İçişleri Bakanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, standartlara aykırı plaka kullanan, basım veya dağıtımını yapanlara denetimler sıklaştırılırken, cezalar da caydırıcı hale getirildi.

Mevzuatta belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan ya da farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 412 lira ceza verilecek ve plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınacak, aksi takdirde araç trafikten men edilecek.

Aracı plakasız olarak kullanan sürücüye bin 698 lira, başka bir araca ait ya da sahte bir plaka takan veya kullananlara da 5 bin lira idari para cezası yazılacak. Ayrıca merdiven altı iş yerlerinde veya internet üzerinden sipariş ile plaka basımı veya dağıtımı yapanlara ise 10 bin lira idari para cezası uygulanacak. 

İllere denetim talimatı

Açıklamada, İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine, kamuoyunda "APP" olarak adlandırılan plaka takan, plakalarında kazıntı, silinti veya okunmasını engelleyecek şekilde herhangi bir değişiklik yapan kişilere ve özellikle sahte veya ikiz plaka takanlara yönelik yoğunlaştırılmış trafik denetimleri yapılması konusunda talimat gönderildiği belirtilerek, vatandaşlardan da mağdur olmamaları bakımından araç plakalarını kontrol etmeleri ve araç plakalarını standartlara uygun hale getirmeleri istendi.