bu suçu işlerseniz cezanız ½ artar. 

Kaçakçılık suçunda suç konusu eşyanın değeri fahiş ise  cezanız yarsından  1 katına artar.

Kaçakçılık suçlarında etkin pişmanlık hükümleri uygulanabilir.  Siz eğer resmi makamlar haber almadan bu suçun faillerini  yetkili mercilere haber verirseniz ve faillerin yakalanmasını sağlarsanız hiç ceza almazsınız.  Eğer resmi makamlar haber aldıktan sonra  fiilin ortaya çıkmasına yardımcı olursanız cezanız 2/3 oranında  indirilir. 

Siz kaçakçılık   suçunu işlediyseniz  etkin pişmanlık göstererek  soruşturma evresi bitene kadar  eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katını Devletimize  öderseniz cezanız yarı oranında iner. 

Kaçakçılık suçlarında hagb kararı verilebilir.Kaçakçılık suçları Adli para cezasına çevrilebilir. Ertelemede verilebilir.

Bu suçlar resen soruşturulan  suçlardandır. Siz böyle bir suçun işlendiğini suçun işlendiği. Tarihten itibaren 8 sene içinde savcılığa bildirmelisiniz . . Bu süre geçtikten sonra  savcılık soruşturma yapmaz.Bu suçlara Asliye ceza Mahkemeleri bakar Bu suçların konusunu teşkil eden eşya müsadere edilebilir.  Yani mülkiyeti Devlete aktarılabilir. 

Kaçakçılık suçları ile ilgili sorularınız 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz. 

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL  İSTANBUL BAROSU İRT:0 532 508 90 45