İSTANBUL  - Türkiye, 32 milyon Facebook, 10 milyon Twitter kullanıcısıyla en aktif sosyal medya kullanan ülkelerin başında gelirken, milletvekili adayları da seçmenlere, seçim kampanyalarının önemli bir kısmını oluşturan sosyal medya platformlarından ulaşıyor.

Sosyal medya kullanıcısı seçmeni etkilemeye çalışan partiler ve milletvekili adayları, siyasal iletişim çalışmalarıyla seçmene projelerini anlatma fırsatı buluyor.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cengiz Anık, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, dijital medyanın, seçim kampanyalarında en fazla ilgi gösterilen iletişim alanlarının başında geldiğini söyledi.

Sosyal medya araçlarıyla hedef kitleye kolay ulaşmanın milletvekili adayları için ayrı önem taşıdığını belirten Anık, "Yeni medya, geleneksel medyayı baypas etmek için de kullanıcısına bulunmaz bir nimet sunmaktadır. Belirli birtakım ideolojik, siyasal veya ekonomik çıkar işbirlikleri içinde olmanız gerekir ki, geleneksel medya size itibar etsin ve sizinle ilgili haber yapsın. Yeni medyadaysa böyle bir durum yok. Bu nedenle yeni medya hemen her koşulda ve her zaman emre amade bir iletişim aracı olma özelliği arz etmektedir" diye konuştu.

Anık, seçmenin hala geleneksel seçim çalışmalarından daha fazla etkilendiğinin altını çizerek, "Geleneksel ve yeni medya platformları dengeli kullanılmalı. Birinin diğerine güvenilerek ihmal edilmesi bir eksiklik olarak görülmelidir. Sadece yeni medyayı kullanmak ve hatta burada 'fenomenim' demek tek başına yeterli değildir" dedi.

"Görseller etkili olabilir"

Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burçe Çelik, partilere, seçmene her an ulaşabilme olanağı sunan dijital mecranın, toplum ve bireyde var olan eğitim, arzu ve ihtiyaçların tespiti için önemli olduğunu söyledi.

Çelik, milletvekili adaylarının dijital mecrayı kullanırken dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, dijital ilişkilerdeki teknolojik mimarinin, hızlı, basit, nükteli, daha slogan ya da aforizmavari mesaj üretmeyi gerektirdiğini anlattı.

Dijital teknolojilerin maliyetinin düşüklüğüne, hızlı ve sürekli mesaj üretebilme özelliklerine dikkati çeken Çelik, "Bu büyük bir fırsat. Özellikle gençlerin oylarına talip partilerin mizah ve görselliği kullanarak dijital alanda görünür olması gerekir. Özellikle espri, ironi ve liderlerin sempati üretmesine neden olacak görseller etkili olabilir" ifadelerini kullandı.

"Akıllı telefonlar akıllı seçmen yarattı"

Uluslararası Siyasi Danışmanlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gülfem Saydan Sanver de "seçmenle kişisel iletişime geçilmesi"nin, başarılı bir kampanyanın en önemli unsuru olduğunu belirtti.

Dijital çalışmaların, seçmenle siyasetçi arasında bağ kurabilmede, seçmeni bilgilendirmede, motive etmede ve onu harekete geçirmede etkili bir yöntem olduğunu dile getiren Sanver, özgün, sahici ve insani duyguları ön plana çıkarmanın önemine işaret etti. Sanver, "Görsel, video, ikonografi kullanmak özellikle Twitter'da paylaşımları artıran bir unsur. Bazen bir kare fotoğraf binlerce kelimeye bedel ve milyonlara ulaşabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sanver, seçmenin birden çok iletişim aracını aynı anda kullanabilen bir seçmen kitlesine dönüştüğünü dile getirerek, "Siyasetçilerin birden çok iletişim aracını aynı anda kullanması gerekiyor. Dijital kampanyalar sayesinde bugün karşımızdaki seçmen çok ekranlı bir seçmen haline geldi. Artık aynı anda birden çok iletişim aracını birlikte kullanabilen bir seçmen kitlesi var" dedi.

Sosyal medyanın, seçmenle interaktif iletişimi artırdığını anlatan Sanver, şunları söyledi:

"Dijital kampanyalar geleneksel seçim kampanyalarının hızını artırdı. Eskiden televizyon programına çıkan bir lidere karşı liderin cevap verebilmesi için ya televizyon programına çıkması ya da röportaj vermesi gerekirdi. Süre aralığında da seçmen konuyu unuturdu. Oysa bugün anında sosyal medya üzerinden cevap verebilmek, hatta anında gündemi değiştirebilmek mümkün. Geleneksel kampanyalarda seçmen daha çok gösterilen ile yetinirken bugün her habere ulaşması mümkün. Akıllı telefonlar akıllı seçmen yarattı."