Değerli okuyucularım,

Nedense insanlar hep birşeyler için sorgulanırlar. Evet en güzel sorgu, sizin konuştuğunuz dil şivenizden hemen nereli olduğunuz sorulur. Yıllardır çocukluğumuzdan beri düzgün Türkçeyi konuşma üslubumuzdan dolayı hep sorgulandık. Gerek bizi yeni tanıyan insanlar tarafından, gerekse her girdiğimiz toplumda, " Siz Urfalı mısınız?" sorusu soruldu bana.Tabiki buna hep güzellikle cevap veriyordum. Ve halen bu soru sorulmak bizlere.

Bu yazın bir tatil beldesinde gitmiştik. Birgün orada bulunan pazar yerine indik. Bir bayan esnafta alışveriş yaparken kadın, " Siz nerelisin?" dedi.

Tabiki Urfalı olduğumuzu söyledim.

Kadın dönüp bana," Siz şakamı ediyorsunuz?" dedi.

"Hayır hanımefendi ben şaka yapmıyorum. Gerçekten biz Urfalıyız." 

" Ama siz çok güzel Türkçe konuşuyorsunuz ve çokta kibar davranıyorsunuz. Urfalılar daha kabadırlar ve konuştukları şiveleri daha değişik yani kaba konuşurlar." Demez mi. 

" Siz Urfalıları kaba mı bilirsiniz? dedim.

" Evet, onlar siyene, biyene, yada daha da git lo sende, gibi konuşurlar. Konuşmaları kabadır." Demez mi bayan. Tabiki dışarda Urfalıların konuştukları şiveden dolayı, gerekse davranışlarından dolayı kaba göründüğünü söylemesi beni çok üzmüştü. Bayanla konuşmalarımız devam ederken,

" Siz onları öyle görebilirsiniz, fakat o kaba görünümlerinin altında onların altın gibi bir kalbi vardır. Hemşehrilerimi daha iyi tanımanızı isterdim. Hepsi yufka yürekli, vefalı, yardımsever, cana yakın, misafirpever ve çok duyarlılar Urfalılar. Dostuyla dost olan, arkadaşını satmayandır Urfalım. " Dediğimde,

" Eğer onlarda sizin gibiler ise  öyledirler." dedi.

Tabiki her memlekette bazı bozuk insanlar çıkabilir. Beş parmağınızın her biri aynı olmadığı gibi her insanda bir değildir. Bazı insanların yaptıklarını o memleketin tümüne mal edemezsiniz. Herkes kendi yaptıklarından sorumludur. Onun içindir ki her insanın yaşam tarzı ve davranışları farklıdır. O da insanın yaşadığı toplumda aldığı eğitim kalitesine bağlıdır. Her insan aynı konuşacak diye bir kural yoktur. Her insan kendini rahat hissettiği şekilde davranır ve konuşur. Onun için insanları dış görünüşleriyle ve konuştuğu dil şivesiyle yargılamayın.

Tabiki her memleketin kendine has bir konuşma biçimi vardır. Her memleketin kendine göre yaptıkları yemekleri vardır. Her memleketin giyim kuşamı farklı olabilir. İşte  bunların tümü o şehrin ve o memleketin güzel yönleridir. Bu güzel birikimlerin hepsine biz örf, adet ve kültür diyoruz. Bu kültürler birlikte paylaşıldıkça güzeldir. İnsanlar konuştuğu şiveleriyle birbirleriyle kaynaştıkça güzeldir. Bizler Anadolu toprakları üzerinde yaşayan bir milletiz. Tabiki her yönüyle rengarenk ve her çeşit kültürlerle dolu olacağız. Evet boşuna  Ana/ dolu dememişler bu güzelim yurduma. Birbirimizi daha iyi ve güzel tanımamız ve ön yargılı olmamak dileğiyle.

Allah'a emanet olun.