2013 yılından itibaren düzenlenen Bodrum Bienali, sanatçı Gülsün Erbil’in girişim ve gayretleri ile 16 yıldır süregelmekte olan “Ekim Geçidi” sergilerinin bir dönüşümünü sunmaktadır.

Bodrum Bienali, farklı kültürlerden sanatçı ve sanat izleyicileri arasında iletişim kurmanın yanı sıra kültürel ve sanatsal ortamı zenginleştirecek çağdaş sanat eserlerini izleyicilere sunmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda resim, heykel, enstalasyon, video, performans vs. gibi değişik disiplindeki yapıtlar, bu etkinlikte yer almakta bunlara ek olarak sanatın farklı disiplinlerinde alanında uzman kişilerin vereceği konferanslar Bienal’in kavramsal kısmını zenginleştirmesi adına önemlidir. Çağdaş sanatın yansımalarını içeren bu konferanslar farklı disiplinlerden alanında uzman kişiler tarafından dinleyicilere sunulacaktır. Bu yıl Uluslararası Bodrum Bienali kapsamında üst başlığı “Açı” olan, 80 sanatçının farklı disiplinlerde sanat eserleri ile yer alacağı, kavramsal ve soyut işlerin ağırlıklı olduğu sergiler Bodrum’un kültürel alanlarında izleyici ile buluşacaktır.

Kasım ayı sonuna kadar sürecek olan bienali aşağıda belirtilen mekanlarda sanatseverlerin katılabilirler.

Bienal için kullanılacak alanlar:

Bodrum Kalesi Yalıkavak Palmarina – https://www.palmarina.com.tr

Şevket Sabancı Kültür Merkezi – http://www.ssksm.org

Herodot Kültür Merkezi

Bodrum Bienali Sanatçı Gülsün Erbil’in bir projesidir. Mistisizmi ilk kez sanatında kullanarak bir ekol yaratmış olan ressamın kendi sanatında gösterdiği azmi ve disiplini, organize etme ve motivasyon yeteneği ile birleşerek birçok projenin başlatılmasında öncülük etmiştir. Bu projelerden bir tanesi de 1972’de tasarladığı İstanbul Bienali‘dir. Bir diğer projesi ise NYC Harlem Bienali‘dir.

20 yıl yurt dışında yaşadıktan sonra 2001’de Türkiye’ye döner dönmez Ekim Geçidi sergi projesi ile Atatürk’ümüzün ilkeleri doğrultusunda Cumhuriyetimizi daha da yüceltmeyi amaçlayan, çağdaş görsel sanatları toplumumuza tanıtan, sevdiren ve en önemlisi de toplumla bütünleştiren bir projedir. Bienaller’i diğer sanat fuarları, sergi ve festivallerden farklı kılan; deneyimsel, en yenilikçi ve en özgür çağdaş sanata dair alternatif bir platform oluşudur. Bordum Bienali de sosyal ve kültürel anlamda eğitici ve yenilikçidir.

Haber: Sevgül Kayserilioğlu