ANKARA

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen, aralarında adalet bakanları ve yüksek yargı kurumlarının başkanlarının da bulunduğu 34 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi yarın başlıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç gün sürecek kongrenin yarın Çırağan Sarayı'nda başlayacağını belirtti.

Kongrede 34 ülkeden, aralarında adalet bakanları ve yüksek yargı kurumları başkanlarının da bulunduğu katılımcıların yer alacağını ifade eden Bozdağ, kongrede Türk dünyası, Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden yargı organı başkan ve üyeleri ile akademisyenlerin bildiriler sunacağını dile getirdi.

Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak
Adalet Bakanı Bozdağ, "Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde, Adalet Bakanlığımız koordinatörlüğünde ilk kez düzenlenecek kongrenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yapacaktır. Kongreye birçok ülkeden, Adalet Bakanı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkanları ile ülke başsavcıları, Adalet Akademisi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu muadili kurum başkanları davet edildi. Farklı ülkelerden 18 Adalet Bakanı, 15 Anayasa Mahkemesi Başkanı, 13 Yargıtay Başkanı, 12 Yargıtay Başsavcısı, 3 Danıştay Başkanı kongreye katılım sağlayacak. Kongrede toplam 118 yabancı katılımcı yer alacak." ifadelerini kullandı.

Kongrede yargı öncesi alternatif çözüm yöntemleri, yargının hızlandırılması için alınabilecek tedbirler, uluslararası adli işbirliği ve bunun etkinliğinin artırılması gibi konuların ele alınacağını vurgulayan Bozdağ, kongrenin katılımcı ülkelerin hukuk sistemlerinin karşılıklı olarak tanıtılmasına, hukuk alanında yaşanan sorunların tespit ve çözümüne katkı sağlayacağını, kongreyle katılımcı ülkeler arasındaki adli işbirliğinin güçlendirilerek daha verimli hale getirilmesinin amaçlandığını sözlerine ekledi.

Kongre içeriği
Kongre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakanı Bozdağ ile Azerbaycan, Afganistan, Somali Adalet Bakanlarının açılış konuşmalarıyla başlayacak.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın oturum başkanlığını yapacağı kongrenin ilk oturumunda "Anayasa Yargısı ve Bireysel Başvuru Hakkı" ele alınacak.

"Arabuluculuk" konusunun değerlendirileceği oturumun başkanlığını Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, "Yargılamanın Hızlandırılması ve Yargıda Eğitim" konusundaki oturumun başkanlığını ise Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit yapacak.

Oturumlarda Nijerya Adalet Bakanı ve Federal Başsavcı Abubakar Malami ile Kazakistan, Azerbaycan, Kosova, Ukrayna, Arnavutluk, Lübnan, Polonya, Moğolistan, ABD ve Gürcistan'dan gelen yüksek mahkeme başkan ve üyeleriyle akademisyenler konuşma yapacak.

İlk günkü oturumlarda ayrıca "tahkim", "savcılık kurumu ve etkin soruşturma" konuları da konuşulacak.

Kongrenin ikinci gününde Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Nijer Adalet Bakanı Marou Amadou, Makadenyo Adalet Bakanı Valdet Caferi'nin aralarında bulunduğu katılımcılar oturumlara başkanlık edecek.

Bu oturumlarda uluslararası ihalelerde rekabet, ikili ve çok taraflı uluslararası anlaşmalar, kamu denetçiliği, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması konuları değerlendirilecek.

Kongrenin son gününde ise mültecilerin hukuki sorunlarının yanı sıra farklı konularda oturumlar gerçekleştirilecek. Söz konusu oturumlarda Filistin Adalet Bakanı Ali Abu Diak, Lübnan Adalet Bakanı Ashraf Rifi de başkanlık yapacak.

"Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi", Bilim Kurulu adına Danıştay Üyesi Doç. Dr. Gürsel Özkan'ın genel değerlendirmesiyle sona erecek.