Yaklaşık 1 ay önce yüksek ateş şikayetiyle hastnaneye kaldırılan minik  Berfin lösenminin çok nadir bir türü olan AML M7 tanısı ile karşılaştı. Özellikle çocuklarda daha hızlı ilerleyen bir hastalık olan AML M7 küçük Berfin'i bir anda alt üst etti. Şimdiler de kemoterapiye giren minik Berfin'in saçları iyice döküldü.

Sosyal medya sallandı!
Anne Burcu Güneş'in yakınlarına bilgi vermesi üzerine sosyal medya üzerinden büyük bir seferberlik oluştu. Berfinin rahatsızlığını duyan herkes İstanbul’da Avrupa Yakası’nda Çapa Kan Merkezi’ne ve Anadolu Yakası’nda Kızılay’a bağlı Türkök’e giderek bir tüp kan verip donör olmaya başladılar. Sosyal medya üzerinden "Berfin İçin Tek Yürek" sayfası oluşturuldu. Kan bağışı yapan herkes bağış formunu ve kan verdrirme esnasındaki fotografını paylaştı.

Kök hücre bağşı için hadi el ele verelim

"Berfinimiz aramıza dönecek"
“İlik nakli için akraba olmak gerekmiyor. İstanbul’da Avrupa Yakası’nda Çapa Kan Merkezi’ne ve Anadolu Yakası’nda Kızılay’a bağlı Türkök’e giderek bir tüp kan verip donör olabilirler. Kan merkezlerinde çalışan sayısında ve laboratuvar eksiklik olması nedeniyle incelemeler 2-3 ay içerisinde tamamlanabiliyor. Bu nedenle hızlı bir şekilde ne kadar çok insan gönüllü olursa uygun iliğin kısa sürede bulunması için şansımız o kadar çok artar” diyerek herkese seslenen yakını Ecem Pekiçli Şenel,"En kısa zaman da tüm acıların sona ermesi diliyoruz. Berfinimizin aramıza eski neşesiyle döneceğini biliyoruz .Bize destek olan herkese minnettarız. Bu göz yaşlarımızin mutluluk göz yaşı olması dileğiyle. Lütfen bize destek olun" açıklamalarıyla herkesi umut olmaya çağırdı. 

"Çabuk olmalıyız"
Berfin'e umut olmak için her bir taraftan kendilerine ulaşan ve kan vermek için sıraya giren herkese teşekkürlerini sunan anne avukat Burcu Güneş; "Berfin'i bir ay önce yüksek ateş şikayetiyle hastaneye götürdük. Löseminin çok nadir türü olan AML M7 tanısı kondu. Kızımın hastalığı çok hızlı ilerlediği için acil ilik naklıi gerekiyor.  Zaten ülkemizde ilik nakli bekleyen her 100 kişiden 80’in çocuk" diyerek  "eskiden belden alınan ilik ilçin insanlar ilik vermek istemiyordu. Şimdi ise teknoloji gelişti ve makine ile çok kolay ve risksiz işlem yapıldığını dile getirdi.

"Artık korkmayın"
"Berfin bu işlemi 1 ayda 6 kez yaptırdı" diyen anne Burcu Güneş, "İnsanlar ameliyat olacaklarını, yoğun bir süreçten geçeceklerini düşünerek donör olmaktan korkuyor. Ancak basit bir kan testiyle bir çocuğa yardımcı olabilirler. Üstelik nakil işlemi de o kadar zor ve sancılı bir süreç değil. Lokal anesteziyle bel kısmından yapılan bir işlem ve sadece bir gece hastanede kalıyorlar. Kan vermeden önce son 3 gün alkol ve ilaç almadan basit bir işlemle bir çocuğun hayatını kurtarabiliriz. Lütfen ilik donörü olmaktan korkmayın. Sadece 5 dakika ile binlerce çocuğa umut olabilirsin.z. Ve sizin vereceğiniz küçücük bir ilik benim kızımın hayatını kurtarır” dedi.

Nasıl donör olunur?
Konu ile ilgili açıklama yapan doktorlar, "Bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi hastalıklarına sahip olmayan ve 18-50 yaş arasında olan her vatandaş 10 ml.lik küçük bir tüp kan örneği vererek donör olabiliyor. Uyumlu çıkarsa kemik iliği alınıyor. Herhangi bir operasyon ve dikiş gerektirmeyen kemik iliği alımı sonrası verici kendini hastaneden hemen ayrılacak kadar iyi hissediyor" şeklinde açıklama yaptılar.

"Ayaklan Berfin"
Bizler de Önce Vatan Gazetesi Ailesi olarak aranan dönörün çabucak bulunmasını ve Berfin'in bir an önce sağlığına dönmesini diliyoruz.

Özel haber: Elif Günay