Değerli okuyucular,

Ramazan ayı, "oruç ayıdır" deyip geçmeyin. Ramazan ayı, fakirin halinde anlamak, aç kalmanın nasıl bir duygu olduğunu öğrenmek, midenin boş kalıp dinlenmesi ve fazla para harcamamak için bize bahşiş edilmiş bir aydır Ramazan. Eksik yada bırakılan ibadetlerimizi zamanın da yapmayı öğretiyor bize Ramazan ayı. Hiç kapağını açmadığınız, Allah'ın size bir haberci olarak gönderdiği Kur'an-ı Kerim'i okumanız için bir vesiledir Ramazan.

 Ailece bir sofrada toplanıp yemek yemeyi unutturmak istemeyendir Ramazan. Eskilerde evlerde pişirilen yemekler muhakkak komşulara dağıtılırdı. Fakat gün geçtikçe, değil komşuya yemek götürmek, komşuya selam vermek bile unutuldu ve unutuluyor. İnsanlar oturduğu binada komşularını tanımıyor artık. İşte Ramazan, bir fırsat olarak komşuya yemek götürmeyi ve bu geleneği unutturmak istemiyor bizlere.

     Teravih namazı; kaza namazını kılmak için bir fırsattır Ramazan. Kısacası Allah'a karşı ibadetlerini zamanında yapmaktır Ramazan. 

Ramazan ayında verdiğimiz fitre, Ramazan ayı dışında da durumu zayıf ve muhtaç olan kimseleri gözetlemek için verilen bir bedeldir. Ve bu bedeli yine bize Ramazan hatırlatıyor. Fakat bu mübarek ayın dışında maalesef duyarlı olmuyoruz ve kendi bildiğimiz ile yaşamaya devam ediyoruz.

      İnsanların birbirleri ile iyi geçinmeleri için öğretici bir aydır Ramazan. Yeryüzüne verilen nimetlerin değerini bilmektir Ramazan. Allah'a karşı nankör olmamaktır Ramazan. Eşler arasında bir saygı, sevgi ve hürmetir Ramazan. Çocuklar için, ibadet, huzur, yemek için bir eğitim ayıdır Ramazan. Oruçluyken hem susar, hem de acıkır ya, işte kıymetini bilmediğimiz ve bolca harcadığımız suyun bir damlasının ne kadar kıymetli olduğunu öğreniriz Ramazanda. Ve çöplere attığımız ekmeklerin bir parçasının ne kadar önemli olduğunu öğretir bize Ramazan.

    Ramazan ayı sadece oruç ayı değildir. Allah-u Teala' nın kullarına iman şartlarının bir bir uyguladığı bir aydır Ramazan. İnsanların, gıybet, dedikodu ve iftiradan kaçmasını öğretir Ramazan. Keşke Ramazan' nın bizlere öğrettiklerini her daim yapsak. Bu mübarek ayı uğurladığımız gibi tekrar yine "eski tas, eski hamam" oluyoruz değil mi? Yazımı iki kıymetli ayetle bitirmek istiyorum.

"Elbette göklerin ve yerin yaratılması, insanın yaratılmasından daha büyüktür. Fakat insanların çoğu bilmezler." (Mü' min-57)

"Allah O' dur ki; yeryüzünü size bir karargah, göğe de bir bina yaptı. Size şekil verdi, sonra da şekillerinizi güzelleştirdi, hoş nimetlerden size rızık  da verdi. İşte Rabbimiz O Allah' tır, âlemlerin Rabbi olan Allah ne yücedir." (Mü' min-64)

İradeli ve sağlam yolunuzda ilerlemek için çok kitap okuyun ki bildiklerinizi unutmamak ve uygulamak dileğiyle.

Allah'a emanet olun.