Çarşamba ve Samsun’un dört bir yanından insanlar günlerdir bas bas bağırıyor. ‘’Çarşamba’da Biyokütle Enerji Santrali İstemiyoruz’’ diye… Ama sesimizi duymadıkları gibi akla zarar açıklamalar ve icraatların arkası durmuyor.

20 Eylül 2019 tarihinde ADD Samsun Şubesinin de birleşeni olduğu Samsun Çevre Platformu olarak yerel basından yapımına başlandığını öğrendiğimiz; Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali hakkında bir basın açıklaması yaparak Çarşamba Ovası’nı bitecek bir proje olduğunu tüm kamuoyu ile paylaştık.

Çarşamba Eğercili Mahallesinde tam da ovanın ortasında 181.000 metrekarelik alanda kurulacak bu santralin yapımı zaten başlamıştı. Bunun arkasından tepkiler çığ gibi büyümeye başladı. 

Konu ile ilgili Meslek odaları, demokratik kitle örgütleri, sendikalar, STK’lar görüş bildirdi ve Çarşamba Ovası için yapılan bu BES’in tamamen Ovayı ve insanını bitirecek olduğunu söyledi. Bunlardan da önemli Çarşamba ve Samsun Halkı ayakta ve ‘’HAYIR’’diyor. 

Bizler Çarşamba BES’in 204 sayfalık tanıtım dosyasında yazanlara göre Santralin kurulmasına izin veren idarecilere çok sorular sorduk. Sağlığa zararlarını ve Çevre katliamı demek olduğunu zaten çok anlattık.

Bu Santral yapımına zaten kaçak başlamıştı ve dün Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinde o kadar tepkiye rağmen sözüm ona kendini akladı.

Samsun Valimiz ÇED gerekli değil diyerek onayını vermişti ama hukuki olarak Santral kurulum alanı büyüklüğü ve yakılacak günlük yakıtın miktarı bakımından ‘’ÇED’’ raporu gerektiriyordu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı, Samsun Milletvekili Sayın Çiğdem Karaaslan; ‘’Santral için uzman komisyon oluşturacağız ve inceleme yapıp rapor hazırlayacağız’’ dedi;

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Oltan ve Köpeoğlu’ndan daha da güzel Santrali savundu;

Samsun Valimiz Sayın Osman Kaymak ‘’Zararlı olduğuna ikna olursam yapımı durduracağım’’ dedi;

En sonda Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi Çarşamba BES’in imar planını onayladı.

Şimdi tekrar soruyoruz:

Sayın Karaaslan, bu şehirde kendi dalında uzman birçok kişi var ve görüş bildirdi. Siz altı ay önce izinler çıkarken neredeydiniz ve neden engel olmadınız? Bizim uzman raporuna değil hukuksuz ve imarsız başlamış bu santralin yapımının kamu yararına durdurulmasına ihtiyacımız var. 

Sayın Valimiz Osman Kaymak sizin mi ikna olmanız gerekiyor. Şehrinizde birçok uzman ve bizler varız. Akıl, ilim, tüm veriler ve şehrin sahipleri halk ‘’HAYIR’’ derken ikna olmanızı nasıl bekleyebiliriz? Zararın neresinden dönülürse kardır! İnşaatı durdurun…

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve seçilmiş Belediye Meclis üyeleri, bu Millete ve susmayan sese rağmen gözümüzün içine baka baka evet dediniz ya! Tarih ve Millet bunu unutmayacak…

Sözün kısası; Doğamıza, toprağımıza, suyumuza ve İnsanımıza sizlere rağmen sahip çıkmaya devam edeceğiz. Mücadele alanda ve hukuk önünde devam edecek.  Yüce Türk Milleti, Çarşamba ve Samsun Halkı, haklı mücadelesinin arkasındadır.

Halk Hayır diyor! Halkın istemediği hiçbir şey kamu yararına değildir. 

İnsanların sağlıklı yaşam hakkı en öncelikli temel yaşam hakkıdır.

Bizlerin Sağlığı, Canı ve Aklı ile oynamayın…