Değerli okuyucular,

Okuduğum bir gazete haberinde şöyle yazıyordu, "Düğününde silahını ateşleyen damat, kayınpederini kafasında vurdu." diye. Eee şimdi ne olacak? Damat cezaevine, kayınpeder toprağa girecek. Öyle değil mi? Damat, mutlu olacağı günü hüsrana çevirdi.  Değdi mi acaba bir anda bilinçsiz yaptığı bu davranışı? Hem kendisine, hem de eşine, dostuna zarar vermiş oldu. Bir anlık sevinç galyanına gelip silahla havaya ateş etmekle hayatını kararttı damat.

   Yıllardır düğün, sünnet ve yapılan maçlar sonrasında silahla havaya ateş açıp, sevinç gösterisi yapan magandalar ne kadar can aldılar. Ve bunun gibi yüzlerce haber okuduk, duyduk ve halen okumaya devam ediyoruz. Kimi kardeşini, kimi yavrusunu, kimi eşini, kimi de hiç tanımadığı insanların canını aldı bu kendini bilmez magandalar. Fakat emniyetin uyarılarına hiç aldırış etmeden. Düğünlerde havaya silahla ateş etmeyi adet edinmiş insanlar keşke bunun bir cahillik olduğunu bilseler atarlar mı acaba? Bilhassa köy düğünlerinde silahla havaya ateş etmek daha çok görülmektedir. 

  Ve ne yazık ki ölümler oluyor. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Şimdiler de çoluk çocuk herkesin elinde bir silah var, ve düğün yerinde gelişi güzel havaya ateş açıyorlar. Bunu bir gösteri haline getirip, sanki bir marifetmiş gibi gösteriyorlar. Önce çocuklarımıza silah atmayı değil, kalem tutmayı öğretmeliyiz.  İlim, irfan  öğrenmeleri için çaba sarf etmeliyiz. Kötü alışkanlıkların sonu hep kötü ve hep hüsran olmuştur. Sevinçlerinizi kötü alışkanlıklara alet etmeyin ki, istediğiniz gibi sevinçlerinizi, mutluluklarınızı yaşayın.

 Ayrıca kimileri, düğünlerde silahla havaya ateş etmeyi fırsat bilip, birbirlerine göz dağı vermektedirler.  Genellikle bu daha çok köy düğünlerinde oluyor. Fakat birbirlerine gözdağı verirken maalesef havaya ateş ettikleri kurşunlar gelip düğün yerinde bulunan misafirlere isabet etmektedir.  Acaba hiç düşünüyorlar mı misafirlerine karşı ne kadar saygısızca davrandıklarını? Dünya coğrafyasına baktığımızda yanlızca bizim yaşadığımız  coğrafyada silahla havaya ateş etme daha çok görülmektedir. Dahası köy düğünlerinde, gelinin baba evinde çıkışını bir adet haline getirmiş, gelinin erkek kardeşi yada babası yada akrabalarında birileri beline taktığı silahı çıkarıp havaya ateş ederek kızını, damat tarafına teslim ediyorlar. Aynı şekilde erkek tarafı da silahla havaya  ateş ederek karşılık vermekte. Şimdi bunu sorgulamak isterim. Bundan bir çok sonuç çıkarabiliriz. Karşı tarafa verilen mesaj, "Namusumuzu size temiz veriyoruz" yani "Kızımıza bir leke gelmemiştir."  Damat tarafınında  verdiği cevap, " Bizden korkun" yoruma açık bir konu.

  Sizce bunlara gerek var mı? Birbirlerine hem kız, oğlan veriyorlar, hemde gözdağı... İşte bunlar yaptığımız yanlışlıklar. Yıllardır adet hâline getirdiğimiz yanlış ve bilinçsiz hareketler bunlar. Eğer karşı taraf, isteyerek, severek kızını ve oğlunu alıyorsa, onlara neden bir kötülük yapsınlar ki. Fakat silahla havaya ateş etmenizden dolayı  bir insanın vurulması birçok insanın hayatını mahfediyor. Bilâkis sizin hayatınız elinizden kayıp gidiyor. İşte sizi o sevinç anınızda galyana getiren şeytanın kötü şerrinden korunun. Mutluluklarınızı, sevinçlerinizi doya doya yaşamanız dileğiyle.

Allah'a emanet olun.