1998 yılı öncesi, Türk vatandaşı olmak isteyen yabancılar 1 milyon dolar gayrimenkul yatırımı yaptıkları zaman Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını almaya hak kazanıyorlardı.

Bu miktar 19 Eylül 2018’de resmî gazetede yayınlanmasının ardından 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü.

Herkes sustu…

Görmezden ve duymazdan geldiler…

Bu durumu kabullendiği için ülkemizde 500.000 dolar yatırım yapan veya 250.000 dolar bedelinde konut satın alan kişilere oturma izni değil doğrudan vatandaşlık verilmeye başlandı. 

Nüfus Müdürlüklerinde vatandaşların sıra numarasının yer aldığı plazma ekranlarda yabancı isimlerin gölgesinde kaldı Türk vatandaşlarının isimleri hatta kaybolurcasına…

250.000 lirayı veren veya göstermelik satışlarla o fiyata daire satın alanlara ve tüm aile bireylerine 45 gün içerisinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve pasaport teslimi yapıldı.

O zamanlar emlakçı ofislerinin camlarında yazan veya billboardlarda sergilenen ‘250.000 dolar ver hemen ailene pasaport ve kimlik al’ reklamlarından kimse rahatsız olmadı. Olanda banane dercesine bu derdi, derdi olarak görmedi. Hatta havalimanında emlak danışmanlık firmasının para ile vatandaşlık kampanya reklamlarının önünden geçenler bu günlerin geleceğini hesap edemedi. 

Mustafa Yıldızdoğan’ın Şehitler Ölmez şiirinde bulunan birileri var sözleriyle kendinden geçenlerde, “250.000 dolar değerinde gayrimenkul alanın kendisine ve ailesine Türk vatandaşlığı hediyedir” yazılı reklamlara aldırmadan dairelerini satmak adına birbirleriyle yarış haline girdiler. 

Bir garip Orhan Veli misali, 26/12/2019’da Bir Garip Gazeteci kardeşiniz olarak bu durumu hemen Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir dilekçe ile bildirerek, ivedi şekilde gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ettim.

Başvuru dilekçemde; “Bir emlak danışmanlığı ofisinin önünde “250.000 dolar ev alana Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilecektir” ilanı yapıştırmasının nedeni ve sebebi TBMM”dir. Sayın vekillerimize seslenmek istiyorum. Biz bu şerefle taşıdığımız kimliğimizi dedelerimizin canlarını feda etmesi sonucu elde ettik. Bu çalışmanın yeniden gözden geçirilmesini istiyorum. Emlakçının önüne bu tarz bir reklam koyması bir utanç kaynağıdır. Parayı vererek vatandaşlık alınamaz. Akademisyen, bilim adamı, yatırımcı gibi kriterler olmadan para ver vatandaş ol projesi acilen rafa kaldırılmalıdır” ifadelerine yer verdim.

Dilekçem işleme alındı ve Başkanlık divanı yabancılara para karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesini eleştirdiğimi belirterek bende hoş seda bırakmayan kararlarını da yazılı olarak bildirdiler.

Gereği Düşünüldü: Dilekçe konusu husus Dilekçe Komisyonunun yetki ve görev alanına girmediğinden bu aşamada, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile TBMM İçtüzüğü’nün 116’ncı maddesi uyarınca dilekçe hakkında Komisyonumuzca başka bir işlem yapılamayacağına karar verildi.

Şimdi ise birileri yabancılara mülk satışından rahatsız olduklarını sohbetlerinde dile getiriyor ve hatta televizyonlarda bilirkişilik yapıyorlar.

Sizler bu kanun çıktığında neredeydiniz? 

Sorunlar oluşmadan müdahale etmek yerine sorunlar ortaya çıkınca dedikodusunu yapmak sizin hayat felsefeniz olmuş.

Hatta yabancılara evini satarak nemalanan rant sağlayanlarında bugün bu satışları eleştirmesi çok komik geliyor.

Kesinlikle 400.000 dolara çıkarılması da yetmez.

Kıbrıs Rum kesiminde vatandaşlık kaç lira araştırdınız mı? Araştırınca Türk kimliğinden daha değerli bir Rum kimliğiyle karşılaşacaksınız. Üste para verseler almayacağımız Rum kimliği nasıl olur da bizim Türk kimliğimizden daha değerli olur:

İnanılır gibi değil…

İnandırıcı hiç değil…

Gerçekçi de değil…

Ama bir gerçek var ki!

Genetiğimiz bozuldu ama bunun sebebi ise iktidarı, muhalefeti, yöneteni ve yönetileni hepimiziz.

Yazıklar olsun.