İZMİR - "Daha iyi bir yaşam umudu" ile Yunan adalarına ulaşıp Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenlerin çoğu, trajik ölümlerle sonuçlanan şişme lastik botlara doluşarak Ege Denizi'ni geçmeye çalışırken, bu yolculuğu jetski, özel yat ve sürat teknesiyle yapanlar da görülüyor.

Umut yolcularından maddi durumu iyi olanlar, Ege kıyılarındaki yolculuğuna kiraladıkları ya da satın aldıkları jetski, sürat teknesi ve yat ile çıkarken, göçmenlerin büyük bölümü ise lastik şişme botla ölümü göze alarak denize açılıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, son yıllarda giderek artan düzensiz göç olaylarına karşı faaliyetlerini aralıksız sürdüren Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, bu yıl yaklaşık 85 bin göçmeni kurtarırken, göçmen kaçakçılığının önlenmesine yönelik de denizlerde seyreden tüm teknelerin kontrolünü titizlikle yapıyor.

Maddi duruma göre deniz aracı değişiyor

9 metre uzunluktaki bir şişme bota yaklaşık 60-65 kişi bindiren "umut tacirleri"nin, bu yolculuk için kişi başına bin ila 5 bin dolar para aldıkları, yakalanan göçmenlerin ifadelerinde ortaya çıkıyor. 

Maddi durumu iyi olanlar ise, daha "hızlı" ve "güvenli" geçiş imkanı sağlayan sürat teknesi, yat gibi deniz araçlarını kiralıyor ya da grup halinde satın alarak Avrupa hayalinin peşinden gidiyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, düzensiz göç faaliyetlerine karşı yürüttüğü arama kurtarma operasyonlarında, 2015 yılında, 2 bin 204 lastik şişme bot ile 29 özel yat, 4 jetski, 42 tekne ve 13 sürat teknesi, son 6 yılda da 2 bin 846'si lastik şişme bot, 226'sı fiber tekne olmak üzere 3 bin 399 deniz aracı ele geçirdi.