VATİKAN/NEW YORK -  Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, ABD'de Cumhuriyetçi Partinin iddialı başkan aday adaylarından Donald Trump'ın Hrıstiyan olmadığını öne sürerken, Trump ise bir dini liderin, bir kişinin inancını sorgulamasının utanç verici olduğunu söyledi. 

Katoliklerin ruhani lideri Papa, Meksika’ya gerçekleştirdiği bir haftalık seyahatinin dönüş yolunda, bu seyahatini takip eden gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

ABD’de bu yıl yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi partinin adayı olabilmek için yarışan ve göçmenlere, Müslümanlara yönelik sert mesajlarıyla büyük tepki çeken, Papa’yı fazla siyasileşmekle eleştiren emlak kralı Donald Trump’a, Papa’dan cevap geldi. 

ABD'deki Başkanlık seçimlerinde Katoliklerin kimi destekleyecekleri yönünde baskı yapmak istemediğini belirten Papa Franciscus, başkan adaylarından Trump'ı isim vermeden sert şekilde eleştirerek, "Nerede olursa olsun köprüler yerine sadece duvarlar inşa etmeyi düşünen insan, Hıristiyan değildir. Bu, İncil’de yok. Oy verip vermeme konusuna ben girmiyorum. Sadece, bu kişi, Hıristiyan değildir diyorum" dedi. 

Seçimlerde, Trump'ın görüşlerine sahip birine ülkedeki Katoliklerin oy verip, veremeyeceği hakkında ne düşündüğü sorusuna da ruhani lider, "Buna girmeyeceğim. Sadece, böyle şeyler söyleyen birinin Hristiyan olmadığını söylüyorum. Sözleriyle neyi kastettiğine bakmalıyız ve bu konuda şüpheliyim" yanıtını verdi. 

Papa'nın kendisiyle ilgili sözlerine karşı sertliğini sürdüren Trump da “Bir dini liderin, bir kişinin inancını sorgulaması utanç verici" dedi. 

Trump sözlerinde, Papa’ya yüklenmeyi sürdürerek, "DAEŞ, Vatikan'a saldırdığında ki DAEŞ'in hedefi olduğunu herkes biliyor; size söz veriyorum Papa sadece Donald Trump'ın başkan olmasını umacak ve bunun için dua edecek" diye konuştu. 

Papa’nın diğer açıklamaları

Öte yandan, Papa Franciscus, uçakta yaptığı diğer açıklamalarda pek çok farklı konuya değindi. 
Latin Amerika'da patlayan virüsüyle ilgili de açıklamada bulunan Papa Franciscus, Zika'ya karşı kürtaj yerine, doğum kontrol yöntemlerini önerdi. 

Katolik kilisesini sarsan pedofili skandallarına ilişkin de Papa, bu tarz çocuk tacizlerini örtbas etmeye kalkan rahiplerin şuursuz olduğunu söyledi. 

Sorular üzerine gerçekleşmeyi arzu ettiği şeylere de değinen Papa, bir süredir Vatikan ile Mısır’daki El-Ezher Üniversitesi arasındaki görüşmeleri en üst seviyeye çıkarmaktan söz ederek, “El-Ezher imamıyla görüşmeyi isterim. Biliyorum ki, bu onun da hoşuna gider” ifadelerini kullandı.