ANKARA - Doğum ve toplu süt iznini kullandıktan sonra yasanın kendine tanıdığı hakkı kullanarak ücretsiz izne ayrılmak isteyen kadın işçi, talebinin işverence kabul edilmemesi üzerine iş sözleşmesini haklı olarak feshetmek zorunda kaldığını ileri sürdü. İşveren ise kadın işçinin iş akdini istifa ederek feshettiğini savundu.

Davaya bakan yerel mahkeme, kadın işçinin yazılı başvurusu olmadığına ve dinlenen davacı tanığının da kadın işçinin sözlü başvurusu olduğunu işverenden duyduğunu beyan ettiğine işaret etti. Mahkeme, kadın işçinin iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle kıdem tazminatı talebini reddetti.

Tarafların temyizi üzerine davaya bakan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kararında, kadın işçinin doğum ve toplu süt iznini kullanmasının ardından işe başlamak için davalı işverene başvurduğu ve ücretsiz izin talep ettiğinin toplanan deliller ve tüm dosya içeriğinden anlaşıldığını belirtti.

4857 Sayılı Yasa'ya göre, isteği halinde kadın işçiye 6 aya kadar ücretsiz doğum izni verilmesinin zorunlu olduğuna dikkati çeken Daire, davacının izin talebinde bulunduğunun işveren tarafından çekilen ihtarnameden ve davaya cevap dilekçesinden anlaşıldığını ifade etti.

9. Hukuk Dairesi, izin talebi kabul edilmediğine göre somut olayda kadın çalışanın haklı fesih ile iş sözleşmesini sona erdirdiği kabul edilerek, kıdem tazminatının hüküm altına alınması gerektiğini belirtti ve yerel mahkemenin kararını bozdu.