Birleşik Arap Emirliklerindeki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Masdar şehrini ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül burada, elektrik akımıyla hareket eden ve belirli bir hat üzerinde sürücüsüz ilerleyen otomobille kısa bir gezinti yaptı. Basın mensuplarının sorusu üzerine Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ilişkileri değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, uzun zaman aradan sonra ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanı'nın Birleşik Arap Emirliklerini ziyaret ettiğini hatırlatarak, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü bir şekilde ilerlediğini kaydederek, ekonomik alandaki iş birliğine dikkati çekti.

Zayed Üniversitesi'nde öğrencilerle yaptığı toplantının da güzel geçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Gördüm ki öğrencilerin yarısından fazlası kız öğrencilerden oluşuyor. Bu öğrenciler de daha sonra gayet aktif bir şekilde çalışma hayatında görev alıyorlar, çalışmasını sürdürüyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Masdar ile ilgili daha önceden de bilgi sahibi olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi gördüklerimiz gerçekten hepimizi çok etkiledi, burada geleceğin şehrini yapıyorlar. Birleşik Arap Emirlikleri, bugünle değil, gelecekle uğraşıyor. Zaten en büyük farklılıkları da bu, vizyon sahibi. Abu Dabi, Dubai, bütün bu şehirler bu bölgeye, sadece bu bölgeye değil, bütün dünyaya büyük bir vizyon getiriyor. Burada görüyorum ki 30-40 yıl sonrasının şehrini kuruyorlar."

Cumhurbaşkanı Gül, bir basın mensubunun yenilenebilir enerji konusunda Türkiye ile iş birliğinin gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine de, petrol ve doğal gaz sahibi olmayan Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye daha çok önem verdiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, bu alandaki ilişkilerin daha da geliştirilebileceğine işaret ederek, gerek araştırma, gerekse eğitim alanında var olan iş birliğinin daha ileriye taşınabileceğini vurguladı.

Masdar şehrinin elektronik ekran şeklindeki şeref defterine de dokunmatik imza atan Cumhurbaşkanı Gül'e, ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu olan ve Abu Dabi'de yüksek lisans yapan Abdullah Kaya adlı Türk öğrenci elektronik ekran hakkında bilgi verdi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Masdar şehri ziyareti sırasında eşlik eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu burada görevli bir Türk ailenin Adem isimli çocuğuyla yakından ilgilendi. Davutoğlu, Adem'in torunuyla aynı yaşta olduğunu söyledi.