ANKARA  - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da, Suriye Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Atalay, toplantıda, Suriyeli sığınmacılara verilen insani yardımlar, ihtiyaçları, Türkiye’deki şartları ve önümüzdeki dönemde Türkiye’ye gelebilecek sığınmacılarla ilgili genel bir değerlendirme yapıldığını söyledi.

Atalay, Türkiye’de 22 kampta 200 bin, kamp dışında farklı kentlerde kalanlar da göz önüne alındığında  yaklaşık 400 bin Suriyeli sığınmacı bulunduğunu belirtti.

AFAD’ın 7 bin 500’ü kampta kalanlar olmak üzere toplam 15 bin kişiye yönelik bir anket çalışması yaptığını anlatan Atalay, 23 Haziran-6 Temmuzda gerçekleştirilen çalışmayla genel eğitim durumu, cinsiyeti ve hangi şehirlerden geldikleri belirlenen sığınmacıların eğitim, sağlık, beslenme konularında Türkiye'de aldıkları hizmetlere ilişkin görüşlerinin sorulduğunu anlattı.

Anket sonuçlarına ilişkin bilgi veren Atalay, şunları söyledi:

“Doğrusu memnunuz, burdaki gördüğümüz, Türkiye'deki hizmetlerden oldukça memnun görünüyorlar. Biz de doğrusu bunu biliyoruz. Özellikle kamplarda verilen hizmetler, su imkanından yemeğe kadar, temizlik malzemesine kadar, eğitimle ilgili konular, özellikle sağlık hizmetleri yani ihtiyaç duyduklarında doğrusu bunlardaki memnuniyetleri burada görmekten biz de çok çok memnun olduk.” 

Türkiye'nin ciddi bir insani faaliyet sürdürdüğünü vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:

“Yaklaşık bin kilometre sınırımız bulunan, karşılıklı sınır boylarında akraba nüfusların olduğu böyle bir ortamda, orada bir dram yaşanıyor ve Türkiye de burada kendi üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Tarihi bir sorumluluktur, bu. Bölgede Türkiye’nin yeri, imajı belli. Herkes Türkiye’den çok şey bekler. Biz de doğrusu çok iyi koordinasyonla bunu yürütüyoruz. AFAD ve ilgili kuruluşlarımaza çok teşekkür ediyorum.”

Suriye’den bir günde 3 bin kişinin geçtiği iddiası

Suriye’den bir günde 3 bin kişinin Türkiye’ye geçtiğine dair basında yer alan haberlere de değinen Atalay, “Doğrudur, bir miktar hareketlilik oldu sınrımızda ama neticede dün sınırdan geçen ve geri dönmeyen, Türkiye’de kalan kişi sayısı bin 25’tir. Bunların bir kısmı, 300’ü Ceylanpınar Kampı’na yerleştrildi, diğerleri, akrabaları olanlar var, onların yanına gitmeye tercih ettiler. Bir kısmı akrabalarının yanına bir kısmı da kamplara yerliştirilmiş oldular” şeklinde konuştu.

Suriye’deki gelişmeleri takip ettiklerini, olaylar arttıkça Türkiye sınırına doğru gelişlerin artabileceğini dile getiren Atalay, “Bütün kurumlarımız çok dikkatli. Gümrüğünden, İçişleri Bakanlğımıza kadar AFAD’ın kordinasyonunda hepsi çok dikkatli” dedi.

Türkiye’deki sığınmacıların kayıt altına alınmasıyla ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirten Atalay, kamplarda kalanların kayıtlarının daha önce yapıldığını, kamp dışında kalanlardan şimdiye 150 bin sığınmacının kayda geçirildiğini söyledi. 

Bundan sonra Türkiye’ye gelecek sığınmacı sayısına ilişkin bir tahminde bulunmadıklarını da belirten Atalay, “Ama başta ifade ettiğim gibi sınırlarımıza yakın şehirlerde, çatışmalar arttıkça, özellikle rejimin şu sırada çok artırdığı bombardımanlar arttıkça bu gelişlerin de artacağını görüyoruz” dedi.