İSTANBUL - Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, "THY olarak mevcut şartları değerlendirerek Tel Aviv seferlerini 24 saat süreyle durdurduk. Durumu yakından izlemekte olup, gelişmelere göre uçuşlarla ilgili karar gözden geçirilecektir" dedi.

Kotil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, THY'nin İstanbul-Tel Aviv seferini yapan 2 uçağının, Ben Gurion Havalimanı'ndaki güvensiz ortam nedeniyle geri dönmesi ve uçuşların 24 saat durdurulmasına ilişkin, durumu yakından izlediklerini kaydetti.

"THY olarak mevcut şartları değerlendirerek Tel Aviv seferlerini 24 saat süreyle durdurduk. Durumu yakından izlemekte olup, gelişmelere göre uçuşlarla ilgili karar gözden geçirilecektir" diyen Kotil, bir havayolunun genel müdürü ve Avrupa Havacılık Birliği'nin Başkanı olarak Ukrayna-Rusya sınırına düşen uçağın da affı, izahı ve akla sığan bir tarafının olmadığını vurguladı.

Kotil, "İçinde masum insanlar vardı. Ukrayna'ya yönelik de tedbirlerimizi aldık. Birçok bölgesi üzerine uçmuyoruz, sefer kestik" dedi.

Ramazan ayında yolcu sayısında düşüş olduğunu, özellikle iç hat uçuşlarında azalma görüldüğünü belirten Kotil, "Bu bir rahatlama gibi oluyor ama biz yoğun seferleri severiz. Bayram geldiğinde yolcu sayısı birden fırlayıveriyor. İnşallah bütün yolcularımızı Türkiye'de veya yurt dışında gitmek istediği yere götüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Ramazan Bayramı'na doğru İstanbul Atatürk Havalimanı'nın çok yoğun olacağını vurgulayan Kotil, yoğunluğa yönelik tedbir aldıklarını ve seferleri artırdıklarını kaydetti.

Temel Kotil, THY'nın uçtuğu destinasyon sayısı bakımından birinci olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"İstanbul'u en iyi biz bağlıyoruz, İstanbul en iyi bağlanan şehir oluyor. Yeni havalimanı ile bu kat kat artacak. Biz bugünlerde günde bin 200 sefer yapıyoruz. Yeni havalimanı açıldığında 2 bin sefere ulaşacağız. Bir bu kadar seferin de yurt dışındaki havayolları tarafından yapılacağını tahmin ediyoruz. İstanbul bu havalimanıyla dünyada en çok sefer alan şehir olacak. İstanbul da uçacak, turizmde dünyada lider konuma geliyoruz. 29 Ekim 2017'de 3. Havalimanı açılacak. Orayı yapacak olan konsorsiyum şu anda çalışıyor. Bildiğim kadarıyla zemin etütlerini bitirdiler ve orayı dolduracaklar. İlk etapta 90 milyon yolcu kapasiteli olacak ve sonra 2023'e kadar 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. 2023 haliyle de dünyanın en büyük havalimanı olacak. Bu yıl Atatürk Havalimanı 55 milyon yolcu alacak, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda da 20 milyon yolcu olsa İstanbul, Londra'dan sonra Avrupa'da en çok yolcu alan şehir oluyor."

3. Havalimanı için ne gibi hazırlıkların yapıldığına yönelik soru üzerine Kotil, "Avrupa'da 101 noktaya uçuyoruz. Avrupa'daki diğer havayolları Avrupa içinde bu kadar şehre uçmuyor. İstanbul, Avrupa'ya 101 şehir ile bağlandı. Bunların ilaveleri de gelecek 120-130'u bulacak. Yeni havalimanıyla ki uçaklarımızı aldık, bu uçaklarla İstanbul'u Avrupa'ya ideal şekilde bağlıyoruz" diye konuştu.

"3. havalimanıyla dünyanın kaderi değişiyor"

THY Genel Müdürü Kotil, yeni havalimanının kendilerinin verdiği cesaretle yapıldığını belirterek, şöyel devam etti:

"Biz üzerimize düşeni yaptık. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da diğerlerini yapıyor. Türkiye'nin kaderi değişiyor. Yeni havalimanıyla dünyanın kaderi de değişiyor. Asyalı büyük taşıyıcılar Avrupa'ya geldiğinde Frankfurt'a, Paris'e gelip oradan yolcuları dağıtıyorlardı. Yeni havalimanıyla daha ideal nokta İstanbul'a gelip hemen geri dönmeleridir. Bizim de 101 noktayla Avrupa'nın içine dağıtım yapmamızdır. Yeni havalimanı oyunu değiştiriyor. Türkiye'nin bunu çok konuşması lazım. İstanbul dünyadaki en önemli aktarma noktasıdır. Dünyada ne kadar transit yolcu varsa bunun yüzde 66'sına hizmet veriyoruz. 2020'lerde dünyada bir toplantı yapalım denildiğinde ilk akla gelen İstanbul olacak. İstanbul'a çok rahat gidiliyor diyecekler. Bu da İstanbul'u uçuracak."

Bilet fiyatlarına üst sınır getirilmesine yönelik soru üzerine de Kotil, iç hatların toplam gelirin sadece yüzde 14'ünü oluşturduğunu ve gelirinin yüzde 80'inin yurt dışından geldiğini ifade eden Kotil, iç hatlardaki tavan fiyatın kendileri için iyi bir rakam olduğunu söyledi.

"O haber yakışmadı"

Kotil, Taraf Gazetesi'nde yer alan ve THY'nin mali açıdan zor durumda olduğuna ilişkin habere yönelik ise şunları kaydetti:

"Çok talihsiz bir yazı. 2002'den bu yana kar eden bir havayoluyuz. Her yıl kasamıza bazen 150 milyon dolar, çoğu zaman da 600 milyon dolar para ilave ettik. 12 yıllık serüvende 3 milyar dolara yakın nakit biriktirdik. Bunun yanında birçok yatırım da yaptık. Uçaklarımızı finansmanla alıyoruz. Türkiye'deki en iyi kredileri biz kullanıyoruz. Bu haberin nereden ve nasıl yapıldığını bilmiyoruz ama bunun cevabını vereceğiz. Borsaya da bildirimimizi verdik. Bu şirket çok güçlü, yolcu sayısını yüzde 18 artırmış ve cirosunu artırmış durumda. Bu kadar güzel giden şirkette bu haber hiç yakışmadı."