RİZE - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak için Rize'ye geldi.

Gül, burada gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamaları şöyle:

"Türkiye'nin muhakkak ki açık bir toplum olduğunu, demokratik hak ve hukukun teminat altında olduğunu ve buna saygı duyulduğunu herkesin bilmesi gerekir. Bu bağlamda biz, barışçı bir şekilde, şiddete kaçmayan, şiddetin içinde olmayan her türlü gösteri, ifade, düşüncelerin açıklanması, bunlar demokratik haktır. Bunu hep başından beri söylüyoruz. Bunu söylemekle de onur duyuyoruz"

"Şiddet eğer bütün vatandaşların hayatını rahatsız edici, kuralları hiç tanımayan, Türkiye'nin en önemli kavşaklarını, meydanlarını, Kızılay'dan tutun da Taksim gibi kilit, anahtar yerler, trafik için hayatın yaşandığı yerler, buralar eğer kuralsız bir şekilde, buralar sürekli bir şekilde, şiddetle tutulmaya çalışılırsa tabii ki demokratik bir hak olarak buna bakılamaz"

Vatanımızın kıymetini bileceğiz

"Bu güzel vatanın hep beraber kıymetini bileceğiz, memleketimizin hep beraber değerini bileceğiz ve hep beraber huzur, kardeşlik içinde geleceğimizi daha da parlak yapmak için elbirliğiyle çalışacağız"

Ulusrararası basına duyurmak isterim

"Ben burada özellikle uluslararası basına bunu duyurmak istedim. Türkiye'de olup bitenler, farklıdır. Bunlar temel hak ve özgürlükler ve demokrasi talebiyle ilgili değil ama başka taleplerde olan insanların  sesini duyurmak istedikleri için Gezi Parkı'nda gösterileri vardır. Bunun ötesinde bazen geceleri rastladığımız gibi dün de olduğu gibi şiddete başvuranlar bu da ayrı bir şeydir. Bunları ayırmamız gerekir ve kurallara herkesin uyması gerekir. Kurallar, çerçevesi içerisinde de en aykırı düşünceler en aykırı fikirler de tabi ki söylenebilir. Onları da dikkate almak, konuşmak dinlemek muhakkak ki demokratik olgunluğun bir gereğidir" 

Halka hitap etti

Gül, Rize'de, Valilik önünde kendisini bekleyen vatandaşların arasında gezdi. 

Vatandaşlarla selamlaşan Gül, kemençe eşliğinde atma türkü söyleyen yöresel sanatçı Ahmet Çakar'ı dinledi. Çakar, Cumhurbaşkanı Gül'e, "Cumhurbaşkanım Rize'ye hoşgeldin. Aşka gelmişim aşka, büyük insan tanımam senden başka" dedi.

Gül, burada halka hitaben yaptığı konuşmada, Rize'de olmaktan, Rizelilerle kucaklaşmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Kendisine gösterilen ilgiden dolayı vatandaşlara teşekkür eden Gül, şunları söyledi:

"Memleketimiz, ülkemizin her tarafı, dört bir köşesi birbirinden güzel. Karadeniz'in bu güzellikleri var, güneyin başka güzellikleri var, Orta Anadolu'nun başka güzellikleri var ama Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşları istedikleri yere gider, istedikleri yerde yerleşir, istedikleri yerde yaşayabilirler. Bu güzel vatanın hep beraber kıymetini bileceğiz, memleketimizin hep beraber değerini bileceğiz ve hep beraber huzur, kardeşlik içinde geleceğimizi daha da parlak yapmak için elbirliğiyle çalışacağız." 

Gül, Rize'nin, Cumhuriyetin başından beri, çok partili sisteme geçildiğinden beri çok önemli siyasetçiler, devlet adamları yetiştirdiğini ve iki başkabakan çıkardığını vurgulayarak, "Bugünkü Başbakanımızın da memleketi olan bir il. Siz de çok iyi biliyorsunuz ki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan benim de en eski, en kıymetli arkadaşlarımdan. Dolayısıyla hep beraber bu ülkeyi, bütün şehirlerimizi çok daha güzelleştirmek, çok daha zenginleştirmek, sizlerin huzurunuzu, mutluluğunuzu çok daha arttırmak için gece gündüz çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz" dedi.